Lípa Esotera - Chodba smyslů inspirovaná románem Jumaroro

Lípa Esotera - Chodba smyslů inspirovaná románem Jumaroro

Tisk

200lipaProdejní výstava Lípa Esotera, která se v minulých letech dvakrát uskutečnila v České Lípě, byla zaměřena na setkávání lidí, zajímajících se o duchovní rozvoj.
Hlavní náplní výstavy byla prezentace drobných prodejců, kteří ve svých stáncích nabízeli přírodní kosmetické a potravinové produkty, rukodělné výrobky, jako například mýdla, šperky, oděvy či hudební nástroje.

 

 

Dále byly na programu nejrůznější semináře, přednášky a tvořivé dílny. Návštěvníci se nejvíce těšili na psycholožku Patricii Anzari a na astrologa Milana Gelnara, kteří je rozhodně nezklamali. Ale plno zájemců se kupilo i u stolku Marcelky Tichánkové, která se věnuje automatické kresbě a její milý úsměv každého hřeje u srdce, dále u expozice Radka Musila, který s velkým nasazením vysvětloval princip hry na koncovky a fujaru a nakonec i na společném bubnování pod vedením Davida Oplatka. Když se rozezněly všechny djembe v sále, vibrovala celá budova.

lipa1

V suterénu bylo v loňském roce připraveno překvapení zastřené tajemstvím. Pořadatelka festivalu Radka Mothejzíková se nechala inspirovat románem Jumaroro spisovatelky Sylvy Lauerové a tak mohli odvážlivci z řad návštevníků absolvovat procházku Chodbou smyslů. A co je zde čekalo?

Před vstupem do chodby byla postavena zástěna, aby zvědavé oči nezahlédly nic dříve, než se průzkumníci důkladně připraví. Nejprve se museli zout a sundat si ponožky. Hned potom jim byly zavázány oči a asistentky je dovedly na startovní pozici sekce hmatu, kde se postavili na měkkou rohož. Odtud již objevitelé vykročili samostatně po stezce odvahy, kde došlapovali na různé druhy povrchů a rukama se dotýkali předmětů, visících od stropu. Po celou dobu je kontrolovali asistenti, aby v případě potřeby včas zasáhli a nikdo nepanikařil, nebo se nezranil. Veřte, že úleků a zvláštních a nečekaných pocitů bylo dost a dost! Mech, oblázky, kousky polystyrénu na bublinkové fólii, lesní hrabanka se šiškami a odshora se houpající kus kůry, provázky s polystyréhovými válečky a bubínek s pírky…

Další fází tohoto dobrodružství byl úsek věnovaný čichu a chuti. U stolku byly připraveny flakony s různými vůněmi a hned vedle stály misky s kousky ovoce a zeleniny. Po hmatu a stále se zavázanýma očima brali účastníci vše do rukou a zkoušeli uhodnout původ vůní a chutí. Zazvonění na malý zvoneček bylo signálem, že dorazili do cíle.

lipa

Asistentky jim sundaly masku z očí a před východem je už čekal jen pohled na barevná světýlka a polodrahokamy, aby zrakové vjemy završily celkový dojem a zážitek.

Reakce byly různé. Ačkoliv připravená trasa nebyla dokonalá a jednalo se jen o čirou improvizaci, mnozí z těch, co ji absolvovali, skutečně zažili něco takového poprvé a byli sami překvapeni silou některých pocitů. Ale všichni se hodli natom, že to stálo za to.

Pokud vás zaujala tato zkouška smyslů, můžete si podobnou variaci připravit sami. Více inspirace však najdete v samotném románu Jumaroro, o který si můžete buď zasoutěžit na stránkách Kultury21 až do 30.9.2013 nebo si jej pořídit ve vašem oblíbeném knihkupectví.

Více informací v rubrice Soutěže.

Foto: Alena Puhlovská


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to stim, metoda uklidnění s velkou přidanou hodnotou originality a etičtější výroby

RheeMladá umělkyně a lingvistka Rhiana Horovská se věnuje ručním pracím. Ano, čtete správně. Plete svetry při přednáškách na fakultě a dokonce o svých počinech natáčí videa. Možná není na škodu představit tento způsob zdánlivě zapomenuté řemeslné výroby, k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

NuSpring – cesta za zdravou a kvalitní kosmetikou

nuspring 200V tomto článku bychom vám rádi představili NuSpring, internetový a také kamenný obchůdek s přírodní a bio kosmetikou. Poptávka po ní se stále zvyšuje, je dobře, že lidé víc myslí jak na sebe, tak na životní prostředí. NuSpring není jen obchod, to...


Literatura

Autistky: O ženách na spektru

 files e 5434 autistky (2)

Pokud jste si mysleli, že autista je velké dítě, které sbírá vláčky a s nikým nemluví, tak jste se spletli. Knížka Autistky bourá zažité stereotypy a odhaluje vnitřní svět ženy, k...

Divadlo

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do div...

Film

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

...