Pozornost rodičů nic nenahradí

Pozornost rodičů nic nenahradí

Tisk

predskolak perexČím dál častěji si učitelé u zápisů stěžují, že se do školy hlásí zájemci, kteří neumí vzít ani pastelku do ruky. Pedagogové pak logicky volají po lepší práci s dětmi. Nakladatelství Fragment toto volání vyslyšelo a přichází s časopisem Předškolák.

 

 


Já sama jsem odchovancem Mateřídoušky, Sluníčka a posléze i Ohníčku a tak jsem si umínila, že se tomuto novému časopisu podívám tzv. na zoubek.

Samozřejmě od nového dvouměsíčníku jserm očekávala, že to bude něco strhujícího a moderního. Jenomže co převratného lze vlastně vymyslet než, že se má rozvíjet motorika a další nezbytnosti. Přesto si neumím představit okamžik ve stylu – tak dětičky, teď si sedneme a budeme pracovat s časopisem. Proč už to přestává jít spontánně a za pochodu jako před lety? Chybu bych ale rozhodně nehledala v systémem nastavené předškolní přípravě. Problém vězí v něčem jiném.

predskolak1

Předškolák sází na klasické a prověřené obrázkové motivy jako jsou motýlci, kytičky, zvířátka atd. Vše je namalováno jednoduše, tedy tak, aby to vyhovovalo potřebám malého čtenáře. Ovšem i po této stránce lze zaznamenat určitý posun jako vybarvovaní zelených příšerek, nebo kroužkování čarodějnic. Jen to připomíná, že jsme se ocitli v 21. století. Naštěstí na nás ze stránek nevybafnou ani žádné hrůzyplné scénky, či postavy. V tomto směru magazín zachovává vlídnou tvář. Nicméně si nemohu odpustit drobný šťouchanec, čím se vlastně liší od jiných? Co se změní tím, že do něj rodič investuje 29 Kč? Vůbec nic, pokud sám nebude aktivní, co se týče rozvoje svého potomka. A ono to jde realizovat naprosto nenásilně a přirozeně.

predskolak 6 7 2014

Stačí večer přečíst své ratolesti kousek pohádky, koupit jí omalovánky a zkoušet s ní alespoň občas nějaké jednoduché výtvarné činnosti. Matematické schopnosti lze přeci trénovat jednoduše při procházce počítáním stromů, nebo určitého druhu rostlin. V písku se dají krásně obtahovat jednotlivé předměty klacíkem a prostě samotná příroda může nabídnout spoustu příležitostí, jak rozvíjet všechny schopnosti daného človíčka. A ona i domácnost skrývá spoustu pozoruhodných pomůcek, na nichž lze zkoušet a trénovat. Jen chtít. Jenomže ono se nechce a proto vznikají podobné magazíny jak houby po dešti.

Což o to, redakce Předškoláka se svého úkolu zhostila celkem solidně, to jí nelze upřít, na druhou stranu bez další návazné spolupráce a iniciativy může zůstat pouhým dalším potištěným kusem papíru.

www.fragment.cz
www.casopis-predskolak.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Julie Slováčková: Chtěla bych, aby lidé měli rádi sami sebe

a s200Mladou herečku a zpěvačku Annu Julii Slováčkovou můžete již několik měsíců vídat na prknech Divadla Kalich jako Rózi v kultovním muzikálu Krysař. Jak se s novou rolí sžila a jaké plány má v novém roce 2018 se dočtete v následujícím rozhovor...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jablečné slavnosti v Praze: Přijďte ochutnat to nejlepší z českých sadů!

jablko 200Jablka k podzimu neodmyslitelně patří. Jsou doslova „napěchovaná“ zdravím a při pravidelné konzumaci Vás spolehlivě ochrání před všemi podzimními neduhy. Sehnat v supermarketu kvalitní jablka je ovšem téměř nemožné. Jediná rada, jak...


Literatura

Bohumil Hrabal a Josef Král – pábitelé, co létají střemhlav i v kleci

stremhlavylet perexNovinář a historik Josef Král (nar. 1933) je autorem textů, vznikajících mezi léty 1984– 2011. Začal je psát ve svých šestačtyřiceti letech. Hranaté míčky s hřebíčky napřed vyšly samizdatem, neboť...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Na co jít na Mezipatrech - osobní tipy ředitele

mezipatraUmělecký ředitel Mezipater Aleš Rumpel dává osobní tipy na filmy, které budou promítány v rámci 13. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který začíná ve čtvrtek 8. listopadu v Praze.

...