Bára Basiková: Můj syn máminy písničky neposlouchá

Bára Basiková: Můj syn máminy písničky neposlouchá

Tisk

BB perexZpěvačka s výjimečným hlasem, jakým se může na naší hudební scéně pochlubit jen málokdo. A také osobnost, které není zatěžko říct pořádně od plic, co si myslí, třebaže se její postoje mohou někomu zdát kontroverzní. Taková je pěvecká stálice Bára Basiková. V úterý 3. března se představí v Divadle Kalich v nezvykle komorním recitálu.


Na co se můžou diváci recitálu těšit?
Jde o program ušitý na míru útulnému divadelnímu prostředí, můj zpěv pouze s doprovodem klavíru. Repertoár se skládá z komorních skladeb, intimních písní, skladeb ze známých filmů nebo divadelních představení, také něco z klasiky. Vedle zpívání si s diváky povídám, mohou se ptát na cokoli prostřednictvím dotazů napsaných na lístečky ve foyeru. Je to velice příjemné a sympatické.

Jste zvyklá koncertovat spíš v rockových klubech nebo sportovních halách. Vyhotovuje vám prostředí komorního divadla?
Koncertuji na mnoho způsobů. S kapelou ve velkých sálech, se symfonickým orchestrem nebo filharmonií v koncertních síních, je to různé a velice rozmanité podle druhu programu a akce.

Jaký je to pocit stát na pódiu bez podpory kapely v zádech?
Má to své nezaměnitelné kouzlo, jde o velice intimní pocit. Diváci jsou velmi blízko a já mohu zpívat opravdu jemné a citlivé skladby.

BB 2

Na jevišti Divadla Kalich jsme vás dosud vídali v divadelním kostýmu, konkrétně Johanky z Arku. Poprvé na něm budete stát sama za sebe. Je to pro vás víc obnažující?
Obnažující to opravdu je, ale právě to se mi na tom moc líbí. Mohu si dovolit zazpívat úplně jiný repertoár než na svých běžných koncertech. Divadlo Kalich navíc mám velmi ráda. Je tu příjemná atmosféra a skvělá akustika.

Zazní během večera i árie Johanky z Arku Most přes minulost? Co pro vás tento velký hit znamená?
Samozřejmě. Tato skladba patří od roku 2001, kdy jsme Johanku uvedli poprvé, mezi mé stěžejní. A na koncertu v Kalichu musí zaznít obzvlášť.

Měsíc po recitálu oslaví syn Theodor šesté narozeniny. Kterou z vašich písniček má nejradši? Nebo ho mámin repertoár příliš nezajímá?
Ne. On má rád funky, Monkey Bussiness, Matěje Rupperta a Michaela Jacksona. Rád totiž tančí a skotačí, moc rád se pohybuje, hraje na bubny, chodí na aikidó a fotbal. Chvilku neposedí, má v sobě hodně energie.

www.divadlokalich.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Urban: „Hrajeme třicet let! To je ta nejlepší věc, která se nám mohla přihodit!“

arakain jiri urban 200Přinášíme vám rozhovor s kytaristou skupiny Arakain Jirkou Urbanem, který zde ukázal jeho úžasný vztah k Arakainu a poodtjajnil plány do budoucnosti.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Originální kapela The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let

The Yellow SocksMilan Cyrus hraje nestárnoucí hity. Nezajímá ho moderní hudba, ale evergreeny. Se svou kapelou The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let a vystupují v kostýmech, které evokují tehdejší dobu. Co na sebe te...


Literatura

Čínské umění léčby

200knihaKniha čínského umění léčby je určena všem čtenářům, kteří se zajímají o své zdraví a o tisícileté osvědčené postupy, jak je udržet nebo zlepšit. Tyto postupy používají jak vyškolení specialisté tradiční čínské medicíny, tak laici. Tradiční čínská medicí...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Minulost je minulostí… dokud tě nedostihne.

temne200Od června mohou diváci v českých kineh zhlédnout mysteriozní  thriller s názvem Temné kouty. Režisérem a scénáristou je Gilles Paquet-Brenner, který v roce 2010 získal cenu diváka a nejlepší režie na filmovém festivalu v Tokiu za film Klíč k minulost...