Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

Tisk

jan kalab 200Přinášíme vám rozhovor s magistrem umění Janem Kalábem, kterého můžete znát také pod přezdívkami Splesh, Point či Cakes. Věnuje se graffiti, street artu a také velkoplošným obrazům ve městech. Taková díla můžete vidět například na Praze 10. Momentálně můžete navštívit jeho výstavu Point / Děravé plány v Chemistry gallery.

 

Můžete na začátek popsat, co znamená mural art?

Mural art je asi nějaký novotvar. Předpokládám, že se jedná o nástěnné malby;) (dle Wikipedie: „Mural art je současný umělecký směr, který je zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Na rozdíl od street artu či grafitti, které vznikají (z hlediska zákonů) jako ilegální aktivita, muralartová díla jsou většinou objednána majitelem stěny za účelem její výzdoby.“ pozn. redaktorky)

Momentálně Prahu zdobí například velkoformátový obraz na Praze 10 s názvem Inside the Circle. Co je pro vás uprostřed kruhu?

Uprostřed kruhu je nekonečno dalších kruhů.

jan kalab2

Jste maximalista, nebo tu velikost promítáte jen do obrazů?

Asi se snažím být maximalista. Jak se říká, když už, tak už.

Povězte nám něco o výstavě Point / Děravé plány, na kterou úspěšně sbíráte peníze pomocí crowdfundingového portálu hithit.cz. Čekal jste takovou odezvu?

Výstava Point / Děravé plány je mojí třetí samostatnou výstavou v Praze. První dvě jsem uspořádal v mojí domovské Trafačce. Letos už jsem cítil, že je třeba se posunout, a prostor the Chemistry gallery se mi velmi líbí. Výstava potrvá do 7. 7. a všechny zvu k prohlídce. Peníze pomocí Hithit.cz jsem sbíral hlavně na tisk katalogu, který by se měl pokřtít v pátek 21. června. A takovou odezvu jsem opravdu nečekal, i když jsem v ní tajně doufal.

Vyděláte si pouze uměním, nebo máte nějaké civilní zaměstnání? Nechtěl byste i třeba kreslit komiksy?

Ano, jsem profesionální umělec, a komixy bych kreslit nechtěl.

jan kalab4

Kdybych si řekla, že od vás chci „pokreslit“ dům ve stylu Nekonečno v bílé na galerie Chocque cultural v Sao Paulu, kolik peněz bych si musela nachystat?

Řekněme, že podobně, jako na menší obraz na plátně.

Když vidím některá vaše díla, kde dominují linie a ne kruhy, připomíná mi to hru tetris. Co vás vše inspiruje?

Uf, tak toho je strašně moc, co člověka inspiruje. Ať už jsou to díla jiných umělců, příroda anebo móda a architektura. Nejinspirativnější je možná, když někdo popisuje nějaké dílo, a člověk si to musí představovat.

Máte za sebou spousty graffiti, legálních i těch nelegálních, které k tomu všemu podle mě i patří... Vedl jste si nějaké záznamy o všech dílkách? Že byste teď mohl říct „jo, v roce 2000 jsem udělal 1000 graffiti“?

Bohužel si žádnou statistiku nevedu. Těžko říct, kolik jsem udělal pieců, ale snad víc než 1000 to bude.

jan kalab0

Děláte také trojrozměrné graffiti. Můžete nějak popsat, jak takové dílo vzniká? Co je u toho nejdůležitější, aby to bylo 3D a ne jen 2D?

Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu. To je to nejtěžší. A dílo vzniká různě podle techniky. Většinou od základních tvarů až k detailům.

Myslím si, že většina lidí považuje lidi kolem graffiti za pochybné existence a především výtržníky. Můžete toto „tvrzení“ nějak vymluvit?

Ani ne.

Hodně jste cestoval, proto se nabízí otázka, kde bylo nejlíp a proč? Jste rád, že žijete a tvoříte v Praze? Co se vám vybaví, když se řekne Trafačka?

Jak se říká všude dobře doma nejlépe. Sice mi určitá místa schází, ale v dnešní době jde cestovat neomezeně, takže se na ta místa můžu dřív nebo později vrátit. Trafačka, to je hodně vzpomínek, dobrých i špatných, hodně starostí, ale i hodně radostí. Jsem pyšný, že jsme dokázali z ničeho udělat něco takového.

jan kalab1

Bavila vás na základní škole výtvarná výchova? Máte z ní doma schovaný nějaký obrázek?

Jasně, výtvarka mě vždycky bavila. Samozřejmě mám schovanou i kupu obrázků.

Chodíte sám na výstavy? Co vás zajímá a koho z výtvarné branže obdivujete?

Chodím na výstavy, ne moc, ale snažím se nepromeškat alespoň ty významné. Zajímá mě výtvarné umění, protože je to můj obor. Obdivuji všechny umělce, kteří jsou profesionálové, neustrnuli a taky se z toho tlaku nezbláznili.

Co byste vzkázal našim čtenářům?

Zajděte se mrknout do Chemistry na moje nové obrazy:) Díky a užijte léta.

Zdroj foto: jankalab.com se svolením Jana Kalába


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Zazpíváme na podporu léčby rakoviny, pomůžete?“ ptá se Hynek Tomm

Koncert200Hynka Tomma zná veřejnost jako romantického tenora s láskou k hudbě a zpěvu. Teď ale nosí v srdci bolest z odchodu milované maminky. Slávu utlumila ztráta, ale život musí jít dál. Hynek se rozhodl pomáhat lidem, kteří trpí nemocí, která mu sebrala ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...


Literatura

Nejkrásnější knihy roku

svet knihy nejkrasnejsi knihaSoutěž Nejkrásnější české knihy roku 2011 proběhla už v květnu 2012, těsně před zahájením veletrhu Svět knihy na Výstavišti v Praze - Holešovicích, přesto si můžeme znovu upřesnit, které knihy...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Filmaře živí hlavně koprodukce

kino ikon perexKdyby nebylo koprodukcí (nyní zejména česko-slovenských nebo slovensko-českých), mnoho filmů by nejspíš vůbec nevzniklo. Takové Nabarvené ptáče/Pomaĺované vtáča, nedávný favorit Českých lvů, se navíc poohlédlo až na Ukrajinu. Myšlenka ...