Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

Tisk

hanka krizkova 200Hanka Křížková (*1957) je česká zpěvačka, herečka a rodačka ze Strakonic, která se na profesionální scéně poprvé objevila ve skupině Metronom (1982). Předtím ale zpívala v jazzrockové skupině Rotor v rodných Stra-konicích. V letech 1988-1993 spolupracovala také s Karlem Černochem. Hanku jste mohli slyšet mimo jiné ve slavných muzikálech jako je Drákula, Krysař, Bídníci, Mrazík nebo Monte Christo a další. Její srdeční záležitostí zůstal ale šanson, swing a blues.

 

Jak si užíváte zimní dny? Máte ráda zimu, nebo dáváte přednost spíše létu?

Jsem typický LEV. Zimu bych mohla přeskočit, zanechala bych jen Vánoce a hurá do jara. Miluji jaro, léto, ale i podzim, zvlášť ten barevný – babí léto, když ještě svítí sluníčko.

Před pár týdny se konal křest vaší kuchařky U stolu s Hankou Křížkovou. Jaký byl? Jak jste si ho užila? A stalo se na něm něco, co vás překvapilo?

Byla jsem šťástná, že přišlo tolik lidí. Mile mě překvapila perfektní organizace celého křtu. Kniha se líbila, což mě moc potěšilo. Takže fajn strávené odpoledne.

Proč padla volba zrovna na kmotry v podobě paní Ivy Hüttnerové, Haliny Pawlowské a Josefa Maršálka?

Za a/ jsou to moji kamarádi, přátelé, za b/si všech neskutečně vážím. Iva úžasná malířka, herečka a spisovatelka. Halina vynikající spisovatelka a velmi zábavná moderátorka. A Pepa neskutečně skvělý cukrář, který slaví své úspěch po celém světě. A za c/ jsou to báječní lidé s velkým srdcem a všechny miluji. Bohužel Halina den před křtem omarodila, ale pohotově za ní zaskočil můj dlouholetý kamarád, skvělý textař a herec Rudolf Kubík.

hanka krizkova0

Jedná se o reedici této kuchařky. Co na ni říkáte? Očekávala jste, že bude mít takový úspěch?

Již první vydání mělo nečekaný úspěch a já mám velkou radost, že nakladatelství Euromedia vydalo kuchařku podruhé, ovšem jiné, moderní grafice a jiné velikosti. Já přidala spoustu fotek ze soukromí i z představení, takže vzniklo takové fotoalbum s recepty (smích).

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vyhrajte kuchařku Hanky Křížkové

V úvodu knihy popisujete, že vaření vnímáte jako jednu z kategorie umění. Můžete to naším čtenářům více popsat?

Ano, samozřejmě. Dobře uvařit a jídlo skvěle naservírovat, to chce mít v sobě kus kumštu a lásku k vaření. Jídlo musí nejen dobře chutnat, ale i dobře vypadat. I oči se musí „najíst“.

Jaký recept z knihy patří mezi vaše nejoblíbenější? Co nejraději připravujete, nebo na co jste nejvíce hrdá?

Nejoblíbenější je určitě kuřecí salát se sterilovaným celerem, ten nesmí chybět na žádné oslavě. A také určitě vánoční marokánky. Ty peču po tunách (smích). Pro rodinu a kamarády. Jsem šťastná, že se bez nich o Vánocích již neobejdou. To je velká pochvala.

hanka krizkova1

Dokážete říct, jaké jídlo máte úplně nejraději? Které byste mohla jíst pořád?

Nejvíce miluji krevety, boloňské špagety, palačinky, ale i tatarský či lososový biftek… No, raději skončím, byl by to dlouhý seznam. Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.

A máte naopak něco, co byste nikdy nedala do úst? Čemu jste nepřišla na chuť?

Určitě čínská vajíčka nebo pomazánka či polévka u droždí. Jakmile mně jídlo nevoní, vůbec mně naláká.

Autorkou fotografií je Lenka Hatašová. Jak se vám s ní spolupracovalo? Měla na starosti i foodstyling?

Lenka fotila mé portréty a musím říct, že je geniální, má nápady, je v pohodě a nespěchá. Pracuje se s ní báječně. O make-up se postaral úžasný vizážista Zdeněk Fencl. Při focení bylo hodně veselo.

Překvapilo mě, že ne každý recept je doplněn fotografií pokrmu, ale ve výsledku to vůbec nevadí a kuchařka jako celek působí velmi dobře. Byl to záměr?

Ano, byl to záměr. Chtěla jsem mít kuchařku tak trochu jinou. Proto jsou někde fotky jídel, někde fotky kolegů či moje, někde pouze fotky surovin a někde nic. V závěru je docela velké fotoalbum. No a vše jsem „prošpikovala“ glosy. Chtěla jsem tam mít i trochu humoru.

Více o knize najdete v naší recenzi: Jaké to je být U stolu s Hankou Křížkovou?

Moc se mi líbilo, jak v knize dokážete přiznat i vaše nezdary – například, že bramborový knedlík se vám nikdy nepovedl a dělá jej vaše sestra. Jste taková i v životě? Že dokážete přiznat chybu a když je potřeba, tak si necháte od někoho pomoci?

Chtěla jsem, aby kniha i trochu přiblížila můj charakter, moji osobu. Takže proto je tam dost mých fotek, a nejen z vystoupení, ale i ze soukromí. Jsou tam i moji přátelé, a hlavně jsem se snažila, aby moje poznámky, glosy, byly alespoň některé vtipné a přesto pravdivé.

A teď k těm chybám (smích). No, to víte, jsem Lvice, takže někdy těžko přiznávám chybu, ale s léty jsem se to naučila. Já si nesmírně vážím lidí, kteří opravdu něco umí. K nim s úctou vzhlížím, nechám si od nich ráda poradit či pomoci, přijmu v klidu i kritiku, a hlavně jsem za to vděčná.

hanka krizkova2

Kniha není jen kuchařkou, ale dáváte v ní čtenářům možnost nahlédnout i do vašeho alba fotografií. Jak vás to napadlo? Měla jste to v plánu od začátku?

Ano, i to jsem měla v plánu od začátku. Čtenáři mají rádi, když se mohou podívat i někam „pod pokličku“. Původní nápad vlastně byl vydal pouze fotoalbum, ale dát tam více poznámek, připomínek a glosy. Až později přišel nápad s recepty, a to od spisovatelky Marie Formáčkové.

A jaký byl pocit probírat se fotkami a vybírat je? Zavzpomínala jste si, cítila nostalgii?

Byla to velká nostalgie. Došlo i na slzičky, ale i na úsměv nebo dokonce na smích. Ráda vzpomínám, protože mám na co! Na spoustu zážitků, na úžasné, milé a zajímavé lidi, na skvělou práci….

Má pro vás některá otištěná fotografie speciální význam? Nebo máte s nějakou spojenou nějakou historku?

Každá fotka je spojená s nějakým zážitkem, vzpomínkou či vzácným člověkem. A za to jsem nesmírně vděčná.

Vloni jste oslavila narozeniny jak touto knihou, tak albem Nic nechci vrátit. Co máte v plánu v letošním roce? Váš seznam vystoupení a akcí se plní, tak můžete naše čtenáře někam pozvat. Třeba tam, kde se nejvíce těšíte.

Jsou to různé recitály, talk show, besedy a pochopitelně muzikály, ve kterých vystupuji. V divadle Brodway Láska nebeská, v divadle Hybernia Mefisto, v HDK Drákula a mám velkou radost, že koncem tohoto roku opět vyjedeme s muzikálem na ledě, s Popelkou. Moc se na svojí „Macechu“ těším. Muzikál jsme kvúli covidu tři roky nehráli, takže se moc těším.

Na závěr se zeptám, jestli nemáte v plánu nějakou další knihu?

Kdo ví (smích).

hanka krizkova3

Děkuji moc za rozhovor!

Zdroj foto: Lenka Hatašová, archiv Hanky Křížkové, Euromedia Group (fotografie ze křtu)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nepodceňujte důležitost vyšetření sluchu. V roce 2050 bude jeho ztrátou postiženo až 900 milionů lidí

REJA Rozhovor Ing. Strnada perexU příležitosti Světového dne sluchu vám dnes přinášíme rozhovor s panem inženýrem Strnadem o sluchu, sluchových ztrátách a možnostech jejich kompenzace, o tom, jak si vybrat vhodné sluchadlo, a proč ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...


Literatura

Mona Lisa Virus

ML virus perexV Americe náhle zmizí skupina královen krásy. Po čase se znovu objeví, ale všechny dívky jsou znetvořené po plastických operacích. V Lipsku v Staré radnici je zničena nástěnná malba Leonarda Da Vinciho. Po celém světě se šíří počítačový ...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Podzim života Vratných lahví

vratne perexFilm Vratné lahve (2006) je zatím posledním projektem scénáristy Zdeňka Svěráka, kde si rovnou zahrál také hlavní roli. Dlouhou uměleckou kariérou člověk dozraje, ale je legrační, jen když se dokáže zamíchat s nadhledem. A pr...