4. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

4. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

Tisk

4 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům písmenek, okupoval internet, dnes je zván měsícem čtenářů. Máme z toho radost a tak nás napadlo, zeptat se několika zajímavých lidí, kteří mají co do činění s knihami, jací jsou čtenáři a co budou v březnu sami dělat.

 

 

Odpověděli nám na těchto pět otázek:  

Březen – měsíc čtenářů – co vás napadne jako první, při vyslovení tohoto sloganu?
Jaký jste čtenář/čtenářka, knihomil nebo knihomol - vybíráte si pečlivě nebo zhltnete naprosto všechno?
Která knížka bude pro vás v březnu tou hlavní?
Doporučíte nám nějaké pěkné čtení, které by nám nemělo uniknout?
Chystáte se navštívit nějakou čtenářskou akci – besedu, autorské čtení, křest nebo sám/sama něco takového organizujete?  

Dnes na otázky, zpracované PhDr. Janou Semelkovou, odpovídají Helena Herynková z nakladatelství Metafora, spisovatelka Daniela Krolupperová, spisovatelka a literární redaktorka Alena Jakoubková, Renáta Šťastná, redaktorka a spisovatelka a Zuzana Frantová Pomykalová, autorka a spoluautorka několika knih.

Helena Herynková, marketing, nakladatelství Metafora
Akce, která se konala za minulého režimu, a teď bychom se k ní rádi nějak důstojně vrátili.
Vybírám si, ale mám-li oblíbeného autora, zhltnu od něj vše.
To ještě nevím, podle toho, co se objeví. Právě mám rozečtenou jednu detektivku a strašidelného průvodce Prahou (ten ale teprve vyjde).
Rozhodně bych doporučila všem, kteří mají rádi Prahu a její magii, aby se vydali na procházku s knížkou Magická Praha: QR průvodce.
V březnu zatím nevím, ale v dubnu se chystám na náš křest výše zmíněné knihy a v květnu samozřejmě na Svět knihy.  

4 herynkova

Daniela Krolupperová, Praha, spisovatelka
Březen, za kamna vlezem. S knihou.
Nadšená, vytrvalá, ale jako pracující matka tří děti v posledních letech značně nepravidelná.
Nepochybně Zločin na Starém Městě pražském, jelikož ho musím dopsat a odevzdat do Albatrosu.
Kjell Askildsen – Hřebík v třešni. Skvělý norský spisovatel, výborný český překlad.
Po delší přestávce budu mít od září opět možnost jezdit na besedy. Už se těším na čtenáře!  

4 krolupperova

Alena Jakoubková, spisovatelka a literární redaktorka
Pohodlný ušák, kafíčko, hořící krb, tlustý román. Nejlépe historický.
V dětství jsem bývala „hltačka“, ale s léty jsem si vytříbila vkus, což spolu s nedostatkem času ze mne udělalo velmi vybíravou čtenářku.
Letošní měsíc knihy bych ráda strávila s knihou Jorge Mario Bergoglio – František, papež chudých. Napsal ji italský novinář Andrea Tornielli. Dostala jsem ji pod stromeček, ale čas mi nedovolil víc než jen nahlédnout…
Leon Leyson: Chlapec na dřevěné bedně. Jedná se o skutečný příběh jednoho „Schindlerova Žida“, malého chlapce z krakovského ghetta. Celé vyprávění je prodchnuto láskou k rodině a úctou k Oskaru Schindlerovi, který udělal pro to, aby zachránil dělníky ze své továrny, hodně… Ale při čtení vás bude mrazit v týle. Nádherný příběh…!
Březen je daleko, konkrétní tip nemám. Doporučuji ale chodit „na kafíčko“ s kamarádkami (nebo kamarády) do literárních kaváren, kde se vždycky najde spousta inspirace. Moje oblíbené jsou Mezi řádky na Smíchově a kavárna v knihkupectví Academia na Václavském náměstí (kde vždycky předtím utratím spoustu peněz, protože než dojdete do kavárny, musíte projít mezi regály s neodolatelnými čtenářskými pamlsky…)    

4 JAKOUBKOVA

Renáta Šťastná, redaktorka novin a časopisů, kulturních portálů a magazínů, administrativní pracovnice, spisovatelka
Samozřejmě by se čekal slogan „Březen – měsíc knihy“, ale mě napadá jediný obrázek – studenti postávající na nárožích a v rukách drží komiksy a knížky a hltají stránky tak jako já, když jsem byla student...
Nezhltnu úplně všechno, třeba sci-fi mě nebaví, tomu žánru moc nerozumím. Každopádně se to mění s věkem. Dříve to byly zamilované románky, ale s přibývajícím věkem jsem si uvědomila, že to v životě skoro nikdy nedopadne tak jako tam, nicméně to byl únik. Rozhodně mám ráda českou prózu, původní autory a poslední dobou i začínající. Takové ty, kteří jsou plni optimismu a věří, že právě jejich knížka je ta nej. Tak ty mám ráda. A pak samozřejmě klasiku, například Žízeň po životě (pro mě je to klasika) jsem četla třikrát a pokaždé jsem u ní plakala stejně jako poprvé. Celých deset let jsem synovi četla před spaním a to byla opravdu pestrá paleta, od pohádek přes Robinsona až ke Starým pověstem českým. Knížka musí být logická, mít děj a spád a vekou roli pro mě hraje první pohled, Jak se do ní podívám, hned vidím, jestli mě zaujme nebo ne. A to mě zpravidla nezklame. Jsem knihomil anebo knihomol?
Nejraději bych, aby to byla moje vlastní knížka, ale prozatím teprve roste a vyvíjí se a čeká na svoje zrození. Myslím si ale, že tou hlavní knížkou v březnu pro mě bude, ostatně jako každý měsíc, žákovská knížka mého syna.
Těch by bylo opravdu hodně. Za poslední dobu jsem se seznámila s mnoha knížkami. Vždycky mi v hlavě zůstane asi ta poslední, avšak to není pravidlem. Kterou bych ale určitě nenechala bez povšimnutí a doporučení je dvojice knih s podtitulkem Matylda na stopě, první se jmenuje Jedna vražda stačí a druhá Vražedný advent od Ivany Hutařové. Pak na mě zapůsobila útlá knížka od Zdeňka Svěráka Po strništi bos a nesmím zapomenout na Příběhy sovích strážců, které jsem všechny se synem přečetla před spaním. No a potom Robert Fulghum, to jsou moje bible a k těm se vracím, bratru už nějakých skoro … zkrátka mnoho let.
Jelikož jsem sama autorkou, chystám se v únoru, březnu, dubnu, květnu … na svoje vlastní autorská čtení, milé besedy se čtenáři, kterým vždycky otevřeně a nepokrytě děkuji za to, že nelitují věnovat hodinu a půl úplně cizí ženské, přijdou si mě poslechnout a ještě mi tleskají. Nechají svoje domácnosti opuštěné a jdou za někým, o kom nevědí, zda jim za to bude stát. Tak například moje Modrožluté čtení proběhne 24. dubna v Horoměřicích. Ale na oplátku ráda navštěvuji i vernisáže svých kamarádů, malířů a fotografů, ale i třeba úplně, pro mě neznámých, lidí, protože si to zaslouží. Věnují čas tomu, co mají rádi a chtějí to ukázat jiným. A stejně tak, jako já jsem ráda, když si mě lidi přijdou poslechnout, tak vím, jaké je to pro ty ostatní.    

4 stastna

Zuzana Frantová Pomykalová, absolventka Literární akademie, autorka Vikinské princezny a spoluautorka sbírek Zuby nehty, Tisíc jizev, Ruce vzhůru nebo Noční můry nespí.
Mě napadne otázka. Proč březen? Dumám, dumám a říkám si. Protože za kamna vlezem! A co bychom tam jiného dělali, než četli. Březnová plískanice za okny, my za kamny, u krbu, na peci a všude s knížkou v ruce. Je jedno, jestli je březen měsíc knihy nebo čtenáře, hlavní je, aby měl čtenář k dispozici tu správnou knihu.
Jsou období, kdy si vybírám a mám šťastnou ruku, to jsem pak knihomil s úsměvem od ucha k uchu. Když se ale nedaří a já nevím, co číst, po čem sáhnout a ne a ne se začíst, to pak začnu vyděšeně poletovat a nenasytně hltat úplně všechno, dokonce i návody na elektrospotřebiče a reklamní prospekty, čímž se ze mě stává ukázkový knihomol, ale knihomil jsem radši.
Při troše štěstí to bude knížka má vlastní. Mám hotový rukopis s pracovním názvem Panna na medvědu, příběh o hledání kořenů jedné rodiny z pohledu tří generací. Je dopsáno a teď začínám hledat nakladatele.
Myslím si, že nikomu by neměla uniknout kniha Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku od Jaroslava Svobody. Nevadí, když nemáte zahradu nebo statek, protože pěstovat se dá i na balkoně, v truhlíku za oknem nebo doma v květináči. Ale hlavní důvod, proč by si měl každý knihu přečíst nebo jen prolistovat je ten, že se dostane blíž k přírodě, spojení s ní nám totiž bytostně chybí. A jako bonus zjistíte například to, že listí se nehrabe, pampelišky a sedmikrásky jsou v trávníku správně, slimáky není třeba hubit, protože odlezou sami, když nastavíte v zahradě správné klima. Uvidíte, že z nevědomosti děláte spoustu zbytečností a že ušetříte hromadu času například na čtení a zahrada vám ještě za váš nezájem poděkuje, protože sterilní má být operační sál a nikoli trávník.
Na jaře se opětovně chystám vést kurz Jak se píše rodová kronika. Mám za sebou první podzimní běh s nadšenými absolventy, takže bych ráda v kurzu pokračovala. Více na www.genealogie.cz.

4 frantovapomykalova

Sledujte další díly našeho seriálu, věnovaného Březnu - měsíci čtenářů. Další odpovědi od mnoha inspirativních osobností máme ještě v zásobě a budou vycházet dále v průběhu celého března!

4 BMC 2014

Zdroj foto: archiv nebo webové stránky respondentů

( 0 hlasů )



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

tatarkovicova perex"Nádherné obrazy. Vyzařují neskutečnou pohodu a teplo a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor foyer Domu kultury v Kroměříži. Tvorba olomoucké výtvarnice má neskutečné pozitivní atmosféru..." To jsou názory návštěvníků na n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...


Literatura

Vlastivědná knížka pro vzpomínání a procvičování paměti

vlastivedna knizka200Existuje hodně titulů, které se věnují problematice paměti. Některé učí různé paměťové techniky jak si zapamatovat řady čísel, jména, nezapomínat věci, jak se učit a mnoho dalších prospěšných rad, ke zlepšení paměti.

...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Film JEDNA NOC, otevírající téma sexu po internetu, představuje trailer

jedna noc 200„A co byste pro lásku udělali vy?“ ptá se podtitul nového filmu režiséra Davida Laňky JEDNA NOC. Vypráví příběh jedné osudové lásky, která právě v tuhle chvíli musí dokázat, že obstojí. V hlavních rolích filmu zabývajícího se tématem sexuálních ...