Život 16 subkultur zachytilo 10 režisérů nastupující generace dokumentaristů (Sociologické zkoumání formou filmového natáčení)

Život 16 subkultur zachytilo 10 režisérů nastupující generace dokumentaristů (Sociologické zkoumání formou filmového natáčení)

Tisk

kmeny fotografie  200Dokumentární cyklus Kmeny vznikl na základě stejnojmenné knižní předlohy a její autor Vladimír 518 je také patronem celého projektu. Podařilo se natočit šestnáct dokumentů ze života městských subkultur. Nejedná se samozřejmě o kompletní mapu současné situace, spíš o zachycení několika výrazných stylů. Sledujme v mediální zkratce záznam reality, která bude za deset let zase úplně jiná! Každý kmen je zajímavé prozkoumat.

 

Kniha o vizuálním stylu českých subkultur vznikla v roce 2011 a dočkala se už třetího dotisku. Prodanost 10.000 ks je v našich podmínkách jasný bestseller. Pětadvacet domácích autorů ve fotkách a textech představuje aktuální podobu českých komunit od hip hopu a hardcore, přes gotiky a neohippies, až po motorkáře, rap, emo, fanoušky tuningu, tattoo, hráče počítačových her či milovníky japonské popkultury. Celkem 26 kmenů.


Domorodci

„Depešáci, metalisti, punkáči, veksláci, máničky, taxikáři, zahrádkáři, kutilové... To byly kmeny v Česku před rokem 89. Škoda, že to už nikdo nezachytí, proto jsem chtěl udělat aktuální záznam. Je to cesta do míst, kam by se divák v rámci své kulturně-sociální mapy jinak nikdy nepodíval, věřím, že se nám podařilo otisknout a zachytit určitý moment v čase a v kultuře, který by jinak zmizel,“ říká o Kmenech Vladimír 518. Příslušníky jednotlivých kmenů zachytili dokumentaristé v jejich autentickém prostředí, každý díl se věnuje dvěma hlavním hrdinům. Od knihy se filmové zpracování v mnoha ohledech liší. Některé komunity k sobě dokumentaristy nepustili, oslovení lidé s projektem nesouhlasili. „Občas to bylo dobrodružné, na území některých kmenů prostě nevstupovat! Těch uzavřených komunit je určitě dost a nechme je žít mimo naše současné mapy. Všechny druhy nemusí být přece objevené a popsané. “, směje se Vladimír 518.

kmeny fotografie

 


Sebepochopení

Kmeny se často prolínají. Každý kmen je ale ve vztahu ke světu nebo k tomu, co se děje venku –  mimo komunitu. Tohle zrcadlo je výživným zdrojem informací. Unikátní série nabízí nahlédnutí a vzájemné sebepochopení. Vymezování jednotlivých subkultur vůči okolnímu světu vede k nalézání toho, co i my sami chceme nebo odmítáme. V rozdílnosti nalézáme sebe. „Mam tendenci zkoumat fenomény, které určují a definují můj život. Jsem člověk, který si intenzivně prošel několika subkulturami a s mnoha dalšími jsem byl v průběhu života alespoň v kontaktu. Některé skupiny v projektu jsou nové, některé tradiční, některé hudební a jiné nemají s hudbou v podstatě nic společného.“ Znáte svůj kmen? Vystavme se konfrontaci, která může upravit nebo upevnit postoje.  A rozšířit obzory vlastního vnímání.

 

Kmeny
Námět: Vladimir 518, dramaturgie: Ivo Bystřičan, fotografie: Karel Cudlín, režie: Jan Látal (Rainbow, Hipsteři), Jan Zajíček (Hackeři), Jqr (Skins, Tuning), Bohdan Bláhovec (Rap, Goths), Daniela Gébová (Punk), Jan Strejcovský (Cosplay), Jiří Volek (Hooligans), Pavel Abrahám (Motorkáři, Graffiti, Straight edge), Štěpán FOK Vodrážka (Tattoo), Petr Hátle (Thrash metal, Meatheads)

Od 4.3. do 17.6. každou středu ve 22:00 na ČT2 nebo po odvysílání na http://kmeny.tv


( 0 hlasů )


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chillibraní a Chilližrout 2014 = skvěle strávený den

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní a s ním spojené mistrovství české a slovenské republiky v pojídání pálivého Chilližrout rychle a úspěšně pracuje na tom, aby se stal legendární a vyhlášenou akcí pro ...


Literatura

Dobrodružná výprava po stopách matriarchálních společností

kde zeny vladnou200Cestovat je v dnešní době velmi jednoduché. Ráno se probudíte doma a odpoledne už se můžete procházet kolem Seiny, projíždět se na kole kolem kanálů v Amsterdamu nebo si prohlížet laponské rukodělné výrobky na Kauppatori v Helsinkác...

Divadlo

Taková normální rodinka vytvořená z prachu hvězd

200diV naší galaxii je asi 200 miliard hvězd. Z toho asi 10 miliard podobných našemu Slunci. Asi. Protože ročně se narodí asi 7 hvězd a několik umře. Kolem většiny hvězd obíhají dvě i více planet. To je asi 1 bilion planet. Z toho asi 1 miliarda podobných Zemi....

Film

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké...