TO, K ČEMU DOSUD NEDOŠLO aneb HISTORIE NE-EXISTUJÍCÍHO

TO, K ČEMU DOSUD NEDOŠLO aneb HISTORIE NE-EXISTUJÍCÍHO

Tisk

zakazane umeni 200Artivistce a kurátorce Tamaře Moyzes se podařilo realizovat další názorově ucelenou akci, ve které informuje o historii, která (bohužel dosud) nenastala. Bezmála geniální nápad uskutečnila ve spojení se skupinou Romane Kale Panthera a společně kladou otázku „Jaký vlastně máme vztah k romské kultuře?“

 

 

Výstava „Zakázané umění a Přirozený vývoj neexistence“v ústecké Galerii Hraničář je rozdělená, jak už sám název napovídá, na dvě části. První se věnuje událostem v Maďarsku a představuje plány, jejichž záměrem bylo založení Romského muzea v Budapešti. Přestože tyto snahy trvají už od roku 1959, doposud nesměly být realizovány. Připomíná se nám zde problematika odkládání nebo přímo zakázání projektů zaměřených na romskou kulturu a památníky.


Součástí expozice je navíc kritický pohled na maďarský zákon z roku 2014, který zakazuje vybírání košů na odpadky a je tak přímo represivně zaměřen jako nástroj proti lidem bez domova.

Videozáznam „Veselý vepřík z Letů“ umělecké skupiny Romane Kale Panthera tvoří druhou část výstavy, zaměřenou na kritiku odkládání odkupu vepřína v Letech u Písku, ke kterému se česká vláda zavázala už v polovině 90. let. Zneuctění památníku romského holocaustu bylo pro Romane Kale Panthera impulzem ke vzniku parodické nálepky „Vyrobeno z vepřů chovaných na hrobech romských obětí holokaustu. Tepelně neopracováno", kterou si můžete stáhnout na facebookových stránkách skupiny.


„Myslím si, že otevření výstavy v Galerii Hraničář je více než příhodné. Ostatně právě grantová politika v Ústí nad Labem zapříčinila, že se jedno z nejuznávanějších divadel v Čechách, ústecké Činoherní studio, ocitlo v roce 2014 téměř na ulici," dodala Tamara Moyzes.

zakazane umeni

 

Tamara Moyzes
Izraelsko-slovenská umělecká aktivistka (artivistka) s maďarskými a romskými předky. Má za sebou desítky výstav v Čechách i zahraničí, jako kurátorka také spolupracuje s galerií Roxy NoD. Otevřeně reflektuje politická témata. Nesnáší diskriminaci, rasismus a xenofobii.


Romane Kale Panthera
Umělecká skupina, která vznikla v roce 2011 jako reakce na protiromské pochody v České republice a i nadále projevuje znepokojení nad protiromskými předsudky a jejich eskalací v evropské společnosti. „Jako umělecká skupina se chceme spojit s umělci a aktivisty stejného smýšlení.“


Výstava „Zakázané umění a Přirozený vývoj neexistence“
Galerie Hraničář, Ústí nad Labem
do 24.4., každý všední den 15.00–18.00 hod

http://hranicar-usti.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Francouzská klavíristka Justine Verdier: „Znám Dvořáka, Smetanu a Janáčka, už jsem hrála některé jejich skladby“

brick 200Nechte se tímto rozhovorem pozvat na vánoční závěrečný koncert "Festival Brikcius" - 3. ročník cyklu koncertů komorní hudby v Domě U Kamenného zvonu v Praze & Rok české hudby 2014 / VIOLONCELLO A KLAVÍR & PĚT JUBILANTŮ, který se koná ve čtvrtek 18....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Přední koncertní fotografka Barka Fabiánová bude vystavovat v Hradci Králové

Silence of Sound 200Zahájení výstavy koncertních fotografií s názvem Silence of Sound přední české koncertní fotografky Barky Fabiánové doprovodí 18. června v Galerii Artičok koncert skupiny Madera.

...

Literatura

Zkurvenej příběh

zkurvenej pribeh200Bernard Minier, jeden z populárních francouzských spisovatelů, přichází s novou knihou. „Zkurvenej příběh“ je i přes svůj vulgární název inteligentní román, další mrazivá detektivka s jedinečným podpisem svého autora.

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

Jaké to je Být ženou?

Být ženouJeden svět “kouká” na nás všude. Reklamní plochy, internet, televize. Všude tam je nám připomínán ten svět sám pro sebe, dokumentární ostrov, na který máme možnost udělat si výlet. Široká nabídka pohledů do jádra všemožných problémů, denních realit...