Vánoční výstava hraček v Hlinsku: Potěší děti i dospělé!

Vánoční výstava hraček v Hlinsku: Potěší děti i dospělé!

Tisk

vanocni sen hracky 2Až do 6. ledna se můžete slavnostně naladit také v Městském muzeu a galerii Hlinsko. Ve výstavních sálech na Vás čekají desítky panenek a kočárků nejrůznějšího stáří.  Expozici doplňují také dětské kuchyňky a nábyteček. Na výstavě ale nechybí ani hračky pro kluky.

 

Panenky zná lidstvo už tisíce let. Ty úplně první byly z hlíny a dřeva. Ve středověku si s panenkami mohly hrát pouze děti z bohatých rodin, a to jak dívky, tak chlapci. V té době byly nejpopulárnější panenky ze dřeva a z papíru. V Anglii, Francii a Německu používali k výrobě panenek naprosto unikátní materiál – vosk. Porcelánové panenky se poprvé objevily v Německu, někdy kolem roku 1909. Později se ke slovu dostal celuloid – předchůdce umělé hmoty. Panenky z něho vyrobené ale měly jednu vadu – snadno se poškodily a navíc byly hořlavé. V 70. a 80. letech se velmi populárními staly panenky z gumy a plastu. Vyráběli se i tzv. „Plaváčci“ – panenky celogumové.

vanocni sen hracky

Vystavené exponáty patří sběratelce Janě Tomkové, která se panenkám a i jiným „holčičím“ hračkám věnuje už celých 12 let. Aby si na výstavě přišli na své i kluci, vybral pro ně pan František Tomek dopravní prostředky, a to nejen k prohlédnutí… Vždyť co by to bylo za výstavu hraček, kdyby si je malí návštěvníci nemohli hned vyzkoušet?

vanocni sen hracky 2

Více informací najdete na www.hlinsko.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Billow: Vzpomínky na osoby, které zmizely z našich životů

Billow 200Billow je jednou z mála českých dream-popových kapel. I když si prošla několikaletou pražskou epizodou, působí ve Veselí nad Moravou. Jejími členy jsou zpěvačka a klávesistka Lenka Zbořilová, kytaristé Jakub Zbořil a Vojtěch Veselý a bubeník Eri...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Večer plný módy, šansonů i dobrého vína

butik perexVečer módy se uskutečnil v pražském Domě národnostních menšin, představena byla jarní a letní kolekce dámských i pánských modelů karlínského butiku mARTina, kde prodávají českou a slovenskou módu. Organizátory byly Mezinárodní klub Slovenka a O...


Literatura

Zajeďte si i vy Šalinou do stanice touha

salina-do-stanice-touha 200V nakladatelství HOST vyšly nedávno hned dvě brněnské knihy – povídkový Krvavý Bronx a humoristická Šalina do stanice touha. Vydejte se na jízdu spisovatelky Ivy Hadj Moussa i vy.

Divadlo

Vánoční zázrak v Divadle Broadway

vanocni zazrak divalo brodway ledeckyRomantický vánoční muzikál Janka Ledeckého, který měl premiéru v loňském roce, se na prkna pražského Divadla Broadway vrací i letos. Vánoční zázrak, aneb Sliby se maj plnit o Vánocích

Film

Léčivá marihuana a její legalizace

pohled zevnitr lecive vlastnosti marihuany 200Zelená barva rostlin marihuany dala jméno jedné oblasti v severní Kalifornii. Smaragdový trojúhelník (Emerald Triangle) je místem, kde jsou dvě třetiny obyva...