Světelná instalace Jana Lamra září na Pražské náplavce

Světelná instalace Jana Lamra září na Pražské náplavce

Tisk

Coral Moon200Na míru jedinečnému architektonickému prostoru (A)void Gallery, tedy kobky č. 10 Pražské náplavky, vznikla světelná instalace Coral Moon výtvarníka Jana Lamra. K vidění bude až do 29. srpna.

 

 

Při uvažování nad výstavou bylo jasné, že musím vymyslet instalaci, která bude vytvořena na míru tomuto unikátnímu prostoru na břehu řeky Vltavy studia Brainwork architects architekta Petra Jandy. Něco jedinečného, jako je samotná architektura galerie, ale zároveň propojeného s místem a v souladu s architekturou, “ říká Lamr.

Nevelký prostor galerie působí monumentálně díky obrovské skleněné čočce. Lamr se proto rozhodl vytvořit 2,5 metru velký prosvícený objekt. Obraz je zavěšený v prostoru a v noci září jako měsíc nad řekou. Kruhový tvar komunikuje právě se skleněnou čočkou.

„Motiv korálů odkazuje na environmentální křehkost, propojuje instalaci s vodou v řece a do městské zástavby se snaží promítnout téma přírody. V noci zářící objekt má vyvolat zamyšlení, možnost zastavit se uprostřed rušné náplavky a meditovat,“ dodává Lamr. 

Coral Moon1

Výtvarník a sochař Jan Lamr získal umělecké vzdělání studiem propagační grafiky na Vyšší odborné škole grafické v Praze, které ukončil v roce 2006. Jan Lamr pracuje s abstraktním vyjádřením a zkratkou. Prvotní náměty pro svá díla nalézá v uvolněné, živelné kresbě, pro niž obvykle využívá akrylové fixy s různě silnými hroty. Vybrané motivy vzniklé automatickým tvořením dále rozpracovává na rozměrných plátnech. Dosud vystavoval v Městské galerii Litomyšl, Galerii Kroupa, Galerii Gambit, Galerii Chodovská tvrz aj.

10. – 29. 8. 2022 / (A)void Gallery / kobka č. 10 / Náplavka u Jiráskova mostu

Coral Moon2

Více informací:

FB událost: www.facebook.com/events/396571649240462
www.janlamr.com
https://www.instagram.com/jan_lamr_art/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Orozovič: Kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly některé české písničky být světovým hitem

IgorOrozovic 200Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze a také zakladatel Cabaretu Calembour, uvedl na svém YouTube kanále sérii šesti videoklipů, kterou příhodně nazval Rébusongy aneb Poznávačky. Diváci mají za úkol uhodnout, o kterou če...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ecce Homo - Theodor Pištěk aneb krásná auta a motorky miluje dodnes

theodor pistekMotto (1984): „Miluji prostor – nekonečnou oblohu, utěšující oblaka a horizont, který vyzývá k překročení. Proto mi už nestačí iluze a vystoupil jsem z plochy obrazu.“
Theodor Pištěk

...

Literatura

Zábavný průvodce školními rituály od pravěku do současnosti

skolakuv pruvodce skolou perexZamysleli jste se už někdy nad tím, kolik různých zvyků a rituálů přináší škola? Kde se vzaly a k čemu jsou dobré? Počínaje například zápisem do školy, vstáváním při příchodu učitele do třídy, svoláváním tříd...

Divadlo

Návod na přežití v Divadle MANA: o lásce, naději a síle přátelství

Navod na preziti 200Návod na přežití - to je dubnová novinka, kterou připravuje divadlo MANA v pražských Vršovicích. Návod na přežití, je dojemná tragikomedie o stáří a nemoci, ale hlavně o životním nadhledu a nezdolném optimismu se skvělými herečkami...

Film

Opět se koná přehlídka francouzského filmu

fff perexUž po dvacáté  - v Praze ve dnech 22.-29.11.2017 a poté v dalších městech České republiky (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava) - se k publiku obrací přehlídka trochu domýšlivě nazvaná Festival francouzského filmu.