Pocta svätému Cyrilovi a Metodovi

Pocta svätému Cyrilovi a Metodovi

Tisk

vystava 200Trenčianske osvetové stredisko v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja usporiadalo výstavu Misia. Koná sa pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Slávnostne ju otvorili 4. júla v Art centre synagóga.



Výstava je nepredajná a bude putovať po Trenčíne, do Šale a Galanty, následne sa opäť vráti k pôvodným autorom. Do súťaže sa zapojilo 46 autorov s 80 dielami. Z diel porota v zložení Juraj Oravec, Jaroslav Uhel Jozef Vydrnák odporučila vystaviť 59 diel od 42 autorov. Komisia ocenila autorov v dvoch kategóriách od 15 do 30 rokov a nad 30 rokov.

vystava obrazy

Výtvarné diela sú rozdelené do dvoch častí. Prvou je zobrazenie Cyrila Metoda z tradičnej stránky, figurálnej, a následne z filozofického alebo duchovného hľadiska a diela študentov zo Strednej umeleckej školy, ktorí ju zobrazili z pohľadu písma hlaholiky.

Cyrilo-metodský námet vznikol v roku 2012 v predvečer ich výročia príchodu. „Jeho cieľom je v neprofesionálnej výtvarnej tvorbe aktivizovať umelcov a primäť ich k tomu, aby zvládli a spracovali túto tému aj vo výtvarnej oblasti, uviedla Jana Masárová z Trenčianskeho osvetového strediska. Prvou aktivitou v rámci projektu Misia bolo Sympózium, ktoré sa konalo 2012 v Trenčíne. Zúčastnilo sa na ňom 15 autorov z celého Slovenska od Košíc cez Nitru Trenčín Bratislavu. Tento rok sme v ňom pokračovali vyhlásením súťaže pre neprofesionálnych výtvarníkov z celého Slovenska.

vystava deda

Výstava, ktorá potrvá do 31. júla, ponúka verejnosti nielen zobrazenie témy výročia, ale aj pripomenutie si historických udalostí.

Foto: Andrej Mokrička


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Psaní bylo v mém životě odjakživa, ale nikdy jsem to příliš neformulovala a neřešila.

archiv Lucie Brejšová„Vždycky jsem ráda objevovala nové věci a místa, kreslila a malovala, četla a vše si zapisovala, učila se jazyky, kutila, vařila,“ přiznává Lucie Brejšová, která letos debutovala knihou Město na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tomáš Řízek a jeho výstavy v Taiwanu

altTomáš Řízek od podzimu loňského roku jde od výstavy k výstavě. Řadu míst doma v České republice, kde si jeho ilustrace mohli čtenáři a milovníci ilustrací prohlédnout, obohatilo místo nám vzdálené – Taiwan. Výtvarník pro mís...


Literatura

Zloděje zelených koní spaluje vášeň ke kamenům

Jzlo200iří Hájíček patří ke špičce současných českých prozaiků. Zloději zelených koní sice nesklidili taková ocenění jako jeho vrchol Rybí krev, ale kvalit Rybí krve dosahují. Svědčí o tom i fakt, že se nakladatelství Host rozhodlo v letošním roce vydat podruhé t...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...