Láska k nedokonalým věcem

Láska k nedokonalým věcem

Tisk

laska k nedokonalym vecem200V říjnu nás nakladatelství Jota oblažilo další moudrou knihou zenového mistra, tentokráte Jihokorejce Haemina Sunima. Malá knížka s velkými moudry nese název Láska k nedokonalým věcem a podtitul Jak přijmout sama sebe ve světě usilujícím o dokonalost je sebevysvětlující.

 



Pár slov o autorovi

Haemin Sunim (* 1973) je jedním z nejvlivnějších současných učitelů zen-buddhismu. Po celosvětovém úspěchu jeho první knihy Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte (Jota, 2017) přichází ke čtenářům druhá sbírka moudrých poučení propojených autorovými úvahami a zkušenostmi z vlastního života. Nedílnou součástí knihy jsou obrázky čínské malířky Lisk Feng, které přímo zvou k zamyšlení.

Jádro věci

Svět spolu s novými technologiemi a sociálními sítěmi na nás tlačí, abychom byli co nejkrásnější, nejúspěšnější, zkrátka nejspokojenější. Ale jsme jen lidé a ti jsou nedokonalí. Jak se tedy vyrovnat všem těm nárokům, aniž bychom propadali depresi a zároveň dokázali ocenit sebe i své bližní? Autor nám na základě příběhů z vlastního života i příměrů a citátů ukazuje, že je to možné – přijmout sebe sama a že to je vlastně základem věcí dalších.

Čím kniha zaujme

Autor je mnichem, ale nesnaží se nás konvertovat na svou víru ani jinak mravokárně poučovat. Dokáže přiznat, že i on dělá chyby a že cesta k osvícení a pravdě je nelehká. Knížka má malý formát, ale obsahuje tolik univerzálních pravd a mouder, že by si ji člověk mohl číst neustále dokola a pokud je vyzrálý, vždy si najde něco, co ho osloví a nad čím se může zastavit, zpomalit a podumat.

Komu je kniha určena

Nemusíte být vyznavačem východních nauk, abyste dokázali ocenit obecná moudra, na která se v dnešní uspěchané době často zapomíná. Pokud máte pocit, že potřebujete pohladit po duši, Láska k nedokonalým věcem to udělá. Pokud hledáte způsob, jak se vymanit z bláznivého stereotypního kolotoče, tato kniha vám nedá návod, ale ukáže, že existuje i jiná cesta.

laska k nedokonalym vecem

Název: Láska k nedokonalým věcem
Autor: Haemin Sunim
Originální název: Love for Imperfect Things: How to Accept Yourself in a World Striving for Perfection (2018)
Ilustrace: Lisk Feng
Žánr: literatura populárně naučná, osobní rozvoj
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 352
Hodnocení: 100 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/laska-k-nedokonalym-vecem


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Aury a jak jim porozumět

auryVidění aury asi úplně nezvládá každý z nás, ale přesto je možné auru nacítit. Stačí jen vnímat, s jakou energií kdo vchází do místnosti, komu byste se za šera v parku raději vyhnuli, anebo proč je vám tak dobře v přítomnosti nějakého konkrétního člověka. Někdo bar...


Literatura

Romantika + akce = Střemhlavý pád

stremhlavy pad 200V listopadu vydalo nakladatelství Ikar další knihu z Edice světový bestseller, tentokráte zacílili na ženy a vsadili na tutovku v podobě Sandry Brown. Její Střemhlavý pád má ty správné složky, aby vytvořil napínavou akční knihu p...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Dějiny filmové hudby pro každého

dejiny filmove hudbyV téměř každém filmu slyšíme znít hudbu, ať již pochází z nějakého zdroje, který lze v kontextu obrazu rozpoznat, nebo naopak tvoří toliko zvenčí dodávaný zvukový doprovod, který v obraze nemá žádnou reálnou oporu. Hudba je r...