Vajíčkovou kuchařku doporučuji všemi deseti!

Vajíčkovou kuchařku doporučuji všemi deseti!

Tisk

vajickova kucharka 200V dubnu vydalo nakladatelství CPress druhou kuchařku Barbory Říhové a musím říct, že jde o kuchařku, jak má být! Vajíčková kuchařka nabídne širou škálu receptů, základů pro další vaření a rad, jak chutně zpracovat vejce.


Pár slov k autorce

Barbora Říhová (rebarboraskitchen.com) sbírá a shromažďuje zajímavé recepty, aby je pak s drobnými obměnami předávala dál svým sledujícím na blogu i Facebooku. Miluje maso i sladkosti, a protože je kreativní, umí jídla krásně naaranžovat a servírovat, případně i zabalit – proto před třemi lety napsala inspirující a užitečnou knihu Jedlé dárky.

Co zde najdeme?

Autorka to vzala pěkně od podlahy – na začátku nám poví něco o vejcích, s čím je ráda kombinuje, na co si dát pozor, co je dobré vědět a s jakými kulinářskými pojmy se v knize setkáme. Pak už následují samotné recepty, které se dělí na sekce Snídaně a malá jídla (doporučuji Shakshuku či Croque Madame), Polévky (zde je výběr nejmenší, nejvíc mě zaujala Maminčina kulajda), Hlavní jídla a saláty (což takhle dát si Tortu pasqualinu nebo vyzkoušet melounový salát s vejcem?), Dezerty (klasika jako Štafetky, ale i nejrůznější krémy a dobroty z celého světa) a Základy (například tipy na Míchaná vajíčka, Lemon curd a mnoho dalších).

Kuchaře i kuchařinky potěší, že autorka čerpá z rozdílných kuchyní a předkládá nám možnosti, jak si recepty vyladit přesně podle svého mlsného jazýčku. Najdeme zde klasickou českou kuchyni, výbornou tureckou, delikátní francouzskou, podíváme se na zoubek té norské, ale nakoukneme i do britské kuchyně.

Pár slov ke knize

Kniha je velmi přehledná, obsahuje kvantum praktických informací a téměř každému receptu je věnována dvojstránka. Na jedné straně je název receptu, stručný popis k jeho původu, následuje popis potřebných surovin a postup. Autorka u surovin i u postupu nabízí obměny – například co udělat, chceme-li pokrm kyselejší, nebo čím třeba nahradit maso, pokud se stravujeme vegetariánsky. A radí nám ze své vlastní zkušenosti – co jí chutná, čemu dává přednost. To mi přijde velmi sympatické.

Proč knihu doporučuji všemi deseti?

Už při pohledu na přebal knihy (foto je z archivu autorky) se mi sbíhaly sliny. Vajíčka považuji za základní surovinu, a jelikož chováme drůbež, mám přísun slepičích, kachních i křepelčích vajíček zajištěn – a vždy si na nich pošmáknu! Velmi mě potěšilo, že se objevil někdo, kdo zaměřil pozornost zrovna na tuto potravinu – a to tak strhujícím způsobem, jako autorka. Tleskám! A vřele doporučuji všem, kteří potřebují inspirovat, jak tuto božskou krmi chutně využít.

vajickova kucharka

Název: Vajíčková kuchařka
Autor: Barbora Říhová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 160
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54082351/vajickova-kucharka/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Objevte medové perly vašeho života

medove-perly200Medové perly je název další knihy, která vyšla v Nakladatelství Kazda a zařazuje se do žánru rozvoje osobnosti. Jaká je?

 

...

Literatura

Ukradená objetí - třicet různých příběhů nevěry

ukradenaobjetiob perexUkradená objetí. Tak se jmenuje nová kniha Libuše Konopové. Podtitul „Vášeň v cizích ložnicích se může stát osudnou…“ napovídá o čem kniha je. O nevěře. Autorka poutavou formou popisuje třic...

Divadlo

Rozprostřeno: recept na život

altV experimentálních prostorech NoD se během června třikrát představila divadelní reality show Rozprostřeno. Pět lidských osudů, pět večeří o tříchodových hláškách, s nejznámější českou podvečerní zábavou podoba čistě náhodná...

Film

Vyšší princip mravní po woodyallenovsku

iracionalni-muz perexTak jako mnoho lidí každý rok čeká na Vánoce, filmový svět a fanoušci očekávají novinku od Woodyho Allena. Pro rok 2015 slavný režisér nachystal drama ze současnosti a teď si ho díky Magic Boxu můžete doma uložit do své DVD či B...