Nepotopitelná akce

Nepotopitelná akce

Tisk

plavec perexNepotopitelná akce.I tak bychom mohli s využitím „vodní terminologie“ označovat Plaveckou soutěž měst, která už oslavila třicáté první narozeniny a která si za tu dobu stačila vybudovat pevné místo v kalendáři sportovních akcí adresovaných široké veřejnosti. Optimismem nás může naplňovat to, že nepřežívá jen ze setrvačnosti, ale že má mezi provozovateli krytých bazénů i mezi vyznavači kondičního plavání své stálé příznivce. 

Navíc dokáže každoročně přilákat nové zájemce, což je dvojnásob pozitivní zjištění v posledních několika letech. Vždyť toto klání určené plavcům všech věkových kategorií přečkalo i složité covidové období a nezkolabovalo ani letos – v době, která má opravdu daleko k tomu, aby vytvářela ideální podmínky pro jakékoliv sportovní aktivity. Organizátory v řadě míst jistě nemohlo překvapit, že v porovnání s minulými ročníky byl počet startujících o něco nižší. Ale i tak jim nebylo zatěžko akci připravit a při nahlašování výsledků nezapomněli připojit větu: Tak zase za rok! 

Nikdy nekončící bitva o zviditelnění čehosi užitečného

plavacekKriticky naladěný propagátor rekreačního plavání samozřejmě zkusí namítnout, že nikdy není tak dobře, aby nemohlo být ještě líp. A dodá, že mezi zapojenými bazény postrádal některé tradiční „opory“ z nedávné doby – např. České Budějovice, Zlín, Jihlavu, Uherské Hradiště atd. Důvody absence těchto i dalších měst mohou být různé – počínaje „objektivními potížemi“, s nimiž dnes musí zápolit řada krytých bazénů, a konče třeba faktem, že momentálně nebyl k mání nadšenec, který by rozpohyboval a zdravě nakazil svoje okolí. Pokud se toho týká, je třeba mít na paměti, že popularizace Soutěže měst (stejně jako všech dalších sportovních akcí pro veřejnost) je nikdy nekončící bitvou o zviditelnění čehosi užitečného.

plav Orlova

Zájem o Plaveckou soutěž měst roste

Na druhou stranu i v situaci, která rozhodně nenahrává překonávání účastnických rekordů, lze najít na letošním ročníku Soutěže měst řadu pozitiv. Třeba už jen to, že se zapojilo 33 měst je důkazem životaschopnosti celé akce. Povzbuzující je například i ten fakt, že po letech nezájmu o sobě tentokrát dalo vědět hlavní město. Zásluhu na tom měl Plavecký stadion v Praze-Podolí a podle dobrozdání očitých svědků atmosféra v tamějším bazénu napovídala, že by nemuselo jít jen o ojedinělý „výkřik do tmy“. Bylo by jistě příjemné, kdyby Soutěž měst zapustila kořínky všude tam, kde až dosud v konkurenci mnoha jiných příležitostí k vyplnění volného času pouze paběrkovala nebo zůstávala zcela opomíjena.

plavec

Nadšenci a dobrovolníci? Sláva jim!

A ještě něco nepochybně potěší. Teorie, podle které si Soutěž měst klade za cíl oslovit zájemce všeho věku – od předškolních dítek až po starodůchodce, nezůstala ani letos jen zbožným přáním. Stačí vzít si ku pomoci jeden konkrétní příklad: V Orlové byl k vidění dvouletý plavec (nepátrejme po tom, jak si ve vodě počínal) a naopak nejstaršímu z účastníků bylo 89 let! A aby ani ženy nepřišly zkrátka – v Bohumíně se zapojila paní narozená v r. 1930! Dalších komentářů jistě netřeba.

Přání pro blízkou budoucnost může být stručné: Co nejvíc bazénů, které zdárně přečkají tuto nelehkou dobu. A kolem nich co nejvíc obětavců fandících kondičnímu plavání – a tedy také Soutěži měst.

psm

www.caspv.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já rád hraju všude, ale všechna ta místa, kde vystupujeme, mají něco do sebe, říká bubeník Libor Školný

libor perexV otrokovické rockové kapele GAIA je její bubeník Libor Školný největším srandistou. Jeho smysl pro humor je pověstný a nakažlivý. Civilním povoláním je zlínský rodák svářeč - zámečník, ale k muzice má blízko už odma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zvířata na nás mají pozitivní vliv

leciva-sila-zvirat200Specialisté na terapii pomocí zvířat psychoterapeut Rainer Wohlfarth a koučka Bettina Mutschlerová napsali knihu Léčivá síla zvířat. Pojďte zjistit, co v ní najdete a jaká je.

...

Literatura

Série Bratrstvo – skvělá dobrodružství pro kluky (i holky)

Bratrstvo 200Australský spisovatel John Flanagan začal psát kdysi pro svého syna Michaela dobrodružné příběhy. Prý chtěl probudit v potomkovi zálibu ke čtení. Tehdy netušil, že se z nich stane vyhledávaná četba kluků několika kontinentů. Ú...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Argo – filmový podfuk o skutečné misi aneb když jsou Američáně stále nepoučitelní?!

argo ben affleckV těchto předvánočních dnech přichází do českých kin filmový thriller se záhadným názvem ´Argo´, který byl natočen na základě odtajněné pravdivé události, kterou si mnozí z nás možná ještě pamatujeme. V době, kdy vrcho...