Kuchařka s recepty pro pomalý hrnec – Máca se loudá

Kuchařka s recepty pro pomalý hrnec – Máca se loudá

Tisk

Maca se louda perexNa konci listopadu byla pokřtěna v divadelním klubu MDMB první kuchařka herečky a fotografky Martiny Dvořák Venigerové, která se jmenuje Máca se loudá. Kmotry kuchařky se stali Dagmar Pecková a umělecký šéf mladoboleslavského divadla Petr Mikeska. Grafičkou knihy je Jitka Muchová a o korekturu se postarala Dagmar Lisá.


„Máca se loudá“….co se týká tohoto názvu, platí to opravdu jen na titulce. Máca je velmi činorodý člověk, který dotahuje věci do konce. Obvykle co si Máca usmyslí, to dokáže.

Díky pomalému vaření si jídlo uchová většinu minerálů a vitamínů

Máca je taková Líza Doolitlová, v jednom momentě je pouliční květinářka, s nezaměnitelnými vokály, které byste si možná ani nevšimli a v druhém je dáma, která když přijde do místnosti, tak se za ní všichni otočí. A stejně pestrá je také ve svých profesích. Vy ji většina asi znáte jako herečku a fotografku, ale pravdou je, že do čehokoli se Máca pustila, tak vždy dotáhla do konce. Ať už to bylo stavění bytového domu, nebo založení a provozování únikové hry Faust s Petrem Mikeskou nebo měla s Dagmar Lisou uměleckou a produkční agenturu santal Soul, pak měla svou ubytovnu. A v současnosti je i provozní vysokoškolské koleje pro studenty. Její škála je opravdu pestrá.

Maca se louda2

 

Vývary jsou jako tekuté zlato

K pomalému vaření se dostala před třemi roky, když onemocněla rakovinou prsu a na chemoterapiích pro ni ne každé jídlo bylo dobře stravitelné a dostatečně pro tělo vyživující. A protože léčba byla pro tělo opravdu náročná, chtěla mu co nejvíce ulehčit a kvalitní stravou ho podpořit. Její čínský lékař ji poradil, abych si začala vařit vývary z pomalého hrnce. A ty jí dělaly neskutečně dobře, ne nadarmo se jim říká tekuté zlato a na pomalu tažené vývary z loudáku nic nemá. Loudák je slangový název pro pomalý/loudací hrnec. V USA se v něm vaří už od 70 let. Pomalé vaření ji velmi nadchlo, protože je to zdravé, jídlo si uchová většinu minerálů a vitamínů, právě díky nízké teplotě pod bodem varu, ve které se vaří. Jedná se o vaření v páře, které nejšetrnější pro naši trávicí soustavu. Rovněž je to skvělý druh stravování, pokud stojíme o kvalitní jídlo, ale nemáme čas stát u plotny. Tento druh vaření šetří nejen naši energii, ale i tu elektrickou a můžete se zatím věnovat jiným věcem nebo jít do práce. Vaření, ač je dlouhé, je velmi levné. Uvádí se, že cca 10x levnější než trouba a 7x levnější než plotna. Žádné další nádobí už nepotřebujete a je to skvělý pomocník na chatách a chalupách. Příprava je velmi jednoduchá a úplně se vám rozpadají i masa, která jdou jinak těžce uvařit. Není potřeba přidávat další tuky a je to vhodné pro lidi, kteří mají i různá dietní omezení. Večer to tam můžete naházet a ráno máte hotovo. Je to takový hrnečku vař systém, který je pomocník pro každého za dostupnou a reálnou pořizovací cenu i pro ty, kteří vařit neumí nebo je to nebaví. A mnoho dalších důvodů, které najdete na stránkách www.macaselouda.cz. A co všechno si můžete pomalým vařením připravit, najdete v její kuchařce, nejsou to jen vývary, trhaná masa nebo omáčky…

Maca se louda

Mít hlad jako herec

K napsání kuchařka dovedla Mácu pandemie. Řada herců nemohla vykonávat svou práci, začalo psát, malovat a ona začala vařit. Jednak ji to strašně baví, je to pro ni hra, vášeň a tvůrčí práce a jednak proto, že si řekla, že by nebylo špatné rozšířit povědomí o pomalém vaření právě z důvodů, o kterých zde píšeme. Ale jak to udělat, nabízely se sítě…nejvhodnější se ji zdál IG, ale nevěděla ani jaký je rozdíl mezi hastag a @, všechno ji musely naučit děti. Kája, její skoro snacha jí vysvětlila princip sítí a naučila ji s jejím profilem, který se jmenuje Macaselouda, pracovat. Nejdříve začala vařit právě pro boleslavské herce, zajímala ji jejich oblíbená jídla. To téma se jmenovalo „hlad jako herec“ a v pandemii tak propojovala svět herecký, který nemohl dělat nic, s tím okolním, přišlo ji to zábavné a zajímavé. Jídlo všechny světy a lidi spojuje, a tak začala na svůj profil přidávat recepty. To ji šíleně bavilo a rozhodla se, že vydá svou kuchařku. V mnoha ohledech se vaření podobá hraní, člověk to dělá s určitou vášní, dá do toho kus sebe, svého srdce. Pak z toho vznikne jídlo, o něm se chvíli mluví, můžeme si ho užít, pak se sní, jde o krásu okamžiku a jde se na další. Stejně jako u představení.

Recepty na principu „koukneš, naházíš a jdeš“

Kniha Máca se loudá je věnovaná všem, kteří chtějí dobře a zdravě jíst a nechtějí nebo nemohou stát půl dne u plotny. Třináct kapitol s celkovým počtem 99 receptů vytištěných na křídovém matném papíru. Většina receptů v knize se drží principu „koukneš, naházíš a jdeš“. Inspirace pomalým vařením tak nabízí variantu, jak se svým časem lépe naložit, a u toho se navíc i kvalitně stravovat.

Pro usnadnění práce je příprava pokrmů doplněna názornými fotopostupy. Recepty obsahují fotografie surovin, jednotlivých fází přípravy i finálních podob pokrmů. Popis pracovního postupu je díky fotografiím přehledný a také stručnější, než je obvyklé v klasických kuchařkách. Jsme přesvědčeni, že s takto názornými recepty může v „loudáku“ vařit úplně každý. Těšit se můžete nejen na nejoblíbenější recepty z její instagramu, ale i na celou řadu nových inspirací.

Kniha stojí 590,- Kč a koupit si ji můžete na eshopu www.macaselouda.cz, nové recepty můžete sledovat na instagramu @macaselouda


 
Banner

Přihlášení



Vzpoura oceánů ohrožuje lidstvo

Tento fascinující ekothriller, v němž autor zobrazuje vzpouru přírody proti lidstvu jako hororový scénář, nad nímž se tají dech, se stal světovým bestsellerem. Jeho druhé vydání přináší na knižní trh nakladatelství Laser ze společnosti Euromedia Group. První díl už leží na pultech knihkupectví, díl druhý je aktuálně v předprodeji a můžeme se na něj těšit již v únoru 2023.


Laser

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.


BizBooks
Banner

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Hledat

Je libo dystopii?

Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?


Fobos

Čtěte také...

1000 + maličkostí, které dělají šťastní a úspěšní lidé jinak

1000 malickosti 200V červnu vydalo nakladatelství Pragma zajímavou knížečku o seberealizaci a hledání vnitřního štěstí s dlouhým názvem 1000 + maličkostí, které dělají šťastní a úspěšní lidé jinak. Autory jsou manželé Marc a Angel Chernoff, jež v...


Literatura

Proměna rakouské arcivévodkyně ve francouzskou dauphine

200 marieMarie Antoinetta je jednou z nejkontroverznějších postav francouzské historie. Byla považována za velice rozmařilou, rozhazovačnou a nejednoho hladového francouzského poddaného, který neměl na chléb, roztrpčila odpověď jejího veličenstva, ať ted...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Dny evropského filmu 2022

def22 perexZačalo jaro, a byť jitra jsou stále chladná, filmové fandy snad rozehřejí chystané DNY EVROPSKÉHO FILMU 2022, první vlaštovka oznamující, že se snad dočkáme i dalších filmových přehlídek a festivalů. Začínají ve středu 6. dubna v Praze, v dalších ...