Na konci listopadu byla pokřtěna v divadelním klubu MDMB první kuchařka herečky a fotografky Martiny Dvořák Venigerové, která se jmenuje Máca se loudá. Kmotry kuchařky se stali Dagmar Pecková a umělecký šéf mladoboleslavského divadla Petr Mikeska. Grafičkou knihy je Jitka Muchová a o korekturu se postarala Dagmar Lisá.
„Máca se loudá“….co se týká tohoto názvu, platí to opravdu jen na titulce. Máca je velmi činorodý člověk, který dotahuje věci do konce. Obvykle co si Máca usmyslí, to dokáže.
Díky pomalému vaření si jídlo uchová většinu minerálů a vitamínů
Máca je taková Líza Doolitlová, v jednom momentě je pouliční květinářka, s nezaměnitelnými vokály, které byste si možná ani nevšimli a v druhém je dáma, která když přijde do místnosti, tak se za ní všichni otočí. A stejně pestrá je také ve svých profesích. Vy ji většina asi znáte jako herečku a fotografku, ale pravdou je, že do čehokoli se Máca pustila, tak vždy dotáhla do konce. Ať už to bylo stavění bytového domu, nebo založení a provozování únikové hry Faust s Petrem Mikeskou nebo měla s Dagmar Lisou uměleckou a produkční agenturu santal Soul, pak měla svou ubytovnu. A v současnosti je i provozní vysokoškolské koleje pro studenty. Její škála je opravdu pestrá.
Vývary jsou jako tekuté zlato
K pomalému vaření se dostala před třemi roky, když onemocněla rakovinou prsu a na chemoterapiích pro ni ne každé jídlo bylo dobře stravitelné a dostatečně pro tělo vyživující. A protože léčba byla pro tělo opravdu náročná, chtěla mu co nejvíce ulehčit a kvalitní stravou ho podpořit. Její čínský lékař ji poradil, abych si začala vařit vývary z pomalého hrnce. A ty jí dělaly neskutečně dobře, ne nadarmo se jim říká tekuté zlato a na pomalu tažené vývary z loudáku nic nemá. Loudák je slangový název pro pomalý/loudací hrnec. V USA se v něm vaří už od 70 let. Pomalé vaření ji velmi nadchlo, protože je to zdravé, jídlo si uchová většinu minerálů a vitamínů, právě díky nízké teplotě pod bodem varu, ve které se vaří. Jedná se o vaření v páře, které nejšetrnější pro naši trávicí soustavu. Rovněž je to skvělý druh stravování, pokud stojíme o kvalitní jídlo, ale nemáme čas stát u plotny. Tento druh vaření šetří nejen naši energii, ale i tu elektrickou a můžete se zatím věnovat jiným věcem nebo jít do práce. Vaření, ač je dlouhé, je velmi levné. Uvádí se, že cca 10x levnější než trouba a 7x levnější než plotna. Žádné další nádobí už nepotřebujete a je to skvělý pomocník na chatách a chalupách. Příprava je velmi jednoduchá a úplně se vám rozpadají i masa, která jdou jinak těžce uvařit. Není potřeba přidávat další tuky a je to vhodné pro lidi, kteří mají i různá dietní omezení. Večer to tam můžete naházet a ráno máte hotovo. Je to takový hrnečku vař systém, který je pomocník pro každého za dostupnou a reálnou pořizovací cenu i pro ty, kteří vařit neumí nebo je to nebaví. A mnoho dalších důvodů, které najdete na stránkách www.macaselouda.cz. A co všechno si můžete pomalým vařením připravit, najdete v její kuchařce, nejsou to jen vývary, trhaná masa nebo omáčky…
Mít hlad jako herec
K napsání kuchařka dovedla Mácu pandemie. Řada herců nemohla vykonávat svou práci, začalo psát, malovat a ona začala vařit. Jednak ji to strašně baví, je to pro ni hra, vášeň a tvůrčí práce a jednak proto, že si řekla, že by nebylo špatné rozšířit povědomí o pomalém vaření právě z důvodů, o kterých zde píšeme. Ale jak to udělat, nabízely se sítě…nejvhodnější se ji zdál IG, ale nevěděla ani jaký je rozdíl mezi hastag a @, všechno ji musely naučit děti. Kája, její skoro snacha jí vysvětlila princip sítí a naučila ji s jejím profilem, který se jmenuje Macaselouda, pracovat. Nejdříve začala vařit právě pro boleslavské herce, zajímala ji jejich oblíbená jídla. To téma se jmenovalo „hlad jako herec“ a v pandemii tak propojovala svět herecký, který nemohl dělat nic, s tím okolním, přišlo ji to zábavné a zajímavé. Jídlo všechny světy a lidi spojuje, a tak začala na svůj profil přidávat recepty. To ji šíleně bavilo a rozhodla se, že vydá svou kuchařku. V mnoha ohledech se vaření podobá hraní, člověk to dělá s určitou vášní, dá do toho kus sebe, svého srdce. Pak z toho vznikne jídlo, o něm se chvíli mluví, můžeme si ho užít, pak se sní, jde o krásu okamžiku a jde se na další. Stejně jako u představení.
Recepty na principu „koukneš, naházíš a jdeš“
Kniha Máca se loudá je věnovaná všem, kteří chtějí dobře a zdravě jíst a nechtějí nebo nemohou stát půl dne u plotny. Třináct kapitol s celkovým počtem 99 receptů vytištěných na křídovém matném papíru. Většina receptů v knize se drží principu „koukneš, naházíš a jdeš“. Inspirace pomalým vařením tak nabízí variantu, jak se svým časem lépe naložit, a u toho se navíc i kvalitně stravovat.
Pro usnadnění práce je příprava pokrmů doplněna názornými fotopostupy. Recepty obsahují fotografie surovin, jednotlivých fází přípravy i finálních podob pokrmů. Popis pracovního postupu je díky fotografiím přehledný a také stručnější, než je obvyklé v klasických kuchařkách. Jsme přesvědčeni, že s takto názornými recepty může v „loudáku“ vařit úplně každý. Těšit se můžete nejen na nejoblíbenější recepty z její instagramu, ale i na celou řadu nových inspirací.
Kniha stojí 590,- Kč a koupit si ji můžete na eshopu www.macaselouda.cz, nové recepty můžete sledovat na instagramu @macaselouda
< Předchozí | Další > |
---|