Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Tisk

jablka perexKamarád vyměnil s tetičkou velký dům na vesnici za malý byt ve městě, kde se tísnil s rodinou. Dům zrekonstruovali, ze starých stromů nechali jen jabloň. „Ta má jablek pro regiment. Zdravá, sladká, nestříkaná, vydrží do jara,“ připomněla teta. Jabloň se zarodit zdráhala pár let. „Zkouší vás,“ prorokovala teta. Po pěti letech nevěděli, co s jablky. “ Žena už všechno upekla, zavařila. Sladké nemůžeme ani vidět,“ hlásil kamarád. „Zkusil jsi jablka na slano?,“ zeptala jsem se. Nakonec, jak přiznali z čistého zoufalství, můj recept vyzkoušeli. ”Když jsou na plechu jablka, malý syn sní i zeleninu kolem nich. Z jiného jídla než plechového, tak mu říká, zeleninu odmítá,“ sdělili spokojení rodiče. 

Plechová jablka v troubě na slano
4 porce

8 jablek, 1 velká červená řepa, 1 velká cibule, stroužky česneku - celé, nasekané nebo prolisované, podle chuti, olej - u mě olivový podle potřeby, sůl, pepř, u mě černý, čerstvou celerovou nať, je-li, šťáva z poloviny citronu

+ Jablka, pokud jsou nestříkaná ze zahrady, neloupeme. Ale, můžete. Červenou řepu a cibuli jsem oloupala a nakrájela na větší kousky. Takto nebude na rozdíl od malých kousků po promíchání s olejem mastná.

+ Nakrájenou zeleninu a jablka důkladně promíchám s olejem, pepřem, česnekem, solí, citrónovou šťávou. Troubu předehřeju na 180 – 200 stupňů, horní, spodní ohřev.

+ Plech vystelu pečícím papírem. Nejprve z něj udělám kouli, pokrčím ho, propláchnu pod tekoucí vodou, lehce vyždímám a tak rozprostřu na plech. Lépe se s ním pracuje, zelenina zůstane při pečení svěží – nevyschne. Stačí papír jen propláchnout, nerozmočit. Rozložím zeleninu. Rovnoměrně, v jedné vrstvě. Tak se propeče dobře a najednou. Chcete-li křupavou, stačí 15 minut. Pokud měkkou, 30 - 45 minut. Ale, každá trouba jinak peče, dobře je vysledovat. V zásadě je dobře péct, dokud nechytí barvu, co se vám zamlouvá.

+ Zeleninu vytáhnu z trouby, posypu celerovou natí. Zjemní, ale neztratí živiny. Pokud byste nať dali péct spolu se zeleninou a jablky, ztratí je a je vysoká šance, že se připálí a zhořkne. Počkat, až zelenina vychladne a pustit se do toho.

jablka

Co vás zajímá: Jablka ze zahrady neloupu, pod slupkou je nejvíce vitamínů. Pokud více chutnají oloupaná, oloupejte - dost vitamínů je určitě i v jablku bez slupky. Jablka můžete upéct s jakoukoli sezónní zeleninou. Rovněž s jiným ovocem. Upéct lze jen ovoce. Způsobu na slano se nebojte. Dobré je podle chuti přidat nasekanou pálivou papričku. Pokud nemáte rádi nebo připravujete pro děti, česnek a chilli vynechejte. Jinak sladce pikantně slaná chuť stojí za to! Jíst se dají samostatně, s vařenými nebo pečenými bramborami. Pokud oloupané brambory přidáte nakrájené nebo nastrouhané na plátky v jablkám, upečou se spolu za stejnou dobu. Skvělé s rýží, těstovinami, chlebem. Stejně jako příloha. Teplý salát. Salát na studeno. Vyzkoušejte.

Text, foto, realizace © Maja Kadlečíková


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Řeka pod hladinou – hra na samotné výspě teritoria život

Na knižním trhu se nedávno objevil titul, který by si zasloužil multižánrové zařazení. Řeka pod hladinou s podtitulem Vědomím proti času totiž není pouhým dobrodružstvím, ale románem s mnohem širším, filosoficko-psychologicko-vědeckofantastickým přesahem. Vypráví o muži, jehož v červnu roku 2018 objevili indiánští lovci na břehu řeky Tatshenshini v oblasti Yukon a přivezli jej s vážným poraněním do Nemocnice sv. Pavla ve Vancouveru. Neznámý v bezvědomí je později identifikován jako vodácký průvodce z Čech.

Bílá vlčice

Na první pohled mě Bílá vlčice zaujala svou nádherně ilustrovanou obálkou, která láká k samotnému prozkoumání obsahu knihy. Pojďme se tedy společně ponořit do dobrodružství maličké Pětky a jejího věrného druha havrana Raaka, který ji doprovází na její místy i strastiplné životní pouti. Budete zažívat nezměrná dobrodružství v hlubokých lesích, podél řek i na rozsáhlých pláních v samotném srdci hor, kdy se radostné chvíle, budou střídat s těmi smutnějšími, avšak rozhodně vás nenechají vydechnout.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Fanouškovství i historie nejúspěšnějšího českého klubu

Úspěšný český autor Ota Kars přichází s dalším dílem, které se tentokrát věnuje jeho vášni pro fotbal. Fotbalová škvára je další knihou vydanou ke 130. výročí od založení letenského klubu. Popisuje jeho historii tak trochu jiným způsobem.

Čtěte také...

Hviezdy deťom

hviezdy detom200V Trenčíne sa uskutočnil už pätnásty ročník charitatívneho podujatia Hviezdy deťom.

...

Literatura

Miovo blues přináší mnohonásobné překvapení

miovo blues200Advokáta Martina Bennera, který žije ve Stockholmu, jsme už mohli potkat v knize Lotosové blues, která rozjela šílený kolotoč prapodivných událostí. Na jejím konci stála úleva, ale také další komplikovaný úkol pro Martina. Jak se s tím vším ...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Tak trochu temnější pohádkový svět

Zloba perexPřešlo pět let. Zloba (Angelina Jolie), královna černé magie, žije spokojeně na čarovných Blatech společně se svou kmotřenkou Růženkou (Elle Fanning). Když Růženku požádá o ruku princ Filip (Harris Dickinson) ze sousedního království Ulstead, z...