Divoký med a kurkumová vejce - sušenky v Česku favorit

Divoký med a kurkumová vejce - sušenky v Česku favorit

Tisk

susenky perexTěsně před Velikonocemi se ohlásil kamarád. Letěl s dcerkou z Indie, pracovně tam byl s rodinou druhý rok a přesně tak dlouho jsme se snažili setkat. Marně. Navrhl, že letiště je blízko a rádi se na mě přijdou podívat. Holčička s copy mi podala v malé krabičce kurkumu a ve stejně malé sklenici vzácný med divokých včel. Kamarád ho dostal jako dar - něco si nechal, něco mi daroval.

 

"Čím více dobrého rozdělíš, tím je radosti více," usmál se. „Umíš péct perníčky jako babička?,“ vyzvídala holčička. Přikývla jsem. ”Taky keksy? Sušenky? Ty mám raději,” pokračovala. Po chvíli se ozvala znovu: “S kurkumou, aby byly žluté jako vajíčko?" Přikývla jsem a mrkla na kamaráda. „Zůstaneš s tetou, než se vrátím?,“ zeptal se dcerky. “Potřebuji si ve městě něco zařídit,“ pokrčil rameny a podíval se na mě. „Budeme péct,“ navrhla jsem. Holčička po ujištění, že táta je za chvíli zpět, souhlasila. Z perníčků byly sušenky s medem a na slano s kurkumou. Vydrží dlouho, jsou po ruce a oblíbené. Holčička se sušenek nemohla dočkat. Poprosila mě, ať recept napíšu úplně podrobně, a tak bude mít pocit, že jsem u ní, když bude doma péct. “Vím, že tak se mi to povede!,“ prohlásila. “Místo tebe pomůže máma,“ dodala. Daly jsme palec nahoru a pustily se do pečení. Sladká vajíčka jsme ozdobily polevou. Slané zeleným medvědím česnekem, právě rostl. Kamarádova dcerka mi listy přinesla ze zahrady jako smradlavé konvalinky bez květů. Znala je ze zahrady u babičky. Měla svou pravdu – medvědí česnek opravdu vypadá jako konvalinky – ale voní výrazně česnekem. Pozor, konvalinky jsou jedovaté! Stačí ale přivonět a určitě se nespletete. Na rozdíl od běžného česneku, když sníte medvědí, cítit ho z vás nebude.

Sladká a slaná velikonoční vajíčka

Sladká medová vajíčka

Přichystej si
+ 2 hrníčky hladké mouky + 1 malé měkké máslo á 125 g + 1 vajíčko + 1/2 hrníčku moučkového cukru + 1/2 hrníčku moučkového cukru + 1 polévkovou lžíci medu + špetku soli + 5 polévkových lžic studené vody
Takto se to povede
1. Troubu vyhřej na 200 stupňů, pokud máte plynovou, zapni stupeň číslo 2.
2. Vajíčko rozděl na žloutek a bílek. Žloutek do jednoho hrníčku. Bílek do druhého hrníčku. Bílek přikryj talířkem a dej do lednice.
3. Do misky dej mouku, 1/2 hrnku moučkového cukru, med, měkké máslo, žloutek, přidej vodu, vše smíchej rukama na těsto, udělej bochník.
4. Pokud se těsto lepí, přidej trochu mouky. Pokud drolí, trochu vody. Desku na válení posyp moukou, raději více, než málo.
5. Polož bochník, posyp ho moukou, rozválej. Vykrajovátkem vykroj vajíčka. Poukládej na plech na pečení.
6. Opatrně vlož do horké trouby a peč 10 - 12 minut, dokud sušenky nemají pěknou barvu.
7. Dej si kuchyňské rukavice, plech je horký a pálí. Vytáhni ho z trouby na dřevěnou desku a nech vychladnout.
8. Než vychladne, udělej bílou polevu. Bílek přelij do misky, přidej 1/2 hrníčku moučkového cukru. Elektrickým šlehačem na minimu šlehej, než se cukr rozpustí. Poleva bude bílá.
9. Polevu dej do mikrotenového sáčku, odstřihni růžek. Poleva bude téct skrz otvor, udělej na vajíčku čáry nebo něco jiného. Jako bys psala. Nech zaschnout.

susenky 1

Slaná kurkumová vajíčka

Přichystej si
+ 2 hrníčky hladké mouky + 1 malé měkké máslo á 125 g + 1 zarovnanou čajovou lžičku soli + 1 zarovnanou čajovou lžičku kurkumy + 5 polévkových lžic studené vody
Takto se to povede
1. Troubu vyhřej na 200 stupňů, pokud máte plynovou, zapni stupeň číslo 2.
2. Do misky dej mouku, sůl, kurkumu, promíchej rukama. Nevadí, když se kurkuma nepromíchá úplně. Přidej měkké máslo, vodu, vše smíchej rukama na těsto, udělej bochník.
3. Pokud se těsto lepí, přidej trochu mouky. Pokud drolí, trochu vody. Desku na válení posyp moukou, raději více, než málo.
4. Polož bochník, posyp ho moukou, rozválej. Vykrajovátkem vykroj vajíčka. Poskládej na pečící plech.
5. Opatrně vlož do horké trouby a peč asi 10 - 12 minut, dokud sušenky nemají pěknou barvu.
6. Vezmi si kuchyňské rukavice, plech je horký a pálí. Vtáhni ho z trouby na dřevěnou desku a nech vychladnout.

susenky 4

+ Co je třeba vědět
Zabal těsto do alobalu a vlož na 1 hodinu do chladničky, bude se lépe válet. Do neupečeného měkkého těsta na plechu si naznač špejlí čárky a tak dej péct. Snadněji pak ozdobíš polevou. Jen vyplníš čárky. Med, žloutek můžeš vynechat a nemusíš sušenku ani ozdobit bílkovou polevou, pokud se ti nechce. Špetka soli se dává i do sladkého těsta, zlepší chuť. Těsto můžeš nakrájet i na tyčinky, popíchat těsto ozdobně vidličkou, vykrojit kvítky nebo něco jiného, pokud nechceš velikonoční vajíčka. Dají se potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat mletou skořicí. Potírat můžeš štětcem na potírání, ale i čistým nepoužitým umytým a osušeným štětcem na malování nebo kouskem pomačkaného ubrousku. Máslové těsto je dost mastné, plech není třeba vymazávat ani vykládat pečícím papírem. Pokud ale pro jistotu chceš, můžeš.

+ Proč sušenky
Nejvíce sušenek snědí Angličané. Může za to pověstný čaj o páté. Na druhém místě jsou s proslulými cookies, nikoli ve vašem počítači, Američané. Na třetím skončili podle dostupné statistiky Češi. Každý z nich sní téměř 7 kilogramů sušenek ročně. Oblíbené jsou plněné, neplněné, polomáčené sušenky. Posledně jmenovaných se v Česku sní za měsíc téměř dvěstě tun. Sušenek se ročně prodá téměř za šest miliard korun. V poslední době začínají oplatkáři propagovat sušenky s minimálním množstvím cukru. Na méně tučné sušenky se přesouvá celá Evropa. Žádané stále více jsou sušenky bez náplně, ta je nejvíce kalorická. Sušenky existují v každé kultuře. Britové si dají biscuits, Italové amaretti, Španělé galletas, v Nizozemsku si pochutnají na koekje, což znamená malý koláček. Kultovní americké cookies vychutnávají celé generace. Předchůdci amerických sušenek jsou z Nizozemska, název cookie je odvozen z již zmíněného slova koekje, malý koláček. Němci si rádi dopřejí keks, ten zdomácněl u nás. První cookies znaly v Persii v 7. století. Měřili jimi teplotu v troubě. Podle jejich propečení či spálení se pekly koláče. V USA se jich ročně zkonzumují dvě miliardy. A co je sušenka? Pečený, většinou suchý plochý koláček.

susenky 2

+ Proč kurkuma
Je zdravý způsob jak jídlo včetně sušenek zabarvit. Hlavní složkou je kurkumin. Koření se vyznačuje mnoha zdravými živinami jako jsou bílkoviny, vláknina, vitamíny, minerály. Proto je kurkuma silný lék, který se již dlouho používá v čínské a indické medicíně jako látka k léčení různých problémů. Včetně nadýmání, bolesti zubů, pálení žáhy, podráždění žaludku. Podporuje imunitu. Obsahuje přírodní antiseptickou a antibakteriální látku, proto ji můžete použít jako účinný dezinfekční prostředek. Například v kuchyni, pokud se říznete, popálíte, posypte kurkumou postižené místo. Urychlíte hojení. Zabírá na jakékoli kožní problémy.

+ Med divokých včel
Včela apis dorsata je jednou z největších na světě. Plástve staví v korunách vysokých stromů a na skalách ve výšce až 2500 m. Divoké včely žijí v oblasti Indie, Nepálu, Bhútánu a Číny. Místní sbírají jejich med staletí a věří, že je to lék. Med se dlouho vůbec neprodával, ale jako dar rozděloval mezi obyvatele vesnice. Dnes se v malém prodává a je drahý. Má jedinečnou chuť a podle domácích více prospěšných látek, než jiný med. Léčivý je však každý pravý med.

+ Vajíčko
Velikonoční vajíčko představuje život, protože samo zárodek nového života obsahuje. Nejde o symbol novodobý. Už ve starověkém Egyptě či Persii se na svátky jara barvila vajíčka červeně, barva symbolizovala život. Symbol vejce je součástí pohanských oslav jara. Vejce symbolizovalo nesmrtelnost, životní sílu, návrat jara a díky pevné skořápce i pocit bezpečí. Důvodem konzumace vajec na Velikonoce byla i skutečnost, že během postní doby bylo jejich pojídání přísně zakázáno. Vejce se vždy považovala za magický dar. Ještě začátkem minulého století bylo součástí lidového léčitelství. Pro umocnění, posílení účinku se zdobilo. Velikonoční kraslice je vejce, ozdobené různými technikami. Je součástí velikonočních tradic.

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zjistěte, jak zapůsobily Tiché roky na jejich audioknižní interprety

Tiche roky rozhovor 200Audiokniha s novinkou oblíbené české spisovatelky Aleny Mornštajnové s názvem Tiché roky vychází současně s knižní verzí. Přečtěte si rozhovor jejich interpretů Kláry Suché a Miroslava Hanuše.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nový pořad má předejít vážným nehodám na elektrokolech

neriskuj 200Předejít vážným zraněním na elektrokolech chce nový pořad s názvem Ne-riskuj, kterým provázejí moderátor Jan Rosák a biker Richard Gasperotti. Uživatelé elektrokol se v něm dozví, jak jezdit bezpečně a snížit pravděpodobnost nehody nebo pádu a ...


Literatura

Ozvěna Zory Berákové jako dobře namíchaný koktejl

kniha perexNamíchat koktejl tak, aby všechny ingredience byly v souladu a žádná nepřehlušovala svou chutí konečný výsledek, není jednoduché. Napsat dílo o životě známé osobnosti z minulosti, aby výsledkem byl čtivý román, je stejnou alchymií, která se ne ...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Be2Can se představuje podesáté

Be2Can perexJiž desátého ročníku přehlídky Be2Can se dočkají pražští i mimopražští filmoví diváci. Je to přehlídka snímků, přichystaných do tuzemské distribuce jedinou firmou – je jí Film Europe. Poněkud záhadný název této akce odkazuje k tomu, že zařazeny jso...