Nový pořad má předejít vážným nehodám na elektrokolech

Nový pořad má předejít vážným nehodám na elektrokolech

Tisk

neriskuj 200Předejít vážným zraněním na elektrokolech chce nový pořad s názvem Ne-riskuj, kterým provázejí moderátor Jan Rosák a biker Richard Gasperotti. Uživatelé elektrokol se v něm dozví, jak jezdit bezpečně a snížit pravděpodobnost nehody nebo pádu a s nimi spojenými vážnými úrazy, kterých v Česku rychle přibývá. Pořad vznikl s podporou BESIP a společnosti Bosch eBike Systems, předního světového výrobce pohonu elektrokol.

 

Nejvíce ohroženou skupinou jsou podle statistik senioři, ale nehody na elektrokole se nevyhýbají ani mladším ročníkům. Podle policejních záznamů v Česku přibývají i nehody s vážnými následky nebo smrtí. Důvodem je velmi často vysoká nebo nepřiměřená rychlost. Ta bývá ve spojení s nezvládnutím řízení uváděna jako nejčastější příčina nehody bez dalšího účastníka. Ze statistik také vyplývá, že mnoho z vážně zraněných cyklistů si úraz přivodilo jízdou bez helmy. Bez přilby si bohužel vyjeli čtyři z pěti uživatelů elektrokol, kteří svým zraněním podlehli. Každý druhý usmrcený cyklista na elektrokole v Česku je starší pětašedesáti let, což autory pořadu přivedlo k myšlence zaměřit se právě na tuto nejvíce rizikovou skupinu.

neriskuj1

Nejen pro ni vzniklo deseti krátkých videí pro televizi, web a sociální sítě, v nichž se diváci dozvědí, podle jakých kritérií si vybrat elektrokolo, jak na něm jezdit, jak najít jeho limity a čeho se vyvarovat. Moderátor Jan Rosák a profesionální biker Richard Gasperotti se v každém díle zaměřují na situace, se kterými se cyklisté nejčastěji setkávají, a ukážou, jak se s nimi vyrovnat. „Každý díl je zaměřený na jednu problematiku týkající se elektrokol, například na rychlost, akceleraci, rizika spojená s jízdou bez cyklistické přilby nebo kontroverzní tuning, který vede k odstranění omezovače rychlosti od výrobce a výrazně zvyšuje pravděpodobnost pádu, dopravní nehody nebo technické závady,” popisuje ambasador Bosch eBike Systems Richard Gasperotti.

Vedoucí BESIP Tomáš Neřold říká, že čím dál oblíbenější elektrokola mají svá specifika, se kterými je dobré se seznámit, a upozorňuje, že vyšší věková skupina jejich uživatelů hůře nese následky pádu nebo kolize. „Snažili jsme se vytvořit průvodce pro všechny, kteří potřebují poradit s nákupem, servisem nebo s jízdou na elektrokole,“ dodává režisér a autor projektu Daniel Vičan.

neriskuj 2

Vice informací o projektu na www.ne-riskuj.cz nebo www.besip.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová nafotila exkluzivní kalendář českého šperku, rozepsanou knihu uložila do šuplíku a chystá velké změny

SL perexFanoušci populární české spisovatelky Sylvy Lauerové jistě vědí, že se nevěnuje jen psaní knih. Její druhou doménou je móda a velkou zálibou cestování. Potěšení z práce jí však v poslední době kalí neradostná rodinná situace. Dočkají se čtenáři nového ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sheri Winston: Anatomie vzrušení ženy

anatomie

Sexuální koučka Sheri Winston napsala knihu Anatomie vzrušení ženy, kterou vydalo nakladatelství Synergie. Jak tuto publikaci hodnotí naše redaktorka Renata Petříčková?

...

Literatura

Kůň - láska i závislost je zajímavou knihou nejen pro koňaře

kun 200V nakladatelství KAZDA vyšla kniha s názvem Kůň - láska i závislost a podle anotace se pohybuje mezi životopisem, esejem a průvodcem.

 

...

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

V pražské Lucerně začne ve čtvrtek 26. října 12. ročník Festivalu argentinského filmu

cine argentino 200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna pořádá letos již 12. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 26. - 30. října 2023 v Paláci Lucerna.

...