Sdílená kola hitem hudebních festivalů. Na Rock for People je využily téměř dva tisíce lidí, teď míří na Colours of Ostrava

Sdílená kola hitem hudebních festivalů. Na Rock for People je využily téměř dva tisíce lidí, teď míří na Colours of Ostrava

Tisk

nextbike200Rock for People, Colours of Ostrava, koncert Bena Cristovaa v O2 areně, Brněnská muzejní noc, Majálesy nebo Zlín Film Festival a mnoho dalších eventů. Mimo skvělého kulturního programu je spojuje i bikesharing. Na všech jmenovaných akcích jezdí sdílená kola nextbike, která si účastníci půjčují zvýhodněně.

 

Tento způsob dopravy je během konání akcí praktický jak v areálu, tak v samotném městě. V případě Rock for People navíc tvoří bezemisní mobilita součást propracované strategie kladoucí maximální důraz na udržitelnost. Na hradeckém festivalu jsou kola čím dál oblíbenější – letos je využilo 1707 návštěvníků, kteří provedli celkem 6111 výpůjček, což je téměř šestinásobek loňského počtu.

„Letos jsme na Rock for People měli dohromady tři pop-up stanice, z toho se v jedné z nich setkalo i 177 kol naráz. V Hradci Králové jich provozujeme 250. Všechny příjezdy a odjezdy ze stanic RfP byly do 45 minut zdarma. Máme radost, že jsme mohli s festivalem spolupracovat již podruhé, loni se totiž na kolech nextbike během festivalu najelo 2996 kilometrů, což znamená, že se jízdou na kolech místo dopravy MHD ušetřilo 100 kilogramů oxidu uhličitého. Letos však nextbikeři v Hradci Králové během festivalu najezdili 8806 km a minulý rok tak téměř trojnásobně překonali,“ říká CEO nextbike Lukáš Luňák.

nextbike1

Rekord v počtu festivalových jízd drží návštěvnice Evgeniia, která se svezla během čtyř dní Rock for People 20krát. Nebyla však jedinou nadšenou cyklistkou na festivalu – další uživatelé nextbiku Alena a Jevhen si kolo půjčili 18krát.

„Rock for People usiluje o snižování uhlíkové stopy festivalu a jednou ze sledovaných oblastí je i doprava. Proto se snažíme návštěvníky a návštěvnice motivovat a aktivně jim nabízet možnosti využití sdílené, hromadné či nízkoemisní dopravy. Do tohoto konceptu nám nextbike rozhodně zapadá. Podle množství výpůjček jsou se službou spokojení i samotní návštěvníci, kteří meziročně navýšili počet jízd šestinásobně,“ uvedl ředitel festivalu Michal Thomes.

Protože požadavky návštěvníků, partnerů i kapel na udržitelnost rostou, zaměřují se organizátoři posledních ročníků právě na rozvoj ekologicky šetrných řešení dopravy, ubytování, občerstvení či hospodaření s energiemi a vodou. Mimo sdílených kol tak letos poskytovali kapelám v VIP i auta s elektrickým či vodíkovým pohonem a představili zde kultivované maso z laboratorní zkumavky. Samozřejmostí je pak snižování množství odpadu, jeho třídění či využívání solárních panelů ke generování elektřiny pro stage.

nextbike2

Rock for People ale není jediná kulturní akce, které záleží na udržitelnosti. Na sdíleném kole se loni při Evropském týdnu mobility mohli dopravit návštěvníci i na koncert Bena Cristovaa v O2 areně. Zpěvák fanouškům nabídl hodinu jízdy zdarma do speciální stanice nextbike přímo před arénou. Tento koncert se díky energii z obnovitelných zdrojů, sdílení kol, veganskému občerstvení nebo recyklovanému merchandisingu obešel prakticky bez emisí.

Na nextbike se ovšem mohou těšit i účastníci letošního ročníku Colours of Ostrava, kde budou k dispozici pop-up stanice dvě. Organizátoři festivalu si od bikesharingu slibují hlavně benefit pro návštěvníky, kteří se budou moci v rámci areálu rychleji přemisťovat. Zdarma pak bude půlhodina jízdy. Pop-up stanice však vznikají v mnoha městech i během jiných eventů, jako je například Brněnská muzejní noc či Festival dokumentárních filmů v Jihlavě, ale i majálesy a další sportovní a kulturní akce. Častěji než udržitelnost však bývá motivem pořadatelů snaha udržet ulice volné a zároveň dát lidem možnost stihnout co největší část programu.

Kultura je nedílnou součástí transformace měst a důležitým faktorem kvality života v nich. Proto takové projekty rádi podporujeme. Sdílené kolo je zpravidla nejrychlejším a maximálně ekologickým dopravním prostředkem sloužícím k přepravě mezi festivalovými místy a ideálním spojením s centrem města nebo nádražími a důležitými dopravními uzly. Lidem, kteří přijíždí do města za kulturou, navíc díky bikesharingu odpadají starosti k přepravou vlastního kola a nebo s tím, kam během akce zaparkovat auto“ říká marketingový ředitel nextbike Dan Rambousek.

nextbike zakladatele


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mějte Zdravá záda

zdrava zada 200V únoru vyšla u nakladatelství esence kniha Zdravá záda od dvojice německých autorů Stephana Geislera a Stefana Remmerta s podtitulem Rychlá pomoc a preventivní cvičení na doma. Tak se začněme hýbat a zatočme s bolestí, kterou kvůli seda...


Literatura

Recenze knihy Jak jsem přišel na svět

200llLámala jsem si hlavu, jak tohle téma uchopím. Úplně na začátku knihy je napsané poděkování: "Všem našim dětem - Ludvigovi, Jacobovi, Davidovi, Danielovi, Ingrid (K. J.) a Pikkutyyppi (M.L.) a taky díky tatínkům za jejich skvělá semínka." Přiznám se...

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

Francis Veber vzpomíná na slavnou éru francouzské kinematografie

altJak probíhalo natáčení dnes již kultovních francouzských komedií Uprchlíci, Otec a otec či Blbec k večeři? Jaký je ve skutečnosti Pierre Richard, Gérard Depardieu nebo již zesnulý Lino Ven...