Vojtěch Vrtiška: Kuchařka je název kuchařky plné propracovaných dezertů Vojtěcha Vrtišky. Z jejich fotografií se člověku tají dech…
Pořad Peče celá země jsem ráda sledovala a fascinovaně tam sledovala, co dokáží tito amatéři vytvořit. Mladý Vojtěch studující navíc medicínu a působící velmi skromně, zde byl zjevením a jeho výhra byla zasloužená a rozhodně mu ji spousta lidí včetně mě přála. Na jeho kuchařku jsem byla zvědavá a vůbec mě nenapadlo, co v ní bude za skvosty. Ale nepředbíhejme.
Na první straně Vojtěch Vrtiška vysvětluje, že by si přál, aby kuchařka lidem ukázala jiný pohled na cukrařinu. Tedy tak, jak ji vnímá on. „Přál bych si, abyste ji znovu a znovu brali do rukou, aby vás inspirovala a motivovala jít po cestě, která nemusí být vždy správná, ale bude vaše. Přál bych si, aby vám přinesla radost z každého upečeného dezertu, z každé nové chuti i techniky, kterou poznáte,“ píše zde dále.
Recepty jsou zrcadlově postavené – jsou vždy ve složitějším podání a pak v jednodušší verzi, kterou by měl zvládnout každý. Celkem je jich 60 a dělí se na malé, střední a velké. Před samotnými recepty se nachází Trocha cukrářské teorie seznamující čtenáře s technikami, surovinami a pomůckami.
U receptů je seznam surovin rozdělený na jednotlivé prvky (například u Churros jde o: odpalované těsto, čokoládový krém s kmínem, skořicový karamel, čokoládové glazé a dokončení), následuje podrobný popis postupu a u složitých receptů také černobílý nákres známý právě z pořadu Peče celá země, kde jsou šipky na jednotlivé prvky dezertů.
Zaujalo mě mnoho moučníků, některé jen na pohled, jiné zase například netradičními příchutěmi a kombinacemi. Nikdy by mě například nenapadlo dát miso do karamelového krému. Fascinovala mě řasokoule, srdce, virus nebo David a mnoho dalšího.
Když jsem se dozvěděla o této kuchařce, bála jsem se, že bude „nepoužitelná“, že recepty budou tak náročné, že si na ně běžný smrtelník netroufne. Naštěstí na ty méně zdatné Vojtěch myslel a naservíroval jim právě ty jednodušší verze. Díky nim jsem si řekla, že něco určitě vyzkouším! Například Financier, Charlottu, Sacher nebo lipový koláč.
Myslím, že si v této kuchařce každý může něco najít a třeba se i propracovat ke složitějším receptům a novým chutím. Zaručeně se může stát skvělým vánočním dárkem nejen pro nadšené televizní diváky nebo cukráře.
Vojtěch Vrtiška je mladý a talentovaný amatérský cukrář, který zvítězil ve třetí řadě populární pečicí soutěže. Posouval se sám, bez kurzů a učitelů. Metodou pokus-omyl. A velmi brzy našel svůj originální, až takřka umělecký rukopis, který nejen na Instagramu obdivuje spousta fanoušků. Svůj um rád předává dál a pořádá kurzy pro veřejnost pod záštitou různých značek. Vojta studuje medicínu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a rád by se specializoval na urgentní medicínu.
Vojtěch Vrtiška: Kuchařka
Autor: Vojtěch Vrtiška
Žánr: hobby, kuchařka
Nakladatelství: CPress (Albatros Media)
Rok vydání: 2024
Počet stran: 200
Hodnocení: 88 %
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/94113369/vojtech-vrtiska-kucharka/
< Předchozí | Další > |
---|