Pokud to, co miluješ, neděláš pořádně, proč to vlastně děláš?

Pokud to, co miluješ, neděláš pořádně, proč to vlastně děláš?

Tisk

nahodny vyber200To je otázka, která stojí za úplně novým, v pořadí čtvrtým studiovým albem kapely Náhodný Výběr. Album o jedenácti stopách, natočené ve studiu “i” pod taktovkou Tomáše Frödeho, vyšlo 19.8., a nese krátký a výstižný název TEBE.

 

 

Za osmiletou existenci kapely prošla její tvorba značným vývojem. První album vyšlo se vznikem kapely, další dvě pak ve dvouletých intervalech. Oproti tomu napsat a vydat album Tebe trvalo čtyři roky. “Svět se kolem nás v posledních letech hodně měnil,” vysvětluje kapela, “a potřebovali jsme si ujasnit, o čem vlastně píšeme a co si myslíme. Kdyby naším cílem bylo i dál psát o nevázaném sexu s kamarádkama s výhodama jako dřív, není tolik nad čím se zamýšlet. Ale když se rozhodnete někomu předat svůj pohled na svět, svoje zážitky, emoce, prostě kus sebe samotného… pak musíte přesně vědět, co vlastně předáváte, aby tomu výsledek zůstal věrný.”

A emocí se v albu Tebe nachází dost a dost. Ať už v rozmáchlém dialogu skladby Jediný co chci říct, nebo naopak na intimním rande s téměř akustickými Hrdiny, je na desce obrovsky znát, že vychází z nitra kapely, z obrovské touhy někomu něco říct. Náhodný Výběr už není jen banda mladých, rozevlátých muzikantů. Od minulé desky všichni o čtyři roky zestárli, a s nimi i jejich životy, rodinné poměry a žebříčky priorit. To všechno člověku výrazně změní pohled na svět. A právě tuhle zkušenost, rozlámanou do jedenácti písní, kapela předává dál prostřednictvím své nové desky.

nahodny vyber

Věrná svému slibu nedělat nic polovičatě, rozhodla se mladá pětice opět natáčet s osvědčeným režisérem Michalem Skořepou, jedním z výrazných jmen českého klipu. V hlavní roli se objevuje Pišto, někdejší frontman kapely OVOCE (ex-zakázanÝovoce), jakožto vyžilý rádoby-umělec a režisér, a scénář klipu je chytrou parodií na sebe sama i na zážitky, kterými si v nějaké podobě projde asi každý muzikant.

„Jako mladá kapela v podstatě nikdy nemáte dost peněz, takže se musíte pouštět do kompromisů,“ popisuje Bárty. „Na kvalitní vybavení a zkušené lidi prostě nemáte. A pak jednou pořádně našetříte, a fakt se těšíte, vydáte se za někým drahým… a ten vám věnuje dvě hodiny svýho času, rychle s vámi něco splácá a pošle vás někam.“ (smích) „Jsme strašně vděční, že se nám podařilo konečně kolem sebe shromáždit tým, který ty věci dělá nejlíp, jak umí, kterýmu vážně záleží na tom, aby to celý dopadlo, a my že si z toho můžeme začít dělat srandu.“

I když je video o velmi špatném klipu natáčeném na telefon a píseň o nedostatku peněz, realita je jiná. Za celým natáčením se skrývá spousta práce skupiny talentovaných lidí. V klipu vynikají kostýmy Šárky Strnadové a stylizace Alice Večerkové, které dotvářejí vizuál práce svérázného režiséra. A i přes prostřihy na chvilky natočené telefonem tvoří většinu videa záběry z profesionálního filmového vybavení.

Píseň Kapela na prodej je jedenáctou písní na albu Tebe, které vyšlo 19. 8. fyzicky i na všech digitálních platformách.

nahodny vyber tebe

Více informací:

https://nahodnyvyber.cz/
https://www.facebook.com/NahodnyVyber
https://www.instagram.com/nahodnyvyber/
https://open.spotify.com/artist/7oioqjBRoLAMVFeuFEaGAc
https://music.apple.com/us/artist/n%C3%A1hodn%C3%BD-v%C3%BDb%C4%9Br/1434228811
https://music.youtube.com/channel/UCB_yaFQk2HKZf53wT96sHYA
https://music.amazon.com/artists/B07GV5KF18/n%C3%A1hodn%C3%BD-v%C3%BDb%C4%9Br


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak na vysoký tlak

tlak perexTak jsem se těšila, že jsem konečně našla návod na to, jak pomoci například tatínkovi od vysokého krevního tlaku, aniž by musel denně užívat bobule, o kterých ani sám neví, jestli mu pomáhají, a nemusel žít stále v obavě, že si je zapomene zobnou...

Divadlo

Riaditeľka mestského divadla, producentka, autorka a herečka Zuzana Mišáková je celým svojím srdcom Trenčianka

Pinocchio 200Zuzana Mišáková Moravčíková je riaditeľkou Mestského divadla Trenčín už 20 rokov. Okrem toho je aktívnou a kreatívnou producentkou, ktorá má cit pre detail a venuje svoju pozornosť štúdiu faktografie. Ako herečka stvárnila niekoľko postáv. Medz...

Film

Hádkovi: Když se pohádat, tak s vlastníma

Hadkovi200Komedie režiséra Vojtěcha Moravce o rodině, která se pořád hádá. Ať dělají Hádkovi, co mohou, nikdy se na ničem neshodnou a každý z nich si nakonec myslí to svoje. Ve vzduchu teď navíc visí rozepře o dědictví po dědovi a o jeho posledním přání vyje...