Jak na vysoký tlak

Jak na vysoký tlak

Tisk

tlak perexTak jsem se těšila, že jsem konečně našla návod na to, jak pomoci například tatínkovi od vysokého krevního tlaku, aniž by musel denně užívat bobule, o kterých ani sám neví, jestli mu pomáhají, a nemusel žít stále v obavě, že si je zapomene zobnout. Celý život bral léky maximálně při chřipce, a to už mu muselo být opravdu zle. A tak, když jsem spatřila knihu Vysoký krevní tlak – Tři způsoby léčby, jak snížit krevní tlak, moje srdce zaplesalo, že je spása na dosah. Cítite – li ale určité „ale“, cítíte jej správně. Trochu jsem se v ní zpočátku ztratila.

 

Tahle kniha je postavená na základním rozdělení lidí – pacientů s vysokým krevním tlakem, na tři základní typy: stresový, břišní a chaotický. K tomu, abyste zjistili, jaký typ jste, slouží test na straně 45. Je rozdělen do několika částí, ve kterých se hodnotí oblasti: zdravotní stav, krevní tlak, jídlo a pití, chování a zvyky a jako poslední povolání a partnerství. Podle počtu odpovědí A, B nebo C se zařadíte do správné skupiny. Nic složitého. Jenže s výsledkem jsem se nemohla nějak ztotožnit. Zkusila jsem si jako pokusného králíčka otestovat mně, velmi blízkého, člověka, který se s vysokým tlakem potýká už několik let. Pravidelně užívá předepsané pilulky a je se svým stavem smířen. Já si ale říkám, že většina nemocí vzniká v hlavě a že by přece nemusel být doživotním konzumentem tabletek různých tvarů a velikostí, a za zkoušku nic nedáš. Třeba je to jednodušší, než se zdá a tvoje hypertenze se dá zvládnout alternativně. Souhlasil a tak jsme se dali do testování.

Nalistovali jsme tedy Test: ke kterému typu patříte?. Na následujících pěti stranách zodpověděl mnoho otázek (i když některé jsou formulované trochu nesrozumitelně, možná chyba v překladu) a vyšlo nám, že je břišní typ. Na přední záložce si potom přečetl Základní program pro břišní typ. Ano – je aktivní, má otevřené smysly a svoje předsevzetí plní až překvapivě důsledně. To by sedělo. Potom jsme nalistovali stranu 74, kde je pro břišní typ podrobný program. Našel tady například rady, jak hubnout bez hladovění (pokud by tedy potřeboval hubnout), našel tady informace o tom, že oves je všemocný a poučení o tom, žebřišní typ potřebuje křupavou stravu, dočetl se tady i to, že jíst by měl nejpozději o sedmé večerní a že pohyb je pro jeho tělo alfou a omegou. Zjistil tady, že je pro něj prospěšná sauna a masáže, že by měl chodit často do společnosti a hrát na nějaký hudební nástroj, štrikovat, anebo lepit modely. A především by měl zůstat realistou a každý večer uléhat s dobrým pocitem, že se do příštího dne probudí s větší chutí. Podtrženo, sečteno, většinu toho ví a má ve svém programu téměř celý život. Pravda, ponožky neplete, ale je velmi kreativní v jiných směrech. Přesto ale slíbil, že se začte a zamyslí, a zkusí ještě něco změnit.

Podstata pro všechny tři typy je úplně stejná – mít se rád a žít v harmonii. Se sebou, s ostatními, s přírodou, s vesmírem. „Způsob života je podstatnější než léky a léčit se sám je často důležitější, než nechat se léčit.“ To říkají autoři sympatické knihy, která působí pozitivně už díky svojí obálce. (I přes moje počáteční ale je mi nakonec velmi sympatická, jakvidíte.) Autoři, Annette Boppová – novinářka zabývající se zdravotnictvím a Dr. Thomas Breitkreutz – lékař internista, poskládali na základě svých profesních zkušeností na 128 stran rady a postřehy, které jsou postavené na základě příběhů a vědeckých podkladů. V úvodu to také společně objasňují: „ …na základě zkušeností mnohých pacientů mohla být vyvinuta moderní koncepce terapie: tři typy léčby vysokého tlaku…“. A dodávají, že je to program, který je skutečně zábavný. „Protože při něm nejde o to, aby se snížilo statisticky vypočítané riziko pro vznik kardiovaskulárního onemocnění.“ Jde prostě o to, aby byly vyrovnány jednostrannosti v životě jedince. Jeho život se potom stane plnějším, barevnějším, sníží se stres, rozvinou vlastní potenciály a tím se zlepší vlastně celý život a to chceme jistě všichni.

Možná jsem se zdála být zpočátku trochu skeptická, ale když jsem se na to podívala ze širšího úhlu, vlastně nevidím důvod, proč to nezkusit. Rozhodně nám to nemůže ublížit. Věřím, že si každý najde svoji vlastní cestu, tak proč nemít zrovna tuhle knížku v knihovně? Přiznám se, že já osobně s tlakem problémy nemám a přesto jsem tu našla pár věcí, které se mi zdají být univerzální, čili použitelné bez ohledu na to, jaký je člověk typ. Třeba se tu najdete i vy.

tlak

Vysoký krevní tlak – Tři způsoby léčby, jak snížit krevní tlak

Autoři: Annette Boppová a Thomas Breitkreutz
Z německého originálu přeložila: Jana Pecharová
Redigovala: Marie Sluková
Vydalo: Vydavatel´stvo Noxi, s.r.o. v Bratislavě
Rok vydání: 2015, 253. publikace, vydání první, lepená
Počet stran: 128
ISBN: 978-80-8111-268-3

Hodnocení: 75 %

http://renatastastna.blog.idnes.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ale já žiji v radosti, mám kolem sebe skvělé lidi, říká pěvkyně Dagmar Pecková

dagmar 200Moře krásné práce má za sebou i před sebou mezinárodně proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Zatímco na hudebním trhu má stále ještě aktuální a zcela unikátní album Hříšnice, jehož dramaturgii si dělala sama, pomalu už připravuje další projekt Wa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Počkej na moře je román o lásce dvou mužů z šedesátých let

big pockej-na-more-sfI-503836 (2)Pokud máte chuť přečíst si opravdu dobrý román o lásce, sáhněte po knize Veroniky Opatřilové. Ta vypráví příběh dvou mužů, kteří se setkávají jednoho léta roku 1967 na ostrově Wight. Tento romantický, p...


Literatura

Nechte se pozvat na Bál šílených žen

bal silenych zen 200V květnu vydalo nakladatelství Odeon debutový román Francouzsky Victorie Mas Bál šílených žen, který nás pozve na prohlídku společnosti Paříže konce 19. století a ukáže nám jak na tu dobu moderní neurologii, tak hlavně postaven...

Divadlo

První rande v Městském divadle v Brně

první rande perexNe, to není nějaká schůzka v divadle. Tak se jmenuje muzikálová komedie Alana Zachary, Michaela Weinera a Augustina Winsberga, která měla světovou premiéru v USA v roce 2012.. Tento typ příběhu je opravdu v dnešní době víc jak akt...

Film

Letošní FEBIOFEST skončil

febiofest logo perex
FEBIOFEST, rozsáhlá mezinárodní přehlídka filmů, doplněná posléze i soutěžní sekcí, se nejprve konal v Praze (již v roce 1993); později se rozšířil do dalších měst. Zve nejen na stovky filmů, uváděných v řadě tematických ...