Být druhá je vždy nebezpečné

Být druhá je vždy nebezpečné

Tisk

at zemre200V nakladatelství Metafora vyšel další thriller oblíbené britské spisovatelky Sarah Pinborough. Ta je význačná různými dějovými zvraty a není divu, že je s ní spojen hashtag neprozraďte konec.

 

 

 

Ať zemře se odehrává ve vyšší společnosti v Georgii. Marcie Maddoxová zde po jedné aféře z minulosti vede úplně jiný život založený na okázalosti a luxusu. Ona musela tvrdě pracovat, ale tam kde je se dostala díky svému manželovi Jasonovi. Právě jeho šéf se jednoho dne vrátí z návštěvy Londýna s novou manželkou Keishou. Ta zasáhne do života místní smetánky především díky jejímu dokonalému vzhledu.

Zatímco Keisha má za sebou také nepříjemnou minulost a je typickou zlatokopkou, Maricie má obavy o své manželství a Keishu vnímá jako sokyni. Vše však není takové, jak si to ženy plánují…

V prvé řadě musím tentokrát pochválit český název Ať zemře, který není vůbec jednoznačný a oproti originálu v podobě Dead to Her ponechává mnohem více prostoru pro fantazii.

Kniha je rozdělena celkem na čtyři části, kde ta první čtenáře především seznamuje s prostředím a navozuje atmosféru, druhá se už zaměřuje na vztahy a teprve až třetí a čtvrtá se pořádně rozjíždí a je opravdu napínavá. Oproti tomu bych první půlku knihy zkrátila na minimum, ta byla opravdu zdlouhavá a necenit si autorčiných kvalit, možná bych ani nečetla dál.

Tato autorka rozhodně umí psát a má netradiční nápady. V této knize zasadila děj do vyšších vrstev a zajímavě pracovala také s magií a nadpřirozenem. Vůbec mi to nevadilo a knihu to určitě ozvláštnilo. Přesto kvůli začátku budu u její příští knihy budu přemýšlet, jestli se do ní pustím na základě tématu.

Sarah Pinborough, narozená roku 1972, je uznávaná britská autorka knih pro dospělé, děti a mládež a úspěšná scénáristka. Publikovala více než 20 románů pro děti a mládež. Kniha Ví o tobě je jejím prvním thrillerem pro dospělé. Za své kratší texty obdržela v letech 2009, 2010 a 2014 cenu British Fantasy Award a čtyřikrát na ni byla nominována v kategorii románu. Jako scénáristka spolupracuje s BBC a zároveň se podílí na několika dalších projektech jiných televizních stanic. Je svobodná a žije v Londýně.

at zemre

Ať zemře
Autor: Sarah Pinborough
Překlad: Hana Sichingerová
Žánr: thriller
Nakladatelství: Metafora (Grada)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 392
Hodnocení: 82 %

https://www.grada.cz/at-zemre-11212/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Moje máma Jana Brejchová - báječná kniha, jejíž autorkou je Tereza Brodská

brejchova 200Množství předtím nepublikovaných a unikátních fotografií, ale hlavně zajímavé povídání české herečky Jany Brejchové, které v průběhu let zaznamenala její dcera Tereza Brodská, přináší tato báječná kniha. Je v ní i celá kariéra slavné herečky, a...


Literatura

Návrat kurtizány

Navrat kurtizany perexRok 1576 byl pro Benátky těžký. Město se zmítalo v chaosu způsobeném morem a zločinem. Uprostřed zmatku se však najdou obyvatelé, kteří navzdory všemu v sobě našli odvahu v téžce zkoušaném měste zůstat. Patří k nim i Ti...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

Racek Jonathan Livingston: svoboda je cennější než cokoli jiného
ImageV úterý 6. března 2012 nabídne Česká televize všem zájemcům o emotivně hluboký zážitek snímek Racek Jonathan Livingston. Jeho příběh má u nás hluboké kořeny: před třemi desítkami let zaujal návštěvníky Lyry Pr...