Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

Tisk

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

 


Zdravím vás, co právě provádíte kromě objíždění majálesů?

 Taky Vás zdravím. Já (Honza Maxián) jsem třeba zrovna teď v LA v Beverly Hills shodou okolností v domě samotného Justina Biebera a musím říct, že tu na každém kroku zjišťuji, že máme jako kapela ještě hodně co dohánět. Po hudební stránce samozřejmě. Snad se od Justina něco kloudného přiučíme.

Výrazně jste podpořili projekt ČTI-WO. Jaký je váš vztah ke čtení a co rádi čtete?

Už od dob nejpopulárnějšího výpravného bestselleru Slabikář a dobrodružné beletrie O letadélku Káněti jsem si čtení oblíbil. Mezi mě nejoblíbenější knížky patří určitě Malý princ. Příběhy v něm jsou vidět na každém kroku.

Proč právě Nightwork? Pracujete rádi v noci nebo je to jiná aluze alá nedávný výrok nejmenovaného politika?

Nightwork je zkratka pro Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři. Ale tím si nemusíme tak pěkný název hudební skupiny kazit.

nightwor3

Na vašem facebookovém profilu jste docela aktivní - kdo se o něj stará?

Nejvíc se o něj starají naši fanoušci, kteří skoro každým dnem nelení a stále na něj píší tuny písmenek. Největší zásluha aktivnosti je tedy na jejich bedrech, za což jim samozřejmě z celého digitálního srdce děkujeme. Myslím, ze i akcionáři firmy Facebook z toho mají velkou radost.

Připravujete se nějak na zahraniční (Brusel a Londýn) koncerty, které vás čekají? Nebojíte se špatného přijetí, když (pokud) budete zpívat česky?

Po hudební stránce budou koncerty poměrně podobné, jako ty české. Převážně stejně budeme hrát pro našince v těchto místech. Ale určitě je třeba nový repertoár směřovat k možnosti nabídnout ho i zahraničním posluchačům. Otázkou je, když tak uděláme, jestli to bude někoho zajímat.

Co se koncertů týče, také jedete festival od festivalu - nemáte někdy chuť to zabalit? Že byste si řekli „ne, už nikam nejedeme.“?

Snažíme se hrát v poslední době méně, ale o to lepší, nabitější koncerty. I na festivaly si vozíme krom nástrojů i vlastni zvukové a světelné vybavení, kterým doplňujeme standardní vybaveni stage, aby si mohli diváci užít pořádný koncert.

nightwork1

Často se vám daří šokovat oblečením. Kdo vám dělá stylistu? A jaká je vaše oblíbená barva? Fialová?

S fialovou asi narážíte na naše celoteplákové trikoty, které jsme měli párkrát na koncertech. Ty už moc nenosíme, protože se spousta lidi divila, proč hrajeme v pyžamu. Ale jinak si oblečení vybíráme a vymýšlíme sami spolu s několika našimi přáteli, kteří oblečení rozumí více než my.

Jak vás napadlo vystoupit v pořadu Partička? Přátelíte se s touto bandou?

V počátku to byl nápad režiséra onoho pořadu, který chtěl, abychom zahráli nějakou písničku, a když už je v kapele tlupa herců, rozšířila se spolupráce i o herecké scénky. Ale se členy Partičky se známe dobře i tak. Inu malý československý rybníček...

Vojta už má zkušenosti s filmem, neplánujete nějaký snímek přímo o vás?

Rozhodně, bude to velkolepý výpravný film o zániku naší kapely. Grandiózní epilog naší hudební dráhy. Ale asi by nám to nikdo nevěřil, takže by na to ani nikdo nešel do kina.

Jaká jsou vaše civilní zaměstnání?

Myslím, že nikdo z nás není v tom pravém slova smyslu zaměstnán. Žijeme svobodně, žijeme prostě tím, co děláme. Umění není zaměstnání, umění je životní styl.

nightwork2

Co je vaše nejoblíbenější činnost ve volném čase?

Spánek.

Jaké máte plány na rok s třináctkou na konci?

Žit, užívat, nepřestávat žasnout, ale stejně svět má skončit v prosinci 2012, takže asi není třeba o tom tolik přemýšlet..

(odpovídal Honza Maxián za dramatického povykování ostatních pánů)

 

Zdroj foto: archiv kapely


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miroslav Macek: „Smích je nejlepší obranou bezmocných proti moci.“

miroslav macek 200Přinášíme vám rozhovor s bývalým politikem a v současné době oblíbeným spisovatelem Miroslavem Mackem. Nedávno mu vyšla kniha Tři muži v automobilu, prorazil s pokračováním Saturnina a brzy mu vyjdou další zajímavá díla. Nechte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Klára Janečková: „Psychologie je poslání, psaní je láska.“

klara janeckova200Klára Janečková se narodila v roce 1979 ve Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem. Vystudovala psychologii na UPOL v Olomouci a nyní pracuje jako školní psycholožka na dvou velkých základních školách, zároveň působí jako lektorka psycholog...


Literatura

Myšlení o fotografii / I : Průvodce modernitou v antologii textů

mysleni o fotografiiPrincip fotografie krystalizoval během 30. let 19. století - protnuly se v něm dvě důležité položky, jednak znalost chemických látek citlivých na světlo, které dovolily fixaci snímaného obrazu, jednak princip...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...