Karen Wallace, Lou Kuenzler: Vílí pohádky na dobrou noc

Karen Wallace, Lou Kuenzler: Vílí pohádky na dobrou noc

Tisk

vili pohadky200Z osobních důvodů mě jako autorku zajímají knihy, které mají dva autory, jež se o svou práci podělili. A když je to knížka o vílách! Nelze odolat. Dvě dámy a jejich podobné příběhy. Dvě dámy podobného věku, které jsou prostě rozené „pohádkářky“. Lou Kuenzler a Karen Wallace u nás nejsou známé a je to velká škoda. Za tuhle knížku jsem vděčná především obsahově, protože se opravdu velmi liší.

 

Je bez krve a násilí, je pro děti, je pro holčičky, je prostě celá taková krásná, něžná a dívčí.

Nakonec, v tomto případě jí neubližují ani ty počítačově vyráběné obrázky, které moc ráda nemám, ale budiž, tady jsou poměrně vydařené.

Ovšem hned na začátku knihy, kde se dočtete trochu praktických věcí z historie elementálů se dozvídáme, že představu víl jako osůbek s křidélky vytvořili až malíři v devatenáctém a dvacátém století. Různé bytůstky přírody najdeme snad v každé kultuře a je to shluk energie, která souzní s přírodou a často je prostředníkem mezi člověkem a světem kolem nás. Hezké čtení pro rodiče nebo pro starší děti je potom i cenným nakouknutím do historických faktů a mýtů. Leckteré opravdu stojí za připomenutí.

Pohádky jsou potom pro děti ve věku 4 až 8 let, ale rozhodně je mohou poslouchat i děti mladší nebo naopak číst, i děti starší. A doporučuju i chlapečkům…

vili pohadky1

Pohádky mají uklidňující charakter, s hlavními hrdiny dvaceti pohádek řešíme obtížné životní situace, kdy žárlíme, bojíme se, máme trému, udělali jsme chybu, cítíme se ve světě ztraceni, stydíme se apod…. Dvacet pohádek, za kterými naleznete také Poučení, v němž je vše shrnuto. A nejen to, později mě při čtení napadlo, že rozvíjení tohoto poučení dává křídla i samotným pohádkám.

Lze se k nim zpětně vrátit a děj si přepracovat, domýšlet, vymýšlet si nové postavičky, nové bytosti, nové situace.

Ale pojďme se vrátit k oné autorské dvojici. Dámy Lou Kuenzler a Karen Wallace toho mají ve svém dětství dost společného. Rázem víme, proč mají tak krásný vztah k přírodě. Obě v ní vyrostly.

Lou Kuenzler: Dáma, která vyrostla na ovčí farmě a své pohádkářské začátky spatřuje v tom, že na jejich ovčí farmě v Devonu nebývalo dvakrát dobré počasí a často měla promočené holínky. A tak se ráda schovávala v suchém voňavém seníku a vymýšlela příběhy… Dnes žije v Londýně se svojí rodinou, psem a dvěma kočkami.

Karen Wallace: Vyrostla také ve srubovém domě v Kanadě a její dětství je spjato s řekou a lesy. Dnes žije také v Londýně a její tvorba je rozmanitá, od scénářů, detektivky, dokumentární filmy po romány a samozřejmě příběhy pro děti. Říká o sobě, že psaní je něco, co chtěla dělat celý život.

Pohádky jsou úžasné a komu nebude stačit jeho vlastní tvořivost, na konci je i několik tipů na meditaci s dětmi. Představy, které u toho budete mít, můžete rozvíjet dál. Je to dobrodružství, které může mít pro váš vzájemný vztah s dětmi báječné dopady…

A navíc, tipy na další knihy o skřítcích a vílách a rejstřík, kde je vše seřazeno podle témat, hodnot a problémů, jež se v té které pohádce řeší.

vili pohadky

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2013, www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bez vášně je život šedý a nudný

Martina Adamcová - Tina Adams - foto Dorota BylicaPřiznává, že patří k těm šťastlivcům, kteří vždy věděli, co chtějí v životě dělat a nakonec se jí to podařilo a dokázala se prosadit i v dalek...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lucas Cranach a malířství v českých zemích (1500 – 1550)

socharstvi a malirstvi200Lucas Cranach starší byl umělcem všestranného talentu, jehož výtvarné dílo nalezlo ve své době nebývalou odezvu a zasáhlo i do Čech prostřednictvím jeho žáků a následovníků.                                    


Literatura

Vzhůru s dětmi do přírody
rok 3Nakladatelství Albatros představuje dvě zcela jedinečné dětské knihy, které vám pomohou s vysvětlováním, jak to po celý rok chodí na zahradě a v lese. Obě knihy jsou doplněny mnohými ilustracemi a dalšími aktivitami, které zaujmou nejenom děti, ale i jej...

Divadlo

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...

Film

Autor*vize*meze*televize

tele200Jaká je podoba televize? Jakým jazykem se vyjadřuje? Co svými pořady sděluje? V čem se liší poslání veřejnoprávních a soukromých televizí? Jak se vytváří iluze reality, potažmo "jediné" pravdy? O tom všem pojednávaly příspěvky na konferenci, která zaštítě...