Zubař potěší příznivce pomalejších detektivek

Zubař potěší příznivce pomalejších detektivek

Tisk

zubar200V nakladatelství Kalibr vyšel první případ detektiva Crosse od Tima Sullivana s názvem Zubař. Obálka slibuje nejlepšího detektivka od Sherlocka Holmese, ale on ani kniha zřejmě nesedne každému.

 

 

 

Příběh začíná, když je nalezen zavražděný bezdomovec. Na první pohled se může zdát, že není co řešit a vše budou mít vyšetřovatelé brzy z krku. George Crosse však tento případ zaujme a ihned se do něj ponořuje. Brzy se tak objeví spojitosti mezi mrtvým mužem a starým nevyřešeným případem. Navíc se objevují nové okolnosti a ukazuje se, že bývalý vyšetřovatel nepostupoval úplně správně a možná k tomu měl osobní důvody…

Vyšetřovatel George Cross je okolím považován za podivína, se kterým není lehké vyjít. Za tím stojí především Aspergerův syndrom a čtenáře tak čekají známé prvky s tím spojené jako je například neschopnost nezávazné komunikace, problém s emocemi, nebo až posedlost logikou a detaily. Jakkoliv je to těžké v mezilidských vztazích, pro detektiva se tyto vlastnosti docela hodí a díky tomu má tento vyšetřovatel za sebou řadu úspěšných případů.

„Jsem tady,“ oznámila mu Alice.
Její zvyk konstatovat zbytečně to, co bylo očividné, mu začínal připadat protivný.
„Co potřebujete?“ pokračovala.
Ukázal na krabice.
„Tohle. Do kanceláře.“
Vstal a začal si telefonem fotit detaily z nástěnky. Mackenzieová se nehýbala, a tak se k ní otočil.
„Přivezla jste auto?“ zeptal se.
„Ano.“
„Fajn. Tak co nejrychleji.“
Chtěla začít protestovat, ačkoli už z jejich, byť jen krátké známosti věděla, že to bude k ničemu, on ale mezitím místnost opustil.“ (str. 86)

Jak George rozčiloval své spolupracovníky, tak při čtení vadil i mě. Jakkoliv měl dobré myšlenky v rámci postupů, já si na jeho přístup nedokázala zvyknout a měla jsem problém si k němu vytvořit vztah. Zpočátku jsem se do čtení musela docela nutit, Zubař na můj vkus plynul příliš pomalu a působil nějak klidně. Něco mi zde zkrátka chybělo a tento začátek krimi série mě neoslovil. Jsem zkrátka zvyklá na jiný typ knih, ale věřím, že ti, co si nelibují v drsných nebo překombinovaných thrillerech a mají rádi klasické detektivky, budou ze Zubaře nadšeni.

Tim Sullivan (*1964) je uznávaný scenárista, který se podílel mimo jiné na filmech Hrst plná prachu s Kristin Scott Thomas, Kam se i andělé bojí vstoupit s Helen Mirren a Helenou Bonham Carter, Jack a Sarah (který zároveň režíroval) s Richardem E. Grantem, Judi Dench a Ianem McKellenem a Dopisy pro Julii s Amandou Seyfried. Je také televizním režisérem, spolupracoval mimo jiné na seriálech Z deníku Sherlocka Holmese či Šest v tom. Často píše i pro hollywoodskou produkci, jak hranou, tak animovanou; spolupracoval třeba s Ronem Howardem a Scottem Rudinem, s Jeffreym Katzenbergem pak na čtvrtém filmu Shrek. Tim žije v severním Londýně s manželkou Rachel Purnell, která je držitelkou Emmy a producentkou.

zubar

Zubař
Autor: Tim Sullivan
Překlad: Naďa Špetláková
Žánr: beletrie, thriller, napětí
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 320
Hodnocení: 75 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/562417-zubar.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Součková svému okolí říká: „Já nelžu, jen spisovatelsky fabuluju.“ A taky: „Cokoli řeknete, můžete najít v mých knihách.“

zuzana souckova 200Zuzana Součková je česká spisovatelka, která žije se svým manželem a pejskem v západočeském Stříbře. Těsně před padesátkou se rozhodla začít běhat a psát. Od té doby inspiruje své okolí i čtenáře. Říká o sobě: „V den, kdy jsem pochop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Gilly Macmillanová – Spálená obloha

spalena obloha 200Být rodičem je nesmírně těžké. Je nutné být spravedlivý, tak akorát náročný i hodný a hlavně ne přehnaně starostlivý. Jednoduše se to píše, ale z vlastní zkušenosti vím, že převést tato slova do skutečnosti je téměř nadlidský úkol. K...


Literatura

Historická detektivka z Francie? - Skleněná past

sklenena past 200Nakladatelství Jota vydalo v listopadu poutavý příběh Skleněná past od francouzského autora Érica Fouassiera, ve kterém se mísí dějiny, tajemno a hlavně napětí. Historická detektivka z počátku 16. století jako vyšitá!

...

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Marie Královna Skotská: Tohle království je pro dvě královny malé

Stuartovna perexMarie Stuartovna se stala nejmladší královnou vůbec, když byla korunována šest dní po narození, poté co její otec zemřel. Jako šestiletá byla zaslíbena králi Francie, a poté se i se svým skotským doprovodem přestěhovala do Francie. Ovš...