Knihy, které ovládly žebříčky bestsellerů v roce 2022

Knihy, které ovládly žebříčky bestsellerů v roce 2022

Tisk

dobrovsky 200Minulý rok byl rokem nesmírně bohatým na knižní bestsellery. Ať už jde o díla tuzemských autorů nebo překladovou literaturu, obecně lze říct, že knižní scéna byla zase o trošku žánrově rozmanitější než v předchozích letech. Na své si tak přišli milovnice romantiky, fanoušci hororu i čtenáři originálních sci-fi. Díky odvaze nakladatelů se ale mezi bestsellery zařadily i knihy z žánru true crime nebo inspirativní biografie. My vám dnes představujeme několik knih, které ovládly žebříčky bestsellerů během roku 2022!

 

Na první příčce žebříčku nejprodávanějších knih v České republice se několik měsíců úspěšně držel dystopický román Znamenitá mrtvola. Knihu, kterou mají ve svých knihovnách již tisíce českých čtenářů, má na svědomí argentinská autorka Agustina Bazterrica. Popisuje v ní děsivý svět, ve kterém díky neznámému viru není dále možné jíst zvířecí maso. Nahradí ho tedy maso lidské. Kanibalismus se stává dennodenní hrůznou realitou, která dělí populaci na konzumenty a potravu.

dobrovsky Znamenita mrtvola obalka

Matt Haig se svým bestsellerem Půlnoční knihovna okupoval seznam nejprodávanějších a nejčtenějších knih již od jara! Filozofický příběh psaný kouzelně poetickým jazykem, ve kterém skrze knihy v záhadné Půlnoční knihovně může hlavní hrdinka nahlédnout do životů, které mohla žít, kdyby se v určité životní fázi rozhodla jinak. Láska čtenářů k tomuto příběhu je bezbřehá, autor si vysloužil mnoho krásných a vděčných slov v hodnocení čtenářů ve světě i v česku. A je to pochopitelné. Kdo z nás se někdy neptal: „Co by bylo kdyby..?

 dobrovsky Pulnocni knihovna - obalka

Úžasného úspěchu u čtenářů se těšila i autobiografie světoznámého hudebníka Davea Grohla s názvem Vypravěč. Upřímná a nesmírně poutavá zpověď legendárního rockera, člena Nirvany a zakladatele Foo Fighters je na české Databázi knih hodnocena neskutečnými 98 procenty. Její popularita sahá na všechny známé sociální sítě i na stránky nejvýznamnějších médií.

dobrovsky Vypravec - obalka

Vypravěč však nebyl jedinou autobiografií, která slavila v loňském roce úspěch. Milovníky magického světa Harryho Pottera okouzlilo i vyprávění o životě herce Toma Feltona. Kniha s názvem S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje si velice rychle získala obrovské sympatie českých čtenářů všech věkových kategorí.

Nesmíme zapomenout ani na legendu české hudby, Waldemara Matušku. Nádherná obrazová publikace Michala Bystrova s názvem Waldemar Matuška: Snům ostruhy dát navázala na úspěch knihy Karla Gotta, Má cesta za štěstím.

dobrovsky Waldemar Matuska - obalka

Pro zapálené čtenáře nebude žádným překvapením, že další příčky bestsellerových žebříčků obsazovala již známá a osvědčená jména jako Kateřina Tučková (s románem Bílá voda), Julie Caplinová (s již devátým dílem série Romantické útěky, Hrad ve Skotsku) nebo oblíbený thrillerový autor Robert Bryndza (s Osudným svědectvím).

Ani žánr romantiky v minulém roce nebyl ochuzen o hvězdné tituly. Na pokračování série Cizinka od Diany Gabaldon se těšilo několik desítek tisíc čtenářek i milovníků stejnojmenné seriálové adaptace. Devátý díl nese název Pověz včelám, že se nevrátím, a nezůstal, co se rozsahu týče, pozadu oproti svým předchůdcům. Příběh Claire a Jamieho pokračuje na úctyhodných 1400 stránkách. A už po pouhém týdnu od jeho vydání čtenářky zoufaly po jeho pokračování. Snad je autorka brzy vyslyší.

dobrovsky Povez vcelam ze se nevratim obalka

Knihy oblíbené autorky hluboké a cituplné romance, Colleen Hooverové, se po celý rok stávaly nedostatkovým zbožím, někdy byly dokonce beznadějně vyprodané. Na podzim ale knižní pulty zavalily dotisky jejích nejúspěšnějcích knih jako například Námi to končí, ale i jedna zbrusu nová emoční jízda, román s názvem Kosti v srdci.

Jedním z nejvýraznějších českých knižních titulů konce minulého roku byly Moje případy z 1. oddělení. Autorem je Martin Moravec a tím, koho ve své nové knize vyzpovídal není nikdo jiný než Josef Mareš, nejznámější český kriminalista, bývalý šéf pražské mordparty a autor seriálů Devadesátky a Případy 1. oddělení. A právě díky popularitě jeho televizní tvorby přivedl zpět ke čtení i ty, kteří na čtení klasických knih zanevřeli.

Posledním titulem, který nelze nezmínit je Vesmírníček. Kniha určená nejen dětem ale i rodičům. Český geolog a popularizátor vědy, Petr Brož, dal dohromady na sedmdesát zajímavých příběhů o sluneční soustavě a společně s brněnskou ilustrátorkou Lucií Škodovou je zabalil do toho nejkrásnějšího knižního vánočního dárku. Zajímavé informace v jazyce, kterému porozumí děti i dospělí v tomto oboru neznalí, vtipné historky ze života planet vyprávěné skrze nádherné barevné ilustrace nebo návody na domácí výrobu vlastní sopky či rakety. To vše čeká v nejúspěšnější české dětské knize za rok 2022!

dobrovsky Vesmirnicek - obalka
Více informací: www.knihydobrovsky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cesta kolem světa s jídlem a pivem

jidlo a pivo200Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Hranice Agnieszky Holland a krátký film z FAMU budou soutěžit na letošních Benátkách

Sea Salt (c) other storiesDo hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Benátkách byl vybrán nový film Agnieszky Holland Hranice. V další soutěžní sekci Orizzonti se představí krátký hraný snímek Mo...