Víme, co číst v posledních dubnových dnech

Víme, co číst v posledních dubnových dnech

Tisk

euormedia sametovy rozvod 200Podívejte se, jaké knihy vychází nyní na konci dubna v Euromedia Group.




Příběh volně inspirovaný českým politickým prostředím

Populární spisovatel Josef Klíma předkládá napínavý příběh ženy, která uměla okouzlit, uměla si jít tvrdě za svým, milovala luxus, vlivné muže a moc.

Děj je volně inspirován českým politickým prostředím po roce 2000. Sleduje životní cestu a kariérní vzestup venkovské servírky Anny Malé až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra Tomáše Vichra... Anička Malá se dostane z malého města do Prahy a nastoupí jako servírka do jídelny poslanecké sněmovny. Ačkoli na začátku rozezná s bídou premiéra a o politiku se nezajímá, postupně začíná poznávat nejen její svět, ale hlavně její zákulisí.

K tomu jí vydatně pomáhá cynický bulvární novinář Ivan Krčka, postupně uzavřou tiché spojenectví, z něhož oba mají prospěch. Anička postupně stoupá společenským žebříčkem, proplétá se komplikovanými vztahy, až se dostane k budoucímu premiérovi Tomáši Vichrovi.

Podle knižní předlohy natočila televize Prima stejnojmenný televizní seriál s Evou Podzimkovou a Jiřím Vyorálkem v hlavních rolích.

JOSEF KLÍMA (*1951) je spoluzakladatel investigativní žurnalistiky v Čechách. Stál u zrodu časopisu Reflex, kde pracoval jako šéfreportér, spoluzakládal publicistický televizní pořad Na vlastní oči v televizi Nova, kde strávil 17 let. Jako moderátor a reportér působil v pořadech Soukromá dramata a Očima Josefa Klímy v televizi Prima nebo Záhady Josefa Klímy v televizi Seznam. Vydal čtyřicet knih, literaturu faktu i beletrii (např. Zločin, jak ho pamatuju, Advokát a jeho pán, Smrt podle druidů, Třicet let pod přísahou spolu s Robertem Šlachtou, Loď s otroky...). Podle jeho scénářů vznikly seriály Expozitura a Atentát v TV Nova (spolu s Jankem Kroupou), trilogie Vlna, Vetřelci a lovci, Reportérka v ČT a další televizní filmy. Obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky a pětkrát vyhrál diváckou televizní soutěž TýTý. V nakladatelství Kalibr mu vyšly tři knihy kriminálních případů vyšetřovatelky Kláry Radové Jak zabít dvakrát (2020), Hřebec a Kráska (2021) a Smrt s odkladem (2022). Je ženatý, má dvě děti a čtyři vnoučata.

Josef Klíma: Sedm schodů k moci, vydává nakladatelství Kalibr ve spolupráci s FTV Prima a agenturou Solootions, 472 stran

euormedia sedm schodu k moci

Strhující thriller plný úskoků a zrady ze soudního prostředí

Život Avery Keeneové, která pracuje jako koncipientka pro legendárního soudce Howarda Wynna, se náhle ob¬rátí vzhůru nohama. Zasáhne ji nečekaná zpráva o tom, že její nadřízený leží v kómatu v nemocnici a ona byla ustanovena jeho zákonnou zástupkyní.

Wynn měl rozhodující slovo v mnoha velkých případech a vypadá to, že byl rovněž na stopě spiknutí, které sahá až do nej¬vyšších mocenských kruhů Washingtonu. Tajně také zkoumal pozadí jednoho z nejkontroverznějších pří¬padů, jaké má soud právě na stole – návrh fúze mezi americkou biotechnologickou společností a indickou firmou zabývající se genetikou. Je¬jich spojení slibuje dechberoucí výsledky na poli medicíny.

Zatímco se politické tahanice o obsa¬zení postu hospitalizovaného soudce jenom stupňují, Avery začíná rozplétat pečlivě sestavený sled šachových indicií, které jí Wynn zanechal. Jak vysokou cenu si však můžete do¬volit zaplatit za pravdu? A má Avery dost odvahy na to, aby odhalila viníky až v samotném Bílém domě...?

Stacey Abrams (*1973) je americká politička, právnička a spisovatelka, která se dvakrát objevila na žebříčku bestsellerů New York Times s knihami Our Time is Now a Lead from the Outside. Jedenáct let byla poslankyní sněmovny státu Georgia, z toho sedm let ve funkci lídryně sněmovní menšiny, a v roce 2018 byla jmenována kan¬didátkou Demokratické strany na guvernérku Georgie a získala víc hlasů než kterýkoli jiný demokratický kandidát v historii státu. Je zakladatelkou organizací Fair Fight, Fair Count a Southern Economic Advancement Project, které se zabývají volebním právem a sociálními otázkami na státní, národní i mezinárodní úrovni. Její práce hrála klíčovou roli při prezidentských a senátních volbách v USA v roce 2020. Více se o ní můžete dozvědět na https://staceyabrams.com/

Stacey Abrams: Spící spravedlnost, přeložila Veronika Volhejnová, vydává nakladatelství Kalibr, 432 stran

euromedia spici spravedlnost

Slovenská autorka píšící v italštině byla v roce 2022 nominována na prestižní Cenu Strega

Katarína se na vánoční svátky vrací z Prahy do rodné Bratislavy, aby strávila nějaký čas s rodiči a bratrem. U vánoční tabule ovšem chybí dva členové: Dora, její starší sestra, která už několik let žije v USA, a Katarínin český manžel Evžen. Zatímco Dořinu nepřítomnost rodina už dlouho ignoruje a dělá, jako by ani neexistovala, náhlou Evženovu absenci musí Katarína vysvětlit. A to, že manžel už dva měsíce nespí doma a ona vlastně neví, kde je, zřejmě stačit nebude.

Rozchod mezi hlavní hrdinkou a jejím manželem je paralelou sametového rozvodu mezi Českou a Slovenskou republikou. Příběh o nepřítomnosti, která tíží, o touhách, které se bojíme vyslovit, o zradě i složitém hledání sebe sama.

Slovenská autorka Jana Karšaiová si za svůj literární jazyk zvolila italštinu a za román Sametový rozvod byla roku 2022 nominována na prestižní Cenu Strega.

Jana Karšaiová (*1978) se narodila v Bratislavě. V roce 2002 se začala učit italsky jako samouk. Žila v Praze, Ostii a Veroně, kde působila jako herečka. Po delší pauze se pak k divadelní práci vrátila, vedla workshopy a navštěvovala kurzy tvůrčího psaní. Publikovala časopisecky a její debutový román Sametový rozvod vyšel roku 2022 v italském nakladatelství Feltrinelli. Kniha byla nominována na nejprestižnější italské literární ocenění - Cenu Strega.

Jana Karšaiová: Sametový rozvod, přeložila Monika Štefková, doslov napsala Ivana Piptová, vydává nakladatelství Odeon v edici Světová knihovna, 176 stran

euormedia sametovy rozvod

Povídky o různých podobách života i lásky

Povídky o mezilidských vztazích, a především o lásce ve všech jejích podobách – o lásce erotické, lásce mezi ženami a muži i mezi muži navzájem, o manželských úspěších a ztroskotáních i o nevěře. O snech a touze lidí vyšvihnout se na vrchol, a podivných cestách, kterými se toho hrdinové povídek snaží dosáhnout. Ale i o vnitřní síle, která jim dovolí opustit zavedené stereotypy a naprosto změnit vlastní život.

Příběhy o obyčejném životě někdy překvapí, mnohdy šokují, ale v žádném případě se nad nimi nebudete nudit.

Petra Poncarová se již od mládí cítila být přitahována literaturou. Začínala tím, že zveřejňovala kratší útvary jako např. fejetony a eseje na internetových portálech. Pak vydala svůj první román a kniha povídek Libůstky a neřesti je jejím desátým vydaným dílem. Píše knihy pro ženy a také humoristické romány. Zajímá se o mezilidské vztahy, především vztahy partnerské.

Petra Poncarová: Libůstky a neřesti, vydává nakladatelství Brána, 160 stran

euromedia libustky a neresti

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2

osud200„Švejk nenapravuje svět. Tady se nedá už nic napravit. Má-li se svět zachránit, nezbývá, než si už nic nepředstírat a začít znova v troskách a z trosek…“ Když jsem začala číst průvodní slovo Miloše Doležala, které je na přebalu tohoto nosiče, měla jsem po...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá den otevřených dveří, poprvé při něm pozve do Tvůrčího domu Elišky Peškové

svandovo divadlo200Švandovo divadlo chystá Den otevřených dveří, bude ve znamení inscenace Kabaret Winton. Poprvé pozve do Tvůrčího domu Elišky Peškové.

...

Film

Člověk a jeho symboly

logo-portalŠvýcarský psychiatr a psychoterapeut Carl Gustav Jung (1875-1961) patří vedle staršího rakouského kolegy Sigmunda Freuda (1856-1939) k nejznámějším osobnostem, které i laické veřejnosti přiblížily taje (pod)vědomí, nevědomí a...