Země a její národy. Vyšehrad vydává výjimečného průvodce historií

Země a její národy. Vyšehrad vydává výjimečného průvodce historií

Tisk

Zeme-a-jeji-narody200Kniha, která nás provede historií Země v globálním kontextu, na našem trhu dosud chyběla. A proto všichni ti, kteří se zajímají o to, jak vznikala naše příroda, vyvíjelo se lidstvo a měnily dějiny, jež hýbaly světem, ocení poutavě, přehledně a originálně zpracovaného průvodce Země a její národy. Jeho autory jsou významní američtí historici a univerzitní profesoři, kteří nás provedou vývojem od vzniku lidských společností přes antiku až po renesanci. Země a její národy vydává nakladatelství Vyšehrad, a jak podtitul Globální historie I. Období do roku 1550 napovídá, můžeme se těšit na druhý díl, který vyjde v příštím roce.

 

 

Kniha představuje ojedinělý formát, který nemá na českém trhu obdobu. Autoři ve svém moderním pojetí historie přesouvají pozornost od politických center, jimž bývá věnováno nejvíce prostoru, k interakci člověka s životním prostředím. Kniha tak – i díky důrazu na dobové technologie – přináší plastický obraz dějin porovnávající různé doby, místa a společnosti od roku 3500 př. n. l až do roku 1550.

Země a její národy je rozdělena do čtyř částí:

Vznik lidských společností, do roku 500 př. n. l.

  • 1 Příroda, lidstvo a dějiny do roku 3500 př. n. l.
  • 2 První civilizace údolí řek, 3500–1500 př. n. l.
  • 3 Středomoří a Blízký východ, 2000–500 př. n. l.
  • 4 Nové civilizace mimo centrální oblast západní Asie, 2300 př. n. l. – 350 n. l.

Utváření nových kulturních společností, 1000 př. n. l. – 400 n. l.

  • 5 Řecko a Írán, 1000–30 př. n. l.
  • 6 Věk říší: Řím a chanská Čína, 753 př. n. l. – 330 n. l.
  • 7 Indie a jihovýchodní Asie, 1500 př. n. l. – 1025 n. l.
  • 8 Národy a civilizace amerického kontinentu od roku 1200 př. n. l.

Vzestup a spolupráce kulturních společenství, 300 př. n. l. – 1200 n. l.

  • 9 Cesty komunikace a spolupráce, 300 př. n. l. – 1100 n. l.
  • 10 Sásánovci a vzestup islámu, 200–1200
  • 11 Křesťanská společnost v Evropě, 600–1200
  • 12 Vnitřní a východní Asie, 400–1200

Meziregionální modely kultury a vzájemných kontaktů, 1200–1500

  • 13 Mongolská Eurasie a její dědictví, 1200–1500
  • 14 Latinská Evropa, 1200–1500
  • 15 Jižní říše, jižní moře, 1200–1500
  • 16 Námořní revoluce do roku 1550


Text je doplněn ilustracemi, infoboxy se zajímavými exkurzy, chronologií, mapami, otázkami a shrnutími.

Zeme-a-jeji-narody

O autorech:

RICHARD W. BULLIET je profesorem dějin Blízkého východu na Kolumbijské univerzitě, Ph.D. získal na Harvardské univerzitě. Napsal vědecké práce na mnoho témat jako sociální a ekonomické dějiny starověkého Íránu: Patriciové

Níšápúru a Bavlna, klima a velbloudi v raně islámském Íránu; dějiny vztahů mezi lidmi a zvířaty: Velbloud a kolo a Lovci, pastevci a karbanátky; proces konverze k islámu: Konverze k islámu ve středověku; a celkový průběh islámských společenských dějin: Islám: Pohled zvenčí a Argumenty ve prospěch islámsko-křesťanské civilizace. Je editorem Kolumbijských dějin 20. století. Vydal čtyři romány, spolupodílel se na redakci Encyklopedie současného Blízkého východu a uváděl televizní vzdělávací cyklus o Blízkém východu. Byl oceněn Guggenheimovým stipendiem a stipendiem Carnegie Corporation.

PAMELA KYLE CROSSLEY získala Ph.D. v oboru dějiny moderní Číny na Yale University. V současnosti je držitelkou profesorské pozice Roberta a Barbary Blackových pro historii na Dartmouth College. Mezi její knihy patří Výstřední cesta: Interpretace dějin Číny od roku 1800, Co jsou globální dějiny?, Průsvitné zrcadlo: Dějiny a identita čchingské říšské ideologie, Mandžuové, Osiřelí válečníci: Tři mandžuské generace a konec čchingského světa a Globální společnost: Svět po roce 1900.

DANIEL R. HEADRICK získal Ph.D. v oboru historie na Princeton University. Je emeritním profesorem historie a sociologie na Roosevelt University v Chicagu a je autorem několika knih o dějinách technologie, imperialismu a mezinárodních vztahů, mezi nimi také knih Nástroje říší: Technologie a evropský imperialismus v 19. století, Tykadla pokroku: Předávání technologií ve věku imperialismu, Neviditelná zbraň: Telekomunikace a mezinárodní politika, Technologie: Světové dějiny, Moc nad národy: Technologie, prostředí a západní imperialismus od roku 1400 po současnost a Když informace dospěly: Technologie a vědomosti ve věku rozumu a revoluce, 1700–1850. Své články vydával v Journal of World History a v Journal of Modern History, a byl oceněn stipendiem Národní nadace pro podporu humanitních věd, Guggenheimovým stipendiem a Nadací Alfreda P. Sloana.

STEVEN W. HIRSCH je držitelem Ph.D. v oboru klasických studií na Stanford University a v současnosti je docentem v oboru klasických studií na Tufts University. Obdržel grant z Národní nadace pro podporu humanitních věd a Massachusettské nadace pro podporu humanitních věd a veřejnou politiku. Jeho výzkum a publikace zahrnují knihu Přátelství barbarů: Xenofón a Perská říše, ale také články a recenze ve vědeckých časopisech Classical Journal, American Journal of Philology a Journal of Interdisciplinary History. V současnosti dokončuje komparativní studii starověkých civilizací řecko-římské a čínské. O autorech 27 28 O autorech

LYMAN L. JOHNSON je emeritním profesorem historie na University of North Carolina v Charlotte, který získal Ph.D. v oboru historie Latinské Ameriky na University of Connecticut. Dvojnásobný obdržitel grantu z programu Fulbright-Hays pro přednášení v cizině a stipendista nadace Tinker, Výzkumné rady pro společenské vědy, Národní nadace pro podporu humanitních věd a Americké filosofické společnosti. Mezi jeho nedávné knihy patří: Plebejské Buenos Aires a atlantský svět 1776–1810, Smrt, utínání končetin a paměť, Tváře cti, Následné otřesy: Zemětřesení a lidová politika v Latinské Americe (společně s Jürgenem Buchenauem), Eseje o dějinách cen v Latinské Americe 18. století (společně s Enriquem Tandeterem) a Latinská Amerika v koloniální éře. Také vydával ve vědeckých časopisech, mimo jiné v Hispanic American Historical Review, Journal of Latin American Studies, International Review of Social History, Social History a Desarrollo Económico. Sloužil také na pozici prezidenta Konference latinskoamerických dějin.

DAVID NORTHRUP získal titul Ph.D. v oboru afrických a evropských dějin na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Publikoval akademické práce na témata dějin Afriky a atlantského prostoru a dějin světa. Jeho nejnovějšími knihami jsou Jak se angličtina stala globálním jazykem, třetí vydání Jak Afrika objevovala Evropu (1450–1850) a Deník Antery Duka, afrického obchodníka s otroky 18. Vyučoval na střední škole na venkově v Nigérii, na Tuskegee Institute v Alabamě, na Boston College a na Mezinárodní univerzitě Benátky a byl prezidentem Světové historické asociace.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48840246/zeme-a-jeji-narody-1/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Předloha pro vraždu. Kdo vraždí v literárním klubu?

Předloha pro vražduPokud máte rádi klasické detektivky ve stylu Agathy Christie, pak vás určitě zaujmou knihy spisovatelky Evy Maškové. Nakladatelství MOBA vydalo již druhou detektivku této autorky. Její název je Předloha pro vražd...

Divadlo

Návrat krále: Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

navrat krale200Životní epizoda božského zpěváka, který se ze své socialistické vlasti vydal v 70. letech naplnit své sny do kapitalistické ciziny, inspirovala dramatika a režiséra Jakuba Čermáka k vytvoření nové inscenace napsané přímo pro Švandovo divadlo...

Film

Ghostface znovu na scéně: tentokrát v New Yorku

Vriskot200Ikonická maska se vrací už pošesté. Poté, co Samantha, Tara a dvojčata Chad a Mindy přežily řádění tajemného vraha v městečku Woodsboro, se ve snaze zapomenout na tyto tragické události všichni čtyři přestěhují do New Yorku. Nebude to ale trvat dlouho ...