Začala revitalizace Kláštera sv. Anežky České

Začala revitalizace Kláštera sv. Anežky České

Tisk

klast200Projekt Revitalizace kláštera sv. Anežky České byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Areál Anežského kláštera patří mezi nejvýznamnější pražské národní kulturní památky. Od šedesátých let minulého století byl postupně adaptován pro potřeby Národní galerie v Praze. Pro veřejnost byl Anežský klášter s dlouhodobou expozicí otevřen v roce 1980. Již tehdy bylo zamýšleno zpřístupnit kromě interiérů také všechny zahrady kláštera, k čemuž však doposud  úplně nedošlo.    

 

Záměr zpřístupnění a revitalizace venkovních ploch Anežského kláštera byl v roce 2014 vybrán k financování ve veřejné soutěži pořádané EHP Norsko v programu CZ06 – Kulturní dědictví a současné umění. Díky podpoře Grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v areálu probíhají sadovnické, stavební a restaurátorské úpravy. V jarních měsících roku 2016 budou zahrady zpřístupněny veřejnosti. Součástí projektu je i restaurování archeologické lokality pozůstatků bývalého minoritského kláštera. Návštěvníci se tak budou moci při prohlídce areálu poprvé seznámit s původní unikátní dispozicí bývalého dvojkláštera – ženského kláštera klarisek a mužského kláštera minoritů.

klast6

 

Stavební dějiny kláštera připomíná expozice lapidária a komentovaný prohlídkový okruh věnovaný osobnosti sv. Anežky České a významu zdejšího kláštera. Sochařskou expozicí a mobiliářem ožijí nově upravené klášterní zahrady. Expozice doprovodí tištěné publikace, audioprůvodce, multimediální aplikace i nové programy muzejní pedagogiky. Zahrady Anežského kláštera budou nově volně přístupné i branami z Dvořákova nábřeží. Také předpolí vstupu z nábřeží bude nově upraveno a vybaveno městským mobiliářem. Nositelem grantu je Národní galerie v Praze.    

klast7

 

Klášter a jeho historie

Anežský klášter, bývalý klášter klarisek a minoritů a první konvent klarisek v Záalpí, patří k nejvýznamnějším gotickým stavbám Prahy. Založila jej ve 30. letech 13. století přemyslovská princezna Sv. Anežka Česká, spolu se svým bratrem králem Václavem I. Do nově budovaného kláštera záhy vstoupila a žila zde v čele řeholní komunity až do své smrti. Prohlídkový okruh v přízemí mapuje historii jednotlivých částí unikátně dochovaného půdorysu středověkého kláštera. Přístupné jsou všechny význačné prostory, včetně oratoře sv. Anežky, Svatyně Salvátora a kostela sv. Františka s místem uložení ostatků krále Václava I.

klast55

 

Dlouhodobá expozice umístěná v patře klášterního komplexu prezentuje na více než dvou stech exponátech z oboru malířství, sochařství a uměleckého řemesla proměny formy a funkce výtvarného díla během tří staletí. Exponáty spjaté s českými zeměmi doplňují díla vytvořená v širším středoevropském regionu. V přízemí je instalována expozice sochařských děl českého českého středověkého umění 13.–15. století, nabízející  ojedinělou hmatovou zkušenost s kopiemi význačných gotických památek.


www.ngprague.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

pek 200Těmito slovy láká na jedinečnou tragikomedii Peklo – Dantovské variace jeden z tanečníků skupiny 420PEOPLE. Jde o choreografa a tanečníka Václava Kuneše, kterého jsme spolu s jeho kolegyní Natašou Novotnou poprosili o zodp...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Cesta k cizím jazykům

cesta-k cizim jazykum 200V listopadu vydalo nakladatelství Grada geniální příručku pro všechny, kteří by se chtěli zdokonalit v cizím jazyce. Na svědomí ji má erudovaná lingvistka Dagmar Sieglová a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Ces...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...