I am(sterdam) – část I.

I am(sterdam) – část I.

Tisk

amsterdam lebkaAmsterdam, město na řece Amstel, plné malebných úzkých domků s příkrými dlouhými schody, s jízdními koly na každém volném odkládacím místě, proslavené malířem Van Goghem, kterému je věnováno rozsáhlé muzeum a především příběhem mladičké Anny Frankové, která svým deníkem oslovuje lidi po celém světě i dnes.

 

Asi jste už zaznamenali fotky s červenobílým nápisem “I amsterdam”, kteří si vaši známí přidávají na sociální sítě. Ve městě tulipánů je ale k vidění a poznávání mnoho dalšího. Za deštivého počasí je dobré vyrazit do místních muzeí a galerií. Za hezkého počasí vyrazte na dlouhou procházku a obdivujte amsterdamské krásy.

Pokud máte v plánu oběhnout amsterdamská muzea, určitě se vám vyplatí pořídit si nějakou z turistických karet (Museum card nebo I amsterdam card, ve které je zahrnuta i doprava). Když zvládnete alespoň dva kulturní stánky denně, věřte, že dost ušetříte. Pokud ale chcete vysedávat v coffee-shopech nebo prolézat Red Light District, tak si kartu nepořizujte.

 

amsterdam redlight

 

Red Light District je v těsné blízkosti Oude Kerk, nejstaršího kostela ve městě, který je otevřen veřejnosti (těžko říct, koho napadlo hříšný háj budovat kolem svatého místa). Asi vás trochu zamrazí, když vám dojde, že podlahové desky jsou otvory ke hrobům... Jiným kostelem přístupným veřejnosti je bazilika sv. Nikolase, ochránce námořníků. Je to opravdu skvostné místo s atmosférou. Poměrně netradičně dekorované do temných barev.

amsterdam nikolas

 

Amsterdam je určitě dobré zažít z vody, takže vyjížďka lodí po kanálech, při které si město prohlédnete z jiného úhlu, by vás neměla minout. Pokud se ubytujete v sousedních městech nebo periferiích, můžete využít i trajekt (ferry), který vás za pár minut dopraví na Central - hlavní dopravní uzel.

amsterdam jerab

 

Na zastávce trajektu NSDM, asi 15 minut od zastávky Central můžete vidět hned několik zajímavostí: botel a naproti němu starou ruskou ponorku, která „nevychytala" to, že Amstel je zkrátka poměrně mělký. Kotví zde také palačinková loď – nejenže uvidíte krásy města z vody, ale ještě si dáte něco dobrého. Na dohled je opravdu netradiční hotel vybudovaný na starém jeřábu (Faralda NDSM Crane Hotel) a naproti můžete vidět několik desítek kontejnerů, které slouží jako vysokoškolská kolej.

amsterdam kolej

Pokud chcete vidět muzeum, kde je takříkajíc „od každého něco”, doporučím Stedelijk, kde můžete obdivovat na vlastní oči dílo Pieta Mondriana, užité umění, i to nejmodernější, které bez výkladu asi není možné pochopit. Já jsem zajásala nad křesílkem slavné designérské skupiny Memphis, ale i nad mnohými jinými uměleckými díly. Ve Stedelijku zhlédnete i několik obrazů Van Gogha, ale většinu jeho díla najdete v protější budově muzea, které je věnováno jenom jeho životu a práci. Překvapením pro mě bylo obdivovat Van Goghovy obrazy, které nejsou tak známé – především ty, ve kterých čerpal z asijské inspirace. Pozor na krásné výrobky s Van Goghovými motivy v muzejním obchůdku...je to skoro jako droga.

Do takové TOP 3 muzeí bych ještě přidala Het Scheepvaamuseum, tedy muzeum lodí a námořnictví. I přesto, že námořnictví není zrovna můj šálek čaje, musím ocenit autora všech expozicí umístěných v muzeu, které jsou velmi atraktivní a interaktivní. Pobaví se dospělí, ale i děti si najdou to své. Největším lákadlem je ale určitě loď v areálu muzea, kterou si můžete projít a alespoň na chvíli vyzkoušet život na moři. V některých patrech jsem musela chodit ohnutá a co pak ti, kteří vyrostli víc než jen necelý metr šedesát.

amsterdam lod

Zvlášť pro dámy bych ještě navrhovala návštěvu muzea diamantů, jejíž expozice seznamuje s historií diamantů, jejich objevy a jejich zpracováním. K vidění jsou třeba netradiční vladařské koruny. V místnosti za černými závěsy najdete lebku osázenou diamanty - jedna z variací díla Daniela Hirsta. Co bych rozhodně nedoporučila ani svému úhlavnímu nepříteli, je super moderní muzeum EYE s nádhernou bílou budovou, která by měla znázorňovat ptáka v letu. Před vstupem ta krása končí… Pak návštěvníky čekají už jen podivná super moderní umělecká videa, na která se normální smrtelník asi dívat nechce… Ale věřím, že absolventi multimédií by se v tom rochnili.

amsterdam lebka

Foto: autorka


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Bobek: Snů by bylo moc, ale času zbývá málo

pavel bobekZpěvák Pavel Bobek (*1937) se na české scéně populární hudby objevuje už padesát let, v září letošního roku přitom oslavil pětasedmdesátiny. Když jsem přemýšlela o tom, jak ho nejlépe charakterizovat, uvědomila jsem si, že je nap...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

...

Divadlo

Lidé bez vlastností ožijí v podání činoherců z JAMU

lide bez vlastnosti 200Dvě slavná prozaická díla Roberta Musila propojili inscenátoři z Divadelní fakulty JAMU v novém titulu Lidé bez vlastností, jehož premiéru uvede 24. února brněnské Studio Marta. Inscenace je volnou adaptací Musilovy románové p...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...