Lékařem mezi pouští a minami: Osobní svědectví lékařky bez hranic

Lékařem mezi pouští a minami: Osobní svědectví lékařky bez hranic

Tisk

Kristina Höschlová„Právě na misích jsem pochopila, že vnější okolnosti mají na to, co prožíváme a jak si vytváříme pocit štěstí, daleko menší vliv, než si myslíme,” píše ve své knize lékařka bez hranic Kristina Höschlová, která strávila nějakou dobu při práci ve válečných zónách v Afghánistánu, Kurdistánu a Jemenu. Dokumentární svědectví o její misi přináší kniha Lékařem mezi pouští a minami z nakladatelství CPress.

Dokumentární kniha plná fotografií vás zavede do nelítostného prostředí, kde umírají malé děti na válečná zranění neslučitelná se životem. Vyprávění začíná právě jednou takovou zbytečnou smrtí malé holčičky s prostřeleným břichem, kterou se i přes veškerou snahu lékařům nepodařilo zachránit. Její otec smířeně a bez emocí prohlásí: „Inš Alláh!”, sklopí zrak a odchází. Takových příběhů je více. Kristina Höschlová se každý den setkává se smrtí a utrpením, s lidskými příběhy, zajímavými osudy. Vypráví bez zbytečných dramat tak, jako ona sama je silná, vyrovnaná, moudrá a odvážná žena, proto i vhodně volí slova. Je smířená, ale niterně se zamýšlí nad tím, co se kolem děje a proč, jak by to mohlo být jinak, co má udělat, aby se rozhodla správně. Vyprávěním se prolínají její vlastní úvahy a vzpomínky na dětství či život v Česku. Nechybí ani příběhy k pousmání a obyčejné lidské radosti.

„Zažila jsem svět plný emočních kontrastů, kde krutost se mísí se srdečností, krvelačnost se štědrostí a beznaděj s neoblomnou vnitřní radostí. V zemi zabijáků prodchnuté netečnou beznadějí jsem potkala lidi s velkým srdcem, od nichž jsem se učila trpělivosti, úctě a velkorysosti.”

„Esmat je velmi vzdělaný a kultivovaný člověk. Hodiny strávené vybíráním broků z břicha a sešíváním desítek děr obohacujeme diskuzí. Dozvídám se, že on i jedna z jeho dvou právoplatných žen mluví pěti jazyky: dárí, paštú, urdsky, arabsky a anglicky. Mají třináct dětí. ,Vy to na západě kritizujete, že máme více žen,´ nadhazuje diskuzi, ,ale u vás to také tak bývá. Akorát když muže ta první omrzí, rozvede se s ní a nechá ji být. My se aspoň i o tu první dál postaráme.´

Kniha je rozdělena na tři části – Afghánistán, Kurdistán a Jemen, každá z nich začíná opět od první kapitoly a vypráví svůj příběh. Některé fotografie jsou spíše pro silnější žaludek, ale mi nevadily. Horší by to bylo naživo… Kristina Höschlová má můj velký obdiv a je velmi dobře, že tato kniha vznikla. Doporučuji ji přečíst každému, kdo má nějaké iluze a představy, které se vlastně jen těžko dokáží srovnat se skutečnou realitou, jíž Kristina popisuje.

„Naposledy procházím tržištěm pod starobylou citadelou, sleduji děti řádící u vodotrysků, západně oblečené ženy řídící chevrolety a mercedesy a perfektně učesané muže v nažehlených košilích, kteří diskutují u čaje a vodní dýmky.
Nemyslím si, že by tito lidé byli méně šťastní než u nás.Je to jejich příběh, který zde žijí, a na nás není ho soudit. Stačí, že oni sami umějí v tomto příběhu najít svoji ,spoustu malých radostí´,nehledě na to, že za okny se střílí a Barcelona vyhrála nad Madridem."

Kristina Höschlová

Zdroj foto: Albatros Media


Kristina Höschlová (*1979)

Kristina Höschlová je lékařka a záchranářka se specializací na anesteziologii a urgentní a horskou medicínu. Pracovala v pražském traumacentru na Vinohradech, u záchranné služby ASČR Praha-Západ a současně působí jako lékařka letecké a pozemní záchranné služby Libereckého kraje. Po čtyři zimní sezóny pracovala jako urgentní lékařka ve francouzských a švýcarských Alpách, v letech 2006, 2015 a 2016 působila u letecké záchranné služby Mont Blanc Helicopteres ve francouzském Avoriaz. Jako anestezioložka se účastnila humanitárních misí s organizacemi Lékaři bez hranic a Medevac. Pracovala v traumacentrech v afghánském Kundúzu, v jemenské Mokce a v nemocnici v iráckém Kurdistánu. Absolvovala masterkurz horské medicíny v italském Varese, je členkou české Společnosti horské medicíny, švýcarské společnosti horských lékařů (GRIMM) a zakladatelkou a odbornou garantkou Mezinárodního kurzu horské medicíny v ČR. Publikuje a přednáší v tuzemsku i zahraničí v oblasti urgentní a horské medicíny. Současně se vzdělává ve fyzioterapii a celostní medicíně. Ve volném čase se věnuje horolezectví, v roce 2005 se účastnila expedice na Mount Everest jako lékařka. Aktivně hraje na klavír a na housle. Je dcerou psychiatra Cyrila Höschla a akademické malířky Jitky Štenclové.

Název: Lékařem mezi pouští a minami
Autor: Kristina Höschlová
Počet stran: 208
Vydání: 2021
Nakladatelství: CPress/ Albatros media
Hodnocení: 90 %

Kristina Höschlová

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/73680154/lekarem-mezi-pousti-a-minami/


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Neff: „Zůstávám věrný sci-fi."

neff perexONDŘEJ NEFF alias Aston je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů science-fiction u nás. V nakladatelství Albatros vydává populární „verneffky" a trilogii Tajemství pěti světadílů. Velké oblibě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Tajné sexuální fantazie švédských žen aneb uskutečníme si je - aspoň jednou?

tajne sexualni fantazie svedskych zen200Kniha Kateřiny Janouchové Tajné sexuální fantazie švédských žen byla sice již pokřtěna 3. února 2011 v pražském Paláci knih, přesto si dovolíme znovu otevřít stránky této ú...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí, radujme se...

dvanact mesicku majkusova vojtekTelevizní vánoční programy spoléhají na jistotu: zejména každoroční opakování pohádek vytváří jakousi jistotu, že vše zůstává při starém - nic z toho, nač ...