Ruské pohádky nejsou jen Mrazík

Ruské pohádky nejsou jen Mrazík

Tisk

baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky 200V nakladatelství Fragment vyšla krásná kniha Baba Jaga a další ruské pohádky. Nechte se jedinečnými příběhy učarovat i vy.

 

 

Když jsem byla malá, ruské pohádky jsme zbožňovali. Knížečka měla malý formát a příběhy v ní byly trochu jiné, ale rozhodně působivé. Proto jsem byla nadšená, když jsem v edičním plánu viděla tuto knihu.

V knize se nachází celkem 25 lidových příběhů, kdy některé motivy jsou známé například z Mrazíka, jiné jsou podobné těm našim. Například ta úvodní pohádka o Zlaté rybce, Hloupý Ivánek, Žabka carevna nebo přímo Mrazík. Každá pohádka je trochu jiná, ale všechny mají rozhodně své kouzlo a nechybí v nich ani poučení.

V příbězích se místy vyskytují pro nás netradiční postavy jako je například Kostěj Nesmrtelný a častým motivem je také hledání na nějakém místě. Viz „Jeho smrt je na špičce jehly, ta jehla je ve vejci, to vejce v kachně, kachna v zajíci, ten zajíc sedí v kamenné truhle, ta truhla stojí na větvi vysokého dubu a ten dub Kostěj Nesmrtelný hlídá jako oko v hlavě.“ Zajímavé je také zakončení příběhů ve stylu: „A byla svatba veliká. Já na té svatbě byl, medovinu pil, -po vousech mi tekla, do pusy však nenatekla.“

Baba Jaga a další ruské pohádky je kouzelná publikace především díky ilustracím od Olgy Zakis. Tato ruská autorka je u nás známá díky grafickému znázornění série Časoděj nebo Alchymistovy šifry. Právě v ní mě učarovala a její jméno je mi tak známé. Zde posunula ilustrace ještě na vyšší level – používá barvy v sytých odstínech a obrázky se tak vyznačují opravdu zajímavou atmosférou. Drobnými ilustracemi jsou vyzdobeny i stránky knihy, což je velmi působivé.

Pokud hledáte pro děti nějaké netradiční pohádky, s těmito ruskými rozhodně nesáhnete vedle a určitě si je rádi přečtete i vy sami!

baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky

Baba Jaga a další ruské pohádky
Autor: -
Překlad: Václav Štefek
Žánr: pohádky
Nakladatelství: Fragment, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50471725/baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Učení pro děti hravou formou aneb Procvičujeme si angličtinu

procvicujemeaj 200Těžkopádnému memorování slovíček odzvonilo! Nakladatelství Edika si pro děti od šesti let připravila sérii Deskových her, které se zaměřují na procvičování cizího jazyka. V této recenzi se podíváme na zoubek učební pomůcce, která ...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Nymfomanka - recenze

"200nymfJakmile Dánsko nabídlo našim kinematografickým chtíčům otevřený pohled do mysli jednoho z jejích podivuhodných režisérů, s příchozí Melancholií či Antikristem se naše pocity vesměs různily. Možná a nejspíš právě proto, že na emoce dokáže hrát souvisl...