Detektivka nejen pro děti z francouzského prostředí

Detektivka nejen pro děti z francouzského prostředí

Tisk

dominik-lze200Dominik lže! je název další knihy Patrika Madleho, která opět vyšla v nakladatelství Pointa. Tentokrát se děj odehrává v malém francouzském městečku v 60. letech.

 

 

 

Hrdinou knihy je devítiletý Dominik, který ve škole dostává domácí úkol v podobě práce na téma Můj největší hrdina. Nemá otce, zkoumá, o kom dalším z rodiny by mohl psát a inspiraci se snaží najít také v jeho městečku. Zdánlivý klid v něm narušuje Dominikův podivný soused a také voják, co se tam objevil. Když následně dojde k podivným vraždám, jde do tuhého…

Dominik lže! mělo na můj vkus pomalejší rozjezd, chvíli trvalo, než se něco začalo dít. Ale zase měl čtenář možnost seznámit se s Dominikem i s jeho okolím. Poté se to zlepšilo a příběh začal být napínavý a více čtivý. Jelikož je kniha označená jako detektivka pro děti a je určena pro čtenáře od 12 let, může to být pro ně překážkou.

Autora obdivuju za to, že dokáže zasadit své příběhy do netradičního prostředí a pracovat s ním. Líbila se mi popisovaná atmosféra malého města a díky tomu, že se děj odehrával ve Francii, to bylo i něčím jiné. Přišlo mi to jako taková přidaná hodnota, než kdyby se vše událo v českém prostředí. Také jsem ocenila, že příběh opět dává smysl a je promyšlený.

„A co voják? Může být hrdina? Vojáci jsou přece automaticky hrdinové, proto tu práci dělají – pro hrdinství. Jen nevím, co si mám myslet o našem vojákovi, vlastně ani nevím, jestli má za sebou něco jako hrdinské skutky, jestli někoho zachránil nebo zabil nepřítele. Nevím, jestli o něm můžu psát, když o něm nic nevím. Musel bych se ho zeptat, ale co když to nebude moct říct? Z přemýšlení vzniklo víc otázek než odpovědí.“ (str. 64)

Knihu jsem brala jako oddechovku a vzhledem právě k cílové skupině, jsem od ní příliš neočekávala. Nakonec jsem se však začetla a musela ji rychle dočíst a vědět, jak to dopadne. Zaujalo mě, jak to s Dominikem dopadlo a musím říct, že bych si s ním dovedla představit i nějaké pokračování.

Patrik Madle svou dosavadní studijní i profesní cestu zasvětil marketingu a oblasti komunikace. Komunikací se také živí. Vystudoval několik škol zaměřených na marketing a média. V současné době rozšiřuje své obzory a studuje diplomacii. Z literární tvorby se již od dětství věnuje psaní krátkých i delších šuplíkových povídek. Se svou poezií získal třetí místo v literární soutěži Příbram Hanuše Jelínka. Je nadšený z psaní kratších i delších scénářů. Ve své tvorbě rád experimentuje s různými žánry. Rád píše mysteriózní povídky. V roce 2021 mu v nakladatelství Pointa vyšla kniha Seznam zapomenutých dětí a následoval titul Dominik lže!

dominik-lze

Dominik lže!
Autor: Patrik Madle
Žánr: beletrie, detektivka
Nakladatelství: Pointa (Albatros Media)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 192
Hodnocení: 85 %

https://pointa.cz/project/fa3d1402-c3f8-11ec-97e3-0242ac150005
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/85201649/dominik-lze/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Středověk jako pestrá doba v literatuře

stredovek200Křest knížky Františka Kalendy Vraždy ve znamení hvězdy se uskutečnil v nakladatelství Dobrovský na pražském Václavském náměstí. Kniha, vydaná nakladatelstvím Vyšehrad, čtenáře zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic staré Prahy krátce po morové ráně...

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Dvě slova jako klíč? Strhující filmová záležitost po všech stránkách

dve slova200Dvě slova jako klíč je nový český film, který vznikal podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka. Zatím jsem ji nečetl, ale to, co pro plátno vytvořil režisér Dan Svátek a kameraman Jakub Šimůnek, tak klobouk dolů. Navíc tam hrají výborní čeští her...