Večeru tříkrálovému něco chybělo

Večeru tříkrálovému něco chybělo

Tisk

vecer trikralovy 200Do jedné z nejslavnějších komedií od klasika všech klasiků Williama Shakespeara - Večera tříkrálového se pustilo Městské divadlo Zlín.  Jedná se o první velký titul tohoto roku a na svědomí jej má režisér Jakub Nvota oblíbený díky hrám Sluha dvou pánů nebo Splašené nůžky.

 


Večer tříkrálový je komedie o lásce a také o bláznovství, přičemž se tyto dva motivy volně prolínají. Děj začíná tím, že se dvojčata plaví na moři, a když si myslí, že jsou od sebe odděleni, nastupuje Viola v přestrojení za muže pod jménem Cesario do služeb knížete Orsina. Zamiluje se do něj, ale ten chce získat hraběnku Olivii. Ta se naopak zamiluje do Caesaria a tím je zamotaný příběh hotov. Druhá epizoda se týká Oliviina správce Malvolia, který se chová pedantsky a tím pije krev služebnictvu, které ho vytrestá…

„Večer tříkrálový má mnohá úskalí. Například nemá děj," smál se režisér Jakub Nvota při generální zkoušce této hry. Tento problém byl hodně viditelný po první půlce hry – ač se herci snažili, leč jim síly stačily a byly zde mnohé úsměvné momenty, dojmy byly velmi rozpačité a potlesk vlažný. Divák dílo vstřebával, bylo mu vše nastíněno, ale nebyl vztažen do děje. Proto zřejmě i část hlediště zůstala po přestávce prázdná, ale zbytek hry už příjemně odsýpal a vše vygradovalo do velkolepého závěru.

vecer trikralovy1

Protože se děj neodehrává na žádném přesně specifikovaném místě, byla scéna zasazena do hotelové recepce hotela Orsino. To se ukázalo jako dobrý tah a rozhodně to fungovalo. Nechyběl zde salonek, schody ani funkční výtah. Za tohle respekt Tomovi Cillerovi a také Haně Knotkové odpovědné za pestrobarevné kostýmy.

Jedna tvář, jeden hlas a jeden šat.
A přece vidím dva – optický klam,
jenž je i není.

Velký respekt si zaslouží všichni herci této inscenace a to hlavně za to, že zvládli tolik náročného textu v překladu Martina Hilského. Některé monology braly dech a měly zvláštní sílu. A navíc do hraní opět každý dal to svoje, to, kvůli čemu jsou daní herci tak oblíbení a žádání. Výborná byla Hana Tomáš Briešťanská coby Viola a Cesario - dokázala publikum jak rozesmát, tak dostat svou citlivostí. Jejímu hereckému dvojčeti Radovanu Královi (Sebastian) patřilo jeviště, když po něm spolu s Marií Vančurovou (Olivií) křepčil. Bránice pak nenechával v klidu Gustav Řezníček jako Malvolio a také všichni členové služebnictva v čele s nováčkem Vendulou Novákovou nebo Janem Leflíkem.

vecer trikralovy2

Městské divadlo Zlín odvedlo dobrou práci, ale přesto se neubráním tomu, že Večeru tříkrálovému něco chybělo a výsledný dojem nebyl tak dech beroucí, jak by si všichni zasloužili. Pro mladou generaci může být představení nudné a ty starší zase může překvapit zrovna takové pojetí. Každopádně je moc těžké přenést na divadelní prkna dílo z roku 1601 a udělat to tak, aby se to zalíbilo oku dnešního diváka a ještě neztratilo nic ze svého kouzla a poetiky. Slovy pana Hilského: „Shakespeara zkrátka nelze číst jako realistický román devatenáctého století. Kdybychom takto začali číst například Večer tříkrálový, pravděpodobně bychom hru ani nedočetli, protože by nedávala smysl.

Název představení: Večer tříkrálový aneb cokoli chcete
Žánr: komedie
Uvádí (kde a které divadlo): Městské divadlo Zlín
Režie a úprava: Jakub Nvota
Hrají: Zdeněk Lambor, Pavel Vacek, Hana Tomáš Briešťanská, Rostislav Marek, Radovan Král, Jan Řezníček, Marie Vančurová, Vendula Nováková, Radoslav Šopík, Josef Koller, Gustav Řezníček, Luděk Randár, Jan Leflík, Rostislav Marek a další
Premiéra: 28. února 2015
Hodnocení:  70 %
Zdroj foto: Městské divadlo Zlín

( 1 hlas )

www.divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Češtinářka měla pro moje básničky velké pochopení, říká Jaromír Šlosar

jaromir slosar2Básník a dramaturg České televize Jaromír Šlosar miluje Beskydy. Právě on je tím správným člověkem, který přijal ochrannou ruku nad naší soutěží Povídky z lesa. Popovídala jsem si s ním o jeho začátcích, básnic...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dějiny násilí. Autobiografický román o znásilnění na prknech Švandova divadla

dejiny nasili 200Dějiny násilí, adaptaci známého autobiografického románu Édouarda Louise, hvězdy francouzské literatury, uvede v české premiéře Švandovo divadlo. Příběh mladíka, který se stal jedné vánoční noci obětí zločinu, režíruje Tomáš Loužný patří...


Literatura

Nakoukněte do Íránu

couchsurfing v iranu 200Hurá, je tady další kniha německého novináře Stephana Ortha. Po Rusku se tentokrát vydává poznávat lidi i kulturu do Iránu a opět k tomu volí couchsurfing.

 

...

Divadlo

20 let radosti a smíchu

screamers PEREXV letošním roce je to už dvacátý rok, kdy mají členové travesti skupiny Screamers plné diáře a brázdí republiku křížem krážem. Sama představení skupiny navštěvuji už od základní školy, takže jejich repertoár znám dobře a byla jsem zvědavá,...

Film

Žádný film není jako film o Mupetech
ImageOriginálu se opravdu jen těžko něco přiblíží. Nejenom, že Mupeti jsou nenahraditelné loutkové příšerky, ale také nikdo další neměl v Disney produkci tak šílený nápad. O nadabované české verzi se zmíním dále v textu....