Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

Tisk

regata 200Čtvrtý ročník rodinného festivalu Holešovská Regata se koná 20. – 21. června v areálu holešovského zámku. Právě u zámku úspěšně proběhla rekonstrukce nádvoří, což nalákalo organizátory festivalu k uspořádání několika divadelních akcí, o kterých se více dozvíte v tomto článku.



Don Šajn, divadlo Hvizd

Dvojice Kuhl-Dvořáková se nechali inspirovat tradiční hrou lidových loutkářů k vytvoření nového tvaru plného nadsázky, drsného humoru ale zároveň lidskosti i nelidskosti. Tradiční hra provedena téměř neloutkářským způsobem, částečně show, částečně kabaret, částečně velká osudová tragédie. Jednoduchá hudba a loutkářské neumětelství je postaveno do kontrastu s tradičním řemeslem, což je pro tento tým výzvou a zároveň do jisté míry vyrovnáním se s komplexy amatérského divadelníka.

Holešovské divadlo Hvizd vzniklo v r. 2001 spojením tenkrát čerstvé absolventky katedry výchovné dramatiky DAMU Vlaďky Dvořákové a poštovního doručovatele Jiřího Kuhla. Jako registrované občanské sdružení působí od roku 2009. V současné době sdružuje 20 členů, hlavně z řad studentů, nejaktivnější je však tandem Dvořáková, Kuhl. Jednotlivé hry jsou ovlivněny výtvarným a hudebním projevem a specifickou poetikou dvojice Kuhl-Dvořáková. Málokdy něco nového vyrábí, spíše recyklující staré předměty, které používají jako loutky.

Carmen, Městské divadlo Zlín

Carmen – Opera podle Fagi se točí kolem komiksové celebrity Fagi, jež je dílem Jiřího Jelínka z Divadla Dno. Bizetově klasice tak vdechli život ve zlínském divadle a vy se tak můžete těšit na hru bez patosu, která je plná slovních hříček a absurdního humoru.

„Hudebním festivalům moc neholduji, nejsem typ "festivalové dívky",spíš si užívám ty divadelní, kde je od každého něco. Na Holešovské Regatě jsem byla jednou a bohužel jen na skok, avšak nadšená a s předsevzetím, že příště si tu nezapomenutelnou atmosféru zopakuji. A to na celý den a se vším všudy,“ říká představitelka Carmen Jana Drgová.

Tůdle a Nůdle, divadlo Facka

Divadlo Facka funguje od roku 2005 a jeho výraznými osobnostmi jsou Sergej Sanža a Michal Bumbálek. Jejich repertoár zahrňuje projekty, workshopy a večerní i dětská představení. Mezi velmi oblíbené patří právě Tůdle a Nůdle, hra o dvou klaunech, kteří utíkají z cirkusu, aby si z dětmi založili svůj vlastní. Vše je založeno na cirkusových dovednostech, improvizaci a interakci. Představení má tři série: Tůdle a Nůdle staví cirkus aneb Lež má krátké nohy, Tůdle a Nůdle a veliká řepa aneb I zdravé může být dobré a Tůdle a Nůdle zachraňují cirkus, aneb Pohltí nás Otesánek – Konzum?

Ruská ruleta, divadlo Facka

Ruská ruleta je také od divadla Facka, proto se v ní představí Sergej Sanža a Michal Bumbálek. Jedná se o lyrickou klauniádu, která pracuje s motivy, jež se týkají hledání a znovunalezení smyslu života a cesty ode dna vzhůru. Výraznou inspirací pro tuto hru je tvorba ruského klauna Vjačeslava Polunina a jeho souboru Licedějů.

regata ruska ruleta

V průběhu dne můžete na nádvoří navštívit i workshop, kde se můžete naučit chodit na chůdách nebo žonglovat. Také si můžete vyzkoušet jízdu na jednokolce nebo se vyřádit na balančních koulích.

Více informací na: holesovskaregata.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...


Literatura

Femme fatale C. G. Junga: Sabina Spielreinová
ImageS krásnou, charismatickou a nadprůměrně inteligentní ruskou Židovkou s masochistickými sklony Sabinou Spielreinovou (1885 – 1942) se život nikdy příliš nemazlil. Její nelehký osud popisuje beletristicky, velmi živě...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Febiofest záhy ovládne Prahu i regiony

Febiofest perexLetos se pověstný FEBIOFEST koná již po devětadvacáté. Začíná v Praze, kde má vyhrazeny dny mezi 28. dubnem a 4. květnem, poté se stěhuje do dalších měst (Děčín, Otrokovice, Ostrava, Valašské Meziříčí). V Ostravě celá akce také končí – 14....