Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

Tisk

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmového scénáře italského režiséra Luchina Viscontiho. V Rokoku také finišují přípravy na premiéru inscenace Přes čáru.

 

Kvůli koronakrizi se některé inscenace, původně plánované na jaro 2020, přesunuly na podzim. Jednou z nich je také POSEDLOST, která se představí v Rokoku 26. října. Temná psychologická love story podle scénáře Luchina Viscontiho na motivy románu Pošťák zvoní vždycky dvakrát představitele tzv. drsné školy Jamese M. Caina zkoumá temná zákoutí lidské duše. Snímek z roku 1943 vyvolal v době uvedení skandál a do běžné distribuce se dostal až po skončení druhé světové války. V Rokoku v nastudování temného psychologického příběhu o milostném trojúhelníku hrají mileneckou dvojici Lucie Žáčková a Aleš Bílík v režii Jakuba Šmída.

„James M. Cain stál u zrodu žánru drsných milostných příběhů. Jako básník vraždy a morálních důsledků viny plynoucí ze silného vášnivého milostného citu se soustředil na subjektivní psychologické pochody hrdinů, kteří se kvůli rozličným ambicím stále více zaplétají do osudové smyčky svého zločinu. Viscontiho scénář, z něhož jsme vycházeli v naší inscenaci Posedlosti, téma posunuje do osobitého zobrazení zklamané a zbídačené společnosti, determinované beznadějně pudovým a duchovně rozvráceným ovzduším. Inspirace drsnou školou leží spíše v rovině kritického pohledu na absurditu vnějškově zmanipulovaných mezilidských vztahů. Tak jako Viscontiho nás zajímají nikoli vítězové, ale poražení, krajní situace odhalující pravdu o člověku a pohled, který jde dál za realitu,“ uvedla dramaturgyně a autorka divadelní adaptace Simona Petrů.

 MDP Posedlost

Literaturu přenáší na scénu i nová premiéra v Komedii. Inscenace 100 NEJKRÁSNĚJŠÍCH ČESKÝCH BÁSNÍ nabízí nevšední pohled na nejznámější české verše vedle básní současných českých autorů, o jejichž tvorbě tuší málokdo. Režisér Jiří Adámek nahlíží na českou poezii jako na scénickou krajinu kolektivní paměti. Ve své inscenaci řeší, jaký vliv mají básně, které si předáváme po generace, na to, jací jsme a jak sami sebe vnímáme. Podle Adámka nám poezie ukazuje svět i nás samotné v novém světle a odkrývá naše touhy a city. Zároveň zdůrazňuje různé podoby krásy, kterou nechává vyznít, ať již spočívá v jímavosti, surovosti, humoru, v jiskřivém dotyku všední banality, či univerzálním pohledu na člověka. Diváci uslyší jak díla největších „hitmakerů“ Erbena, Máchy, Nerudy, Wolkera, Nezvala, Halase, Seiferta nebo Skácela, ale také verše současných autorů, které nejsou notoricky známé.

Premiéra proběhne 26. 10. v Komedii s hereckým obsazením Vendula Holičková, Barbora Mišíková, Nataša Bednářová, Mikuláš Čížek a Pavol Smolárik.

MDP 100 basni

V divadle Rokoko také finišují přípravy na premiéru inscenace Přes čáru s Petrem Konášem, Zdeňkem Piškulou a držitelem Thálie Viktorem Dvořákem v režii Tomáše Loužného. Důmyslná komedie o tom, jak na česko-německém pomezí vypukla třetí světová válka, bude mít premiéru 1. listopadu.

Posedlost Luchino Visconti
Režie: Jakub Šmíd
Hrají: Aleš Bílík, Lucie Žáčková, Radim Kalvoda, Vojtěch Dvořák, Pepa Honzík, Renáta Matějíčková
Premiéra: 26. 10. 2020 v Rokoku

100 českých nejkrásnějších básní Z básní sestavil Jiří Adámek
Režie: Jiří Adámek
Hrají: Vendula Holičková, Barbora Mišíková, Nataša Bednářová, Mikuláš Čížek, Pavol Smolárik
Premiéra: 20. 10. 2020 v Komedii


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S odstupem bych po poslechu alba už zase mnoho věcí udělal jinak, říká Oldřich Bohadlo

bohadlo 200Někde tam jsi. To je název debutového alba náchodského tria BohadloBand, jejímž výhradním autorem je její kapelník, kytarista a zpěvák Oldřich Bohadlo. Jeho texty, melodie a zpěv jsou poznávací značkou skupiny, která se sice na první pohled může j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Legendární Past na myši ve Zlíně

past-na-mysi-perexMěstské divadlo Zlín uvedlo v půlce října loňského roku jednu z nejznámějších detektivních her na celém světě, Past na myši od Agathy Christie. Jak se světoznámého dramatu zhostilo zlínské divadlo a jak se vyvedlo rozuzlení, tak typi...


Literatura

Nezapomínejte na úsměv

Jde to i s usmevem 200Nakladatelství Portál vydalo další knihu psychiatra, publicisty a pedagoga Karla Nešpora, tentokrát zaměřenou na úsměv a humor. Nemračte se a začtěte se radši do této útlé knížečky.

 

...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Nejlepší Schwarzeneggerova role? Total Recall!
ImageHrdina ve filmu Total Recall je jednou z nejlepších Schwarzeneggerových rolí a film se brzy dočká i svého pokračování. Tento týden se vydáme do světa, který byl v roce 1990 považován za vizi roku 2084. ...