JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

Tisk

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozaik a dramatik při něm obdrží nejvyšší ocenění brněnské akademie.

 

Každopádně se těším. Já se totiž cítím být Středoevropanem. Mám velmi rád německou literaturu a mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Rakušané, abych jmenoval aspoň tři: Georg Trakl, Thomas Bernhard nebo Peter Handke. A teď jsem vlastně sám ve střední Evropě skončil. A cítím se tam dobře. Já už jsem vlastně trochu Slovák, a tím pádem se cítím být i trochu Čechem,“ komentoval v časopise Host mimořádné ocenění JAMU dvaašedesátiletý Fosse s půvabnou narážkou na svoje manželství. Autor existenciálně laděných próz a minimalistických dramat totiž tráví část roku v rakouském městě u slovenských hranic. Jeho manželka je Slovenka a profesí překladatelka z norštiny do slovenštiny.

Fosse je v současné době pravděpodobně nejznámějším norským dramatikem a často je přirovnáván k norskému velikánu Henrikovi Ibsenovi. Jeho hry jsou přeloženy už do více než dvaceti jazyků a od druhé poloviny devadesátých let je jedním z nejhranějších současných dramatiků nejen v rodném Norsku, ale v celé Evropě a vlastně po všech obydlených kontinentech. Fosseho hry byly namnoze uvedeny také na českých divadelních scénách. „Já, který jsem nechtěl psát pro divadlo, jsem skončil tak, že jsem téměř dvacet let nedělal nic jiného. A hry, které jsem napsal, se dokonce uváděly. Ano, postupně vznikly inscenace na všech kontinentech, ve všech evropských zemích. A dohromady to bylo určitě více než tisíc produkcí,“ uvedl budoucí nositel titulu Doctor Artis Dramaticae Honoris Causa.

fosse 1

Laudatio na laureáta, ale i k návštěvníkům slavnostního, zhruba hodinového aktu, pronese děkan Divadelní fakulty JAMU doc. Mgr. Petr Francán. Jon Fosse je původně vystudovaný sociolog, filozof a literární vědec, který zpočátku působil jako redaktor a později jako pedagog Akademie tvůrčího psaní v Hordalandu. V mládí byl i rockovým kytaristou a novinářem na volné noze. „Od svého románového debutu Červeně, černě z roku 1983 vytvořil mimořádně hodnotné literární dílo, jež bylo dodnes přeloženo do více než čtyřiceti jazyků a čítá přes padesát svazků. Za své literární počiny dostal mnohá ocenění, přičemž bych rád zmínil alespoň ta nejvýznamnější: dvakrát, a to v roce 1996 za hru Jméno a za hru Tak to bylo v roce 2021, obdržel prestižní norskou Ibsenovu cenu. V roce 2005 byl ve své rodné zemi vyznamenán řádem Svatého Olava. V roce 2010 získal také mezinárodní Ibsenovu cenu a v neposlední řadě v roce 2015 za svoji mystickou románovou trilogii o lásce (Mámení, Sny Olavovy, Na sklonku dne) dostal Cenu Severské rady za literaturu, tedy jedno z nejuznávanějších evropských literárních ocenění. Celkový počet literárních cen, jež Jon Fosse dosud obdržel, se blíží padesáti,“ připomněl Fosseho profesní úspěchy děkan Francán. Významný literát i dramatik obdrží odznak doktorské hodnosti, tedy zlatou medaili JAM, z rukou rektora brněnské akademie prof. Petra Oslzlého a také diplom.

Renomovaný umělec se stane v pořadí čtrnáctou osobností dekorovanou nejvyšší hodností brněnské umělecké akademie. Zařadí se tak po bok dosavadních čestných doktorů: Rudolfa Firkušného, Ludvíka Kundery, Václava Havla, Jiřího Suchého, Sira Charlese Mackerrase, Ivana Vyskočila, Zdeňka Mácala, Sira Toma Stopparda, Pierra Bouleze, Emílie Vášáryové, Johna Tyrrella, Milana Uhdeho a Vojtěcha Jasného.

fosse2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....


Literatura

Jedním dechem s Jitkou Zelenkovou

JZelenkova perexedním dechem. Přesně tak se čte knížka Jaroslava Kříženeckého a Jana Adama Jitka Zelenková - Sem tam. Pokud máte tuto zpěvačku rádi a navíc jste na ni „vyrůstali“, promítnete si všechno - kdy jste dostali její první gramofonovou desku, ...

Divadlo

Národní divadlo uvádí: Čarodějův učeň

carodejuv-ucen200Dne 28. února Národní divadlo uvedlo světovou premiéru celovečerního baletního představení s názvem Čarodějův učeň. Ambice tohoto baletu jsou veliké. Oslovit co nejvíce generací, včetně té náctileté. ...

Film

Dny evropského filmu se konají již po třicáté

DEF perexV poslední dubnové dekádě (20. – 30. 4. 2023) zve uměnímilovné diváky do kina již 30. ročník DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Nejprve se uskuteční v Praze, Brně a Ostravě, ale kromě nich – od 26. dubna zavítá i do dalších měst: do Boskovic, Červeného Kostelce, Hod...