Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Tisk

Heidi200Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které nese její jméno. Heidi se stala fenoménem, který zná celý svět, a v loňském roce byl odkaz autorky a poselství, které její příběh o „děvčátku z hor“ nese, dokonce zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kniha Heidi vyšla poprvé ve dvou dílech v letech 1880 (Heidi a její roky toulání a učení) a 1881 (Heidi, jak využila, co se naučila). Od té doby byla z němčiny přeložena do více než padesáti jazyků a dosud se po celém světě prodalo více než 50 miliónů výtisků. Příběh byl také několikrát zfilmován a převeden do scénářů pro televizní seriály.

Český čtenář se mohl s Heidi seznámit poprvé v roce 1933 v překladu Boženy Čížkové, české autorky známé pod pseudonymem Fringilla, a podruhé v převyprávění Bohumila Říhy z roku 1971. Čeští dětští, ale i dospělí čtenáři se tak mohli připojit k celosvětovému nadšení z příběhu sirotka Heidi, který díky své bezprostřednosti a dětské čistotě dokáže svět kolem sebe měnit v lepší místo.

Muzikálové zpracování německých autorů Michaela Schanzeho a Hanse Dietera Schreeba vypráví události Heidina života tak, jak je známe z knihy. Teta Edith přivede Heidi k dědovi Konrádovi, starému mrzoutovi, který již dávno zanevřel na celý svět. Setkání s vnučkou, která se skamarádí s místním pasáčkem koz Petrem, v něm ale dokáže znovu probudit chuť a lásku k životu. Heidina pozitivní energie a radost, ale také kouzlo neposkvrněné alpské přírody nakonec pomůže i nemocné Kláře, a tak se diváci mohou těšit vskutku na pohádkový konec.

Městské divadlo Brno, respektive inscenační tým kolem režiséra Stanislava Moši uvedl inscenaci již dvakrát v zahraničí. Poprvé v roce 2019 ve Vídni a následně na začátku roku 2023 v Ingolstadtu. V brněnské premiéře, která bude prvním českým uvedením, budou ovšem poprvé role dětských hrdinů obsazeny dětskými herci. Divadlo tak logicky navazuje na dlouhodobou činnost, která vyvrcholila uvedením světově proslulého muzikálu Matilda a byla završena i založením vlastní Muzikálové školy.

V titulní roli Heidi se představí Viktoria Abrahám nebo Karolína Čtveráčková nebo Karolina Kabele, její kamarádku Kláru si zahrají Gabriela Čtveráčková nebo Marie Juráčková nebo Laura Mohylová a nezbedného pasáčka Petra Kryštof Helbich nebo Prokop Helbich nebo Matyáš Mičulka. O český překlad se postará Zuzana Čtveráčková, kostýmy vytvoří Andrea Kučerová, scénu navrhne Christoph Weyers, choreografkou inscenace bude Aneta Majerová a hudební nastudování mají na starosti zároveň dirigenti Dan Kalousek a Matěj Voda. V dospělých rolích se diváci mohou těšit na Roberta Jíchu nebo Igora Ondříčka (Dědeček Konrád), Nikol Kratochvílovou nebo Elišku Skálovou (Tetička Edith) a Zdenu Herfortovou nebo Eriku Kubálkovou (Babička).

 Heidi

Česká premiéra proběhne na jevišti Hudební scény 20. ledna 2024.

Více informací: www.mdb.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha byla můj sen

200rKdyž se náctiletá holka zamiluje do antických mýtů a bájí, může se za řadu let stát, že je z ní vydavatelka a v rukou drží svůj ztělesněný sen. Svou vlastní knihu o mýtech a bájích inspirovanou hvězdnou oblohou. Jedinečné pojetí a strhující styl vyprávění. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...


Literatura

Žár Kalifornie a podivný zločin: Pověz mi

povez mi200V prosinci vydalo nakladatelství Kalibr mrazivý thriller Pověz mi od bestsellerové autorky New York Times Anne Frasierové. Druhý díl knižní série Kalifornské zločiny přináší svěží a rychle odsýpavý příběh s moderním podtématem závislosti na mobilu a...

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

Dokument Portrét královny přiblíží 70 let vlády Alžběty II. skrze její ikonické fotografie

portret kralovny200Patří k nejznámějším tvářím moderní historie. Její podobizna zdobí známky, mince a trička, byla vyvedena ve vápenci i železu a existuje dokonce i její vlastní panenka Barbie. Britská královna Alžběta II. přitahovala zájem fotografů po...