Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Tisk

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka. V rámci slavnostního zahajovacího večera budou vyhlášeny také výsledky populární divácké ankety Aplaus 2012 a bude odhalen obraz z dílny výtvarníka Tomáše Komínka, který bude návštěvníkům divadla ve foyer připomínat, že v místě jedné z pokladen stával rodný domek zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati.  

 

Zelenka Příběhy napsal v roce 2001 na objednávku pražského Dejvického divadla a komedie o vztazích a absurditě každodenního života mu rovnou vynesla Cenu Alfréda Radoka za nejlepší původní hru roku. Divadelní verzi převedl o čtyři roky později i do filmové podoby.


Příběhy obyčejného šílenství jsou především příběhem Petra, který se pokouší o obnovení vztahu s milovanou Janou. Neustále se však dostává do bizarních situací, které jeho plán návratu k dívce komplikují.

Ani Petrovi přátelé a rodiče nejsou zcela standardní. Kamarád Moucha není schopen vytvořit pevný vztah s ženou a propadá alternativním metodám sebeuspokojování, Matka je posedlá dobročinností a výstřižky z novin, Otec, který dříve propůjčoval hlas socialistickým týdeníkům, zahřívá v dlaních pivo, aby dělalo na povrchu láhve bubliny… Přesto všechno se však postavy pokoušejí se svým stavem něco dělat.

divadlo zlin

Ve zlínské divadelní verzi v režii umělecké šéfky Hany Mikoláškové se po boku Pavla Vacka, Heleny Čermákové, Zdeňka Juliny, Evy Daňkové, Milana Hlouška, Romany Julinové, Romana Blumaiera, Petry Domžalové, Josefa Kollera a Marka Příkazkého v roli Jany divákům poprvé představí jedna z trojice nových hereček zlínského souboru Markéta Kalužíková. Střídat se bude s Michaelou Doleželovou.

„Petr Zelenka napsal komedii, v níž se sice objevují na první pohled vykloubené situace a postavy, ale myslím, že se jen s jemnou komediální nadsázkou dokázal vypořádat s běžnými problémy, které žijeme,“ uvedl dramaturg Vladimír Fekar s tím, že snad právě pro tuto schopnost pojmenovat náš současný obyčejný životní styl si hru zamilovali i v polských divadlech, kde se hrála na jedenácti scénách. „Takřka všechny postavy Zelenkovy komedie touží především po obyčejné lásce nebo se touží docela obyčejně vymanit ze samoty, jen k dosažení těchto cílů volí poněkud neobvyklou cestu,“ dodal.

Originální scénu i kostýmy k inscenaci připravila pravidelná spolupracovnice Hany Mikoláškové Zuzana Přidalová.

V pátek 7. září v 10 hodin zveme do Velkého sálu i na veřejnou generálku a 5. září v 17 hodin na besedu s tvůrci - Klevetivou středu.

divadlo zlin

Z knihy Zmizelý Zlín Zdeňka Pokludy:

V roce 1936 téměř přesně na rohu  dnešního divadla vyrostlo moderní patrové stavení zlínského advokáta JUDr. Evžena Šalera… Šalerův dům postavili na stejném pozemku, kde před tím stával starý přízemní dům rodiny Hrubošovy s číslem popisným 141, ve kterém se roku 1876 narodil spoluzakladatel  zlínské továrny na obuv Tomáš Baťa. Jeho otec, zlínský švec Antonín Baťa, zvaný pro svou řečnost Kaplan, v něm žil v polovině XIX. století ve svém prvním manželství s Annou Minaříkovou a několika dětmi – nevlastní Josefou Bartošovou, vlastními Antonínem, Annou a nejmladším Tomášem… Šalerův dům obdržel popisné číslo po svém předchůdci  - 141.

Neobvyklé umístění objektu JUDr. Šalera v samém centru Zlína stojí za pozornost už kvůli faktu, že dnes tento architektonicky hodnotný dům v portfoliu staveb města nemáme. Rozhodující úlohu jistě sehrálo prominentní postavení Šalerovy rodiny v kulturně-společenském a církevním životě zlínské obce. Advokát firmy Baťa (Jana Ant. Baťu hájil i při nešťastném, zmanipulovaném procesu v dubnu 1947) jistě ocenil možnost vybudovat si důstojné sídlo v atraktivním centru města. Jiné právnické a notářské firmy mohly pouze závidět… Dům disponoval dvěma vchody. První od severu z hlavní třídy vedl prostornou schodišťovou halou ke komfortnímu rodinnému bytu v patře, s balkonem do dvora. V dalším – sníženém - patře bychom našli hospodářské příslušenství s terasou zvýrazněnou elegantní pergolou. Druhý vchod vedl ze západní strany, od kostela, a mířil do místností advokátní kanceláře.

Popisovaný dům budil pozornost svým neobvyklým architektonickým zjevem, který narušovaly pouze nízké chalupy  z časů předbaťovského zemědělského Zlína, které se k němu tulily z jižní strany. Dnes, s odstupem času, je jasné, že na své výjimečné umístění  doplatil. Došlo k tomu, k čemu dojít muselo. V roce 1960 byly budovy zbourány, aby udělaly místo nové budově, tehdejšímu Divadlu pracujících (Městské divadlo).

Zlínská herecká scéna stojí přesně v místech, kde se kdysi nalézal rodný dům Tomáše Bati. V Uherském Hradišti, na místě rodného domu dědice Baťových závodů Jana Ant. Bati můžeme najít pamětní desku. Průčelí budovy divadla by určitě něco podobného sneslo i v případě zakladatele moderního Zlína.

divadlo zlin

Foto: http://www.zlin.estranky.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...


Literatura

Doktor Proktor: 1+1 je mnohem víc než tři!

doktor proktor nesboJo Nesbø je nejen jedním z autorů populární severské krimi série s charismatickým, přidrzlým a nekonvenčním detektivem Harry Holem v hlavní roli (všechny u nás postupně vydává KNIHA ZLÍN

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Jak naše pradědečky a prababičky vábily pohyblivé obrázky

kinematografie 200Sotva bychom dnes nalezli pamětníka, jenž by na základě vlastní zkušenosti dosvědčil, jak vyhlíželo promítání filmů před první světovou válkou, jaký vztah se k nim tehdy prosazoval a z čeho všeho byly pohyblivé obrázky, samozřejmě č...