Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

Tisk

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let 1947 – 1953, který volně navazuje na první díl trilogie s názvem Rodinný přítel.

 

 

Majitel kadeřnického salonu Valentino, Otto (Jiří Macháček – Samotáři, Horem pádem) se po válce, kde byl spolu se svým švagrem, mučen gestapem, vrací ze sanatoria ke své rodinné živnosti a nic mu nebrání v tom, aby jeho podnik úspěšně pokračoval ve své existenci. Nicméně doba je zlá a díky silnému vlivu KSČ, je jeho podnik znárodněn a vedení se ujímá jeho blízký (ne)přítel.

Těžká atmosféra filmu i díky ponuře osvětleným scénám v každém druhém záběru, nás táhne do vlivu depresivní melancholie doby, kdy udavačství bylo bodem číslo jedna a dramatická hudba, která je na místě spojena i s dobovými písněmi 40.let, podtrhuje místy hluché a napjaté scény.

Nicméně film není v plné šíři pouze zahalen do dramatického žánru, ale nabízí v menších úsecích i břitký humor. Scéna rodinné vánoční večeře, kde pro změnu „nehoří maminka“ jako v Pelíškách, ale naopak vánoční stromek za doprovodu veselé klavírní hudby, je toho příkladem.

 ZAHRADNICTVI CUDLIN 20160717-DSC 1188 

Další velmi podařenou scénou je „ruská nehoda v salonu“, která působí tragikomicky a je příjemným odlehčením mrazivého děje.

Vtipné bonmoty příbuzných, kteří jsou naopak donuceni se na komunistických svátcích přímo podílet, včetně proslulého Svátku práce: „Až mne budeš hledat, tak jsem se propadl hanbou.“, dokreslují českou mentalitu, která i ve zlých dobách dokázala čelit životu s humorem a nadhledem sobě vlastním.

Jeho švagr Jindřich (Martin Finger – Já, Olga Hepnarová), který pracuje na pražském letišti, je naopak zatvrzelý demokrat a nebojí se za svou pravdu bojovat. Rád své sousedy provokuje vystavenými modlami v podobě demokratických vůdců, což jeho rodinu přivádí do nepříjemné pozice.

Ve filmu uvidíme místy jemné náznaky na první díl (sny Jindřichovy dcery o rodinném příteli a retrospektivní závěr filmu, který abstraktně propojuje minulost s přítomností – tentokrát do období 60.let), ale film je koukatelný sám o sobě, v případě, že jste první díl prozatím neviděli.

 ZAHRADNICTVI CUDLIN 20160715-DSC 0733 

Otto, jakožto věčný optimista a idealista, se stává v očích státní bezpečnosti „personou non grata“ a je potřeba jej rychle „uklidit“ z dohledu do psychiatrické léčebny na Slovensku. Nicméně není od věci popřít, že se v léčebně hlavní hrdina nakonec opravdu zblázní a dojde k silnému dějovému zvratu, který by málokdo z nás čekal. Celá Ottova rodina musí později, i díky měnové reformě, bojovat o přežití samotné. 

Velký herecký prostor zde dostali i dětští herci, kteří zakoušejí nepochopení ze strany svých rodičů.

Jindřichova dcera se vzdaluje svému otci a Ottův syn je pro změnu spíše synem Jindřicha než Otty.

Romantika, která předcházela v prvním díle,je v tomto příběhu naopak nahrazena melodramatem prokládaným tragikomedií. Dezertér, jehož projekci si objednalo již přes 200 kin, má silný potenciál. Doufejme, že poslední díl s názvem Nápadník, který bude mít premiéru 16. listopadu a má být pro změnu čistě komediálním žánrem, neshodí pomyslnou laťku této trilogie, která má naději na to, být dalším kvalitním dílem české kinematografie.

 ZAHRADNICTVI CUDLIN 20160918-DSC 0035  

Zahradnictví: Dezertér

ČR, Slovensko, Polsko - 2017

Žánr: tragikomedie

Režie: Jan Hřebejk

Scénář: Petr Jarchovský

Producent: Viktor Tauš

Výtvarník filmu: Jan Kadlec

Kamera: Bartek Cierlica

Umělecký maskér: Zdeněk Klika

Výtvarnice kostýmů: Katarína Štrbová Bieliková

Hudba: Petr Ostrouchov

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Jiří Klenka

Hrají: Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Klára  Melíšková, Aňa Geislerová, Martin Finger, Karel Dobrý, David Novotný, Lenka Krobotová, Sabina Remudová, Vendula Svobodová, Zuzana Konečná, Zuzana Mauréry, Alexandr Minajev, Kryštof Racek, Aneřka Rouhová, Barbora Suchá, Dalibor Vinklát, Miroslav Táborský, Ondřej Sokol

Hodnocení: 65%

ZDROJ FOTOGRAFIÍ: CinemaArt

Premiéra filmu: 28.9.2017


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s významnou trenčianskou osobnosťou

atletika 200Trenčiansky športovec v atletike Dušana Čikela, ktorý je rodákom z Beckova.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...


Literatura

Dobrodružné setkání s duchem Japonska

S Japonskem v srdci perexJaponsko je bezpochyby zajímavá země. Jaká ale je ve skutečnosti? To vám prozradí Martin Vačkář, japanolog, překladatel a tlumočník z japonštiny a publicista, který je autorem knihy S Japonskem v srdci.

Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Boj o Řím: návrat historického velkofilmu

boj o rimHistorické velkofilmy prožívaly svůj zenit v 50. letech, avšak v půli 60. let jsou již diváci těmito kolosálními produkcemi přesyceni. Smrtelnou ránu žánru zasahují především dva filmy, Kleopatra J. L. Mankiewicze, které utržila v ...