Brumbálovo tajemství pošlapala kritika. Důvodem je náročnost přesyceného diváka

Brumbálovo tajemství pošlapala kritika. Důvodem je náročnost přesyceného diváka

Tisk

brumbal1 (2)Třetí díl Fantastických zvířat dle předlohy J. K. Rowlingové s názvem Brumbálovo tajemství jsem zhlédla se zatajeným dechem. Neočekávala jsem absolutně nic. Motivací pro mě byl předchozí díl Grindelwaldovy zločiny, který skončil napínavě a s nádechem dalšího pokračování. A ačkoliv kritika a neúprosní recenzenti tento třetí díl hodnotí jako nejhorší z celé série, já si myslím něco jiného a ráda bych se filmu zastala.

Vezmu to hezky popořádku a zhodnotím i předchozí díly třídílné série. Zatímco první díl nadchl zejména děti pro množství různých fantastických zvířat a tématiky spadající do stylu ala Harry Potter, další díly mi pro děti přišly poněkud náročné na pochopení a místy i docela drastické. Proto jsem ani nepochopila, co dělají v kině děti mladšího školního věku, které absolutně nemohou chápat, která bije. Vždyť i já jsem měla co dělat, abych udržela pozornost u druhého dílu Grindelwaldovy zločiny a místy plně rozuměla tomu, o co tam vlastně jde. Protože jsem už první díl fantastických zvířat viděla dost dávno a Harryho Pottera znám leda tak z rychlíku, u dvojky jsem se místy ztrácela v překombinovaném ději a rychlých intenzivních scénách, které divákovu mozku neposkytly absolutně žádný odpočinek. Byl to prostě jeden velký nabušený kotel. A jen protože trojka Brumbálovo tajemství byla díkybohu pozvolnější, tak má být snad špatná? 

U dvojky mi syn při mých nechápavých pohledech neustále říkal: „Jestli jsi neviděla Harryho Pottera, tak tomu nemůžes rozumět.” Na konci jsem potřebovala čas na to, abych všechno zpracovala a ještě zpětně dopochopila, o co tam místy šlo. Přesto mě některé scény velmi zaujaly a emočně zasáhly, celkově jsem přesně došla do bodu silné motivace vidět třetí díl a zjistit, jak všechno bylo a bude. To bylo zcela jistě i účelem Grindelwaldových zločinů: naladit diváka na další pokračování. A já byla naladěna dostatečně. Proto jsem už s napětím vyčkávala, kdy bude Brumbálovo tajemství v kinech, abych na tento film mohla se svým synem jít.

Tentokrát se ale role obrátily. Po skončení trojky mi syn povídá: „Já jsem nějak nepochopil, o co tam vlastně šlo.” Pak mi sdělil, že mu to přišlo horší než ty ostatní díly a že to bylo takové spíše plytké. Také si stěžoval, že ve filmu bylo málo zvířat. A to já si právě vůbec nemyslím. Některé scény se zvířaty byly velmi povedené. Konečně jsem také plně chápala každý detail a každý náznak. Můj mozek měl dost času na to, aby všechno vstřebal a aby si odpočinul od náročnějších scén. Líbila se mi analogie s Hitlerem i uspořádáním světa na dva protichůdné tábory stojící proti sobě, věčné téma získání moci za účelem intrik, podvodu, fanatizace davu a manipulace. Líbilo se mi téma homosexuální lásky, kterou bychom dnes měli považovat za normální. Líbila se mi nezničitelnost krevního pouta, nepsané zákony lásky a vlastně i humor. Při scéně týkající se tance štírů v podzemí, jsem se upřímně zasmála. Nejdrastičtější scéna byla poměrně na začátku, což jsem také ocenila. Magické souvislosti dávaly smysl a bylo vidět, že nejsou mimo, ať už se to týkalo magických evokací, posilování negativních emocí u Credence za účelem jeho převrácení na stranu zla, použití zrcadel nebo vytvoření zombie podléhající vůli Grindelwalda. Velice jsem ocenila myšlenku zmatení nepřítele tím, že nemůže jasnovidnou cestou načíst informace, o kterých jejich nositel vlastně ani sám neví. Mnozí si také stěžovali, že tam nehrál Johny Depp. Mně osobně to nijak nevadilo.  A to, že přišel ve správnou dobu happy end, je naprosto správný konec každé pohádky. Konec byl sice rozvláčný a neúderný, zato tiše dozníval do ztracena. Třetí díl se tvářil ukončený, proto vzbuzuje dojem, že žádný další díl už zřejmě nebude.

Celkově ve filmu vidím poselství, že při boji dobra se zlem nakonec i přes některé oběti a ztráty vítězí dobro. A zazářit a dokázat nemožné může i docela obyčejný brumla. A to bychom si všichni měli odnést.

brumbal1

Fantastická zvířata: Brumbálovo tajemství
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA, 2022, 143 min
Režie: David Yates
Předloha: J. K. Rowling (kniha)
Scénář: Steve Kloves, J. K. Rowling
Kamera: George Richmond
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Alison Sudol, Mads Mikkelsen, Dan Fogler, Jessica Williams, Katherine Waterston, Callum Turner a další


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Neuls o blížícím se 40. ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově

rudi200Zatímco v říjnu proběhne v Přerově jubilejní 40. ročník Československého jazzového festivalu, další neméně významné jubilem oslaví i Rudolf Neuls. Už třicet let působí jako ředitel tohoto velkého jazzového svátku. Dříve profesionální hudebník a velká osobnos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„A čo je víťazstvo pre mačku na rozpálenej plechovej streche?...“

kocka na rozpalene plechove strese200„...aby sa na nej udržala čo najdlhšie...“ hovorí Maggie (Elizabeth Taylor) svojmu manželovi Brickovi (Paul Newman) po ďalšej zosérie hádiek, ktoré prekonávajú. Maggie sa cíti ublížená, o...


Literatura

Krutě přímočaré myšlení a jak změnit svět, aneb Poď mi HOP!

krute primocare mysleni saatchiVětšina složitých problémů mívá překvapivě jednoduché řešení. Často se stává, že si člověk nad něčím dlouho láme hlavu, v noci nespí, ve dne nejí a myslí na to, kudy chodí.

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Šestý díl série Mission: Impossible posouvá akční scény opět o kus dál

MIFOKdyž před neuvěřitelnými třiadvaceti lety nenápadně odstartovala špionská série Mission: Impossible vycházející ze stejnojmenného seriálu, nikdo nemohl tušit, že i v roce 2018 bude aktivní a navíc se na n...