Filmy 30. Českého lva jsou online na dafilms.cz

Filmy 30. Českého lva jsou online na dafilms.cz

Tisk

cesky lev 200Streamovací portál DAFilms nabízí tradiční online přehlídku nominovaných filmů Českého lva. Diváci si až do 31. března mohou na jednom místě vychutnat nejen filmy nominované na 30. Českého lva, ale i speciál k 30leté historii udílení cen. Milovníci českého filmu mohou zavzpomínat na nejvýraznější filmy a hlasovat pro svého favorita mezi vítěznými filmy z let 1993-2022, čímž budou automaticky zařazeni do slosování o tři roční předplatná DAFilms.

 

 

Online přehlídka v letošním roce nabízí divákům 21 vybraných nominovaných filmů. V nabídce nechybí hrané snímky: Arvéd, (režie Vojtěch a Mašek), který získal nejvíc nominací, Grand Prix (režie Jan Prušinovský) a historický velkofilm Jan Žižka (režie Petr Jákl) se 4 nominacemi, Poslední závod (režie Tomáš Hodan) se dvěma nominacemi, Kdyby radši hořelo (Adam Koloman Rybanský) nebo rodinný film Buko (režie Alice Nellis).

Kompletní zastoupení má na dafilms.cz kategorie o nejlepší dokumentární film. Snímek Bratrství (režie Francesco Montagner), který byl na DAFilms uveden už v loňském roce v exkluzivní online premiéře. Příběh českých letců RAF Good Old Czechs (režie Tomáš Bojar). Dokumentární opera KaprKód (režie Lucie Králová). Observační dokument z přijímaček na AVU Zkouška umění (režie Adéla Komrzý, Tomáš Bojar). A mimořádně zdarma si mohou diváci přehrát příběh nekonvenční umělkyně Toyen, baronka surrealismu (režie Andrea Sedláčková).

„Přehlídka Českého lva na dafilms.cz je pro diváky a divačky skvělou příležitostí vidět co nejvíc nominovaných filmů na jednom místě. O to víc máme radost, že můžeme tento rok uvést také průřez historie ocenění za 30 let Českého lva a při tomto ohlédnutí za českým filmem nechat zvolit diváky a divačky nejoblíbenější český film od roku 1993“, shrnuje k přehlídce výkonná ředitelka DAFilms Diana Tabakov.

Přehlídka nominovaných filmů na DAFilms probíhá ve spolupráci s Českou filmovou a televizní akademií, která výroční ceny Český lev uděluje. Slavnostní ceremoniál vyhlášení výsledků se uskuteční v sobotu 4. března 2023 v pražském Rudolfinu a v přímém přenosu jej odvysílá Česká televize na ČT1 od 20.10 hod.

cesky lev1

Seznam snímků dostupných online v rámci přehlídky:

Hrané a animované filmy

  • A pak přišla láska – režie Šimon Holý (online od 28. února)
  • Běžná selhání – režie Cristina Grosan (online od 27. března)
  • Arvéd – režie Vojtěch Mašek
  • Buko – režie Alice Nellis
  • Carp Xmass – režie Anna Heribanová
  • Grand Prix – Jan Prušinovský
  • Jan Žižka – režie Petr Jákl
  • Kdyby radši hořelo – režie Adam Koloman Rybanský
  • Poslední závod – režie Tomáš Hodan
  • Slovo – režie Beata Parkanová (online od 1. března)
  • Tmání – režie Ondřej Moravec (making of VR film)
  • Zuza v zahradách – režie Lucie Sunková

Dokumentární filmy

  • Bratrství – režie Francesco Montagner
  • Good Old Czechs – režie Tomáš Bojar
  • KaprKód – režie Lucie Králová
  • Toyen, baronka surrealismu – režie Andrea Sedláčková
  • Zkouška umění – režie Adéla Komrzý, Tomáš Bojar

Studentské filmy

  • Asterión – režie Francesco Montagner
  • Atestace – režie Jan Hecht
  • Ostrov svobody – režie Petr Januschka
  • Vinland – režie Martin Kuba

Filmy jsou divákům dostupné online od 21. února (pokud není uvedeno jinak).

Cena za zhlédnutí filmu od 45 Kč.

Vybrané filmy jsou uváděné zdarma po registraci.

Více informací: https://dafilms.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Kolář: „Na fotečku v plavkách si fanoušci budou muset ještě počkat“

kolar brnokoncert perexZpěvák Petr Kolář nemá čas na zahálení - svou poslední desku s názvem Čas nás naučí nahrával v Los Angeles, nyní pro své fanoušky chystá nové album a aktuálně má před sebou několik koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...


Literatura

Věda v kostce

veda v kostce 200Nakladatelství Universum jednoduše umí vydávat vynikající encyklopedie, o tom žádná! Edice ..v kostce nabízí již několik pozoruhodných titulů a v srpnu ji doplnila neméně interesantní publikace Věda v kostce.

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

The Artist: němý film roku 2012
ImageSnímek The Artist, který natočil francouzský režisér Michel Hazanavicius, má už v této chvíli na svém kontě tři Zlaté glóby a deset nominací na Oscara. Jakkoli výmluvné mohou oficiální vizitky být, nejdůležitějším f...