Severské kultovní filmy odstartovala finská bláznivá komedie

Severské kultovní filmy odstartovala finská bláznivá komedie

Tisk

Unno perexSkandinávský dům ve středu 2. září odstartoval přehlídku kultovních severských filmů v Komorním kině Evald. Uváděné filmy jsou ve svých domovinách známé asi jako české Pelíšky, avšak český divák se k nim může dostat úplně poprvé a navíc si užít originální znění.

 


Před samotným promítáním nás přivítal Michal Švec, který nás krátce seznámil s historií filmu. Prozradil, že Uuno se měl původně stát hlavním hrdinou jednoho filmu, ale úspěch byl tak obrovský, že se v průběhu let natočilo celkem 20 filmů. Režisérsky se na sérii podíleli Spede Pasanen a Ere Kokkonen. Filmy dodnes trhají rekordy ve sledovanosti a pražské publikum mělo možnost zhlédnout ten úplně neoblíbenější. Padly jisté obavy, zda budeme rozumět finskému velice vyhraněnému humoru, ale publikum bylo velice vnímavé a během filmu téměř neustále propukalo v smích.

Unno

Uuno je zvláštní postavička, která je typická šíleným šaškovským vzhledem, věčně v roztrhaném, umazaném oblečení a reklamu na zubní pastu by asi taky těžko mohl dělat. Umí všechno a zároveň nic. Přiženil se do bohaté rodiny a tím jeho životní snažení, zdá se, končí.

V díle Uuno Turhapuro slouží v armádě se dostáváme do fáze, kdy je jeho tchán jmenován ministrem obrany. Uuno neváhá ani chvíli a hned jde prosit o zrušení povinné vojenské služby, které se už nějakou tu dobu vyhýbá. Ovšem, to se nezdaří a Uuno putuje na vojenský výcvik. Hned od prvního dne je to přehmat za přehmatem, jenomže se vedení dozví, že je příbuzný nového ministra obrany a začnou se dít věci. Uuno povyšuje rychlostí světla a v podstatě náhodně se stává během několika dnů majorem.

Kolem sebe má neustále, kromě své manželky, krásné ženy, až se musíte ptát, jak je to možné a proč ho tak žerou? Asi že jim dokáže vymluvit díru do hlavy a protože je to prostě šílená komedie, ve které se objevuje hláška za hláškou.

Z upoutávek zaznívalo, že Češi mají Švejka, Fini zase Uuna, nebo že u nás máme trilogii Slunce, seno… a ve Finsku zase sérii o umouněném zmatlíkovi. A já bych tedy přidala, že počtem nezapomenutelných hlášek se to může blížit i Pelíškům a armádní tématikou k filmu Copak je to za vojáka, kde Koubu „notorického holkaře“ také k činům inspirovaly ženy.

{youtube}laJGVq1VdxI{/youtube}

Ve vybrané ukázce vystačíte bez znalostí finštiny. Pro přehlednost ale upřesním, že scéna u biliáru následuje po prohraném tenisovém zápase, který projel Uuno čistými nulami a u biliárového stolu prohlašuje, že ho viděl dvakrát v životě, ale klidně si zahraje. Jak to dopadne, vidíte sami (takové to „víc štěstí, než rozumu“). V následující scéně je zaznamenaná chvíle, kdy se Uuno stává majorem – náhodně radí generálovi armády, jaký tah má udělat a jelikož je to opravdu brilantní nápad (pochází však od jedné z žen motajících se kolem Uuna), generál praví, že si ho musí nechat, že se mu může ještě hodit a hodnost generála je na světě. Ve filmu však najdete spoustu dalších ještě vtipnějších a do absurdnosti dovedených scén.

Ještě můžete navštívit:
9. 9. 19:00 Hubená Sussie (Smala Sussie, Švédsko, 2003)
11. 9. 19:00 Spi, děťátko, spi (Se min kjole, Dánsko, 2009)

Uuno Turhapuro slouží v armádě/ Uuno Turhapuro armeijan leivissä
Komedie
Finsko, 1984, 102 min
Scénář: Ere Kokkonen, Spede Pasanen, Simo Salminen, Vesa-Matti Loiri
Režie: Ere Kokkonen
Kamera: Martti Kakko
Hudba: Jaakko Salo
Hrají: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Marita Nordberg, Tapio Hämäläinen, Simo Salminen, Elli Castrén, Spede Pasanen, Jyrki Kovaleff, Mauno Blomqvist, Jarkko Rantanen, Eero Pikkarainen, Yrjö Parjanne, Hannele Lauri, Helge Herala, Maija-Liisa Peuhu, Ismo Kallio, Ville-Veikko Salminen, Juhani Kumpulainen, Yrjö Tähtelä, Ulla Tapaninen, Aarno Sulkanen, Riitta Väisänen, Aimo Tepponen, Aarre Karén, Esa Anttila, Uolevi Vahteristo, Mikko Kivinen, Timo Jurkka, Ville Sandqvist, Hannu Lahtinen, Einar Vuorenmaa, Mikko Sergejeff, Merja Kuisma, Kalle Holmberg, Jorma Ojaharju, Pekka Vennamo, Jukka Sipilä, Veikko Kerttula, Ensio Itkonen, Riki Sorsa, Jari Lappalainen, Károly Garam, Olli Rahnasto, Eini, Raymond
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto:  www.csfd.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Život v extrému. Do kin míří celovečerní dokument Karlos o gladiátorovi Vémolovi

Karlos - TEASER PLAKÁT

Dvojice režisérů Michal Samir a Šimon Šafránek právě dokončuje celovečerní dokument o jednom z fenoménů dneška Karlosovi Vémolovi. Film s výmluvným názvem Karlos má ambici odhalit, jaký...


Literatura

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

...

Divadlo

Vejměnek – nová letní scéna v Brně

carodky perexKdyž se po dlouhé době bez divadla, divák toužící po nějakém představení podívá, cože se hraje u Buranů v Brně, čeká ho překvapení. Koncem sezony, která díky čínskému viru nehrála, se zvědavec potěší, že i „Burani“ už začali hrát. Ale ouha, ...

Film

Cinema City znovu otevírá své brány 10. června

Cinema City znovuotevreni 200Multiplexy Cinema City přivítají své diváky ve čtvrtek 10. června 2021. Na ná-vštěvníky tak opět čeká velmi pestrá filmová nabídka a intenzivní kino zážitek.

...