Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

Tisk

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlídka La película (neboli v překladu "film") nabídne téměř dvacítku různorodých titulů, které přiblíží nejnovější tematické i vypravěčské trendy, a osloví diváky nejen v pražském kině Světozor, ale také v dalších městech - v Brně, Ostravě a Hradci Králové.

Přehlídku zahajuje v úterý 19. února 2013 premiérové uvedení jedné z několika sněhurkovských variací Sněhurka: Jiný příběh. Režisér Pablo Berger ji pojednal jako tklivé melodrama z prostředí býčích zápasů, ozvláštněné poetikou černobílého němého filmu. Přinášíme k tomuto snímku samostatnou recenzi. Tento svého druhu experiment zastává ovšem výlučné místo, protože v programu jinak převažují tituly řekněme výrazově konvenčnější, podřízené soudobým vypravěčským zvyklostem.

Uváděné snímky lze rozdělit do několika skupin. Jednu tvoří divácky atraktivní příběhy, zpravidla kriminální, ať již přechýlené k vážně míněné akčnosti nebo naopak ke komediální nadsázce. Mezi thrillery napěchované násilnostmi i odhodlanými chlapy, jednou stojícími na straně práva, jindy proti němu, patří například Operace E, která se věnuje politicky motivovaným únosům v Kolumbii, nebo Zásahová jednotka č. 7, řešící problém, zda policisté mohou porušit zákon, aby dopadli ty, kteří jej porušují zcela bezohledně.

Mezi kriminální historky s komediálním či vysloveně satirickým zacílením spadají zejména výpovědi o strastech chudnoucích, bezmocných lidí, snad na každém kroku ožebračovaných. Snahu vyhnout se sociálnímu propadu ovšem provázejí stále narůstající potíže, jak ukazují například filmy jako Bláznivá výhra, Carmina nebo Svět patří nám. Vesměs se ovšem jedná o ukázky filmů divácky sice vstřícných, mnohdy i úspěšných, avšak sotva takových, že by se trvaleji vryly do povědomí. Jako chvilkové rozptýlení však určitě postačí.

lapelica Svet  patri nam

Skupina závažnějších snímků se váže ke stále traumatizující nedávné frankistické minulosti španělské společnosti - tvrdé potlačování jakéhokoli skutečného i předpokládaného odporu, zahalené frázemi o zničení komunistické hrozby, v důsledku vypovídá o odsouzeníhodných praktikách jakéhokoli represivního režimu. Navíc těmito varovnými výpověďmi prosvítá zjištění, že na pronásledování se nepodíleli jen zapřisáhlí přisluhovači režimu, ale valná část zastrašené společnosti.

Přehlídka například nabídne podle autentických událostí pořízený "animovaný dokument" 30 let v temnotě - vypráví o tom, jak se někdejší republikánský starosta musel po celá tři desetiletí skrývat v malé místnůstce svého domu a doufat, že se jeho přítomnost neprozradí. Jiným závažným snímkem je Pomerančový med, který se odehrává v odbojné Andalusii během hromadných politických procesů v 50. letech. Přestože v popředí příběhu se ocitá snad až sladkobolný milostný vztah mezi lidmi z opačných stran politického spektra, tragické pozadí jejich lásky, které ani jim neskýtá valnou naději, zřetelně pulsuje celým příběhem. Další položkou je detektivně laděná válečná historka Sněžné ticho, odehrávající se na východní frontě, kam Španělsko po boku hitlerovců vyslalo svou jednotku.

lapelica pomerancovy med

Rovněž budeme moci spatřit dva snímky, které s metaforickou nadsázkou a s náběhy k podobenství zpodobňují složitost existence v současném světě. Zvířata, která mají zkoumat mladistvou lásku, sebeobětování i tragédie z dětství, zkoumají tenké hranice mezi realitou a fantazií, popisek je dokonce označuje za "hororovou verzi Kukyho po španělsku…“ Mexické drama Post tenebras lux zachycuje osudy mladé rodiny, která se z města odstěhovala na venkov, avšak sžívání s novým prostředím není tak povznášející ani bezproblémové, jak bychom předpokládali.

Cyklus filmů věnovaných (argentinskému) tangu potěší hlavně zájemce o taneční rytmy. Převážně dokumentární filmy vypovídají o tom, čím tango oslovuje argentinskou společnost, jak mu podléhají stále nové a nové generace umělců. Nalezneme tu i dílo české režisérky Jany Bokové Moje tango, natočené před bezmála třiceti lety v anglické produkci - přibližuje stav, kdy tango bylo považováno za úpadkovou zábavu, která se vyskytuje jen v podřadných pajzlech. A konečně musím upozornit na záznam divadelního představení nachystaného slavným španělským režisérem Carlosem Saurou, jenž mnohá svá díla zasvětil právě taneční kultuře své vlasti. Snímek Flamenco Hoy de Carlos Saura zachycuje mladou generaci tanečníků, hudebníků a zpěváků, spojených zájmem o flamenco.

lapelica Flamenco hoy

Pražská část přehlídky se koná v kině Světozor ve dnech 19. až 24. února, do Brna a Ostravy se výběr z filmů přesouvá ve dnech 25. až 27. února, poté následuje Hradec Králové (26. až 28. 2.)

Bližší údaje: http://www.kinosvetozor.cz/cz/cykly-festivaly/70/La-Pelicula/277/2013/

lapelica plakat

Foto: www.criticapositivadecine.blogspot.com, www.cinedor.es, www.tgusta.es, La película


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ANNA KRYVENKO: Cíl mého natáčení byl splněn ve chvíli, kdy jsem do filmu dostala záběry tváří vojáků okupačních armád

MUS perex rDokumentární film Můj neznámý vojín je režijním debutem Anny Kryvenko, Ukrajinky, která ve svých 23 letech odjela studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Domů, na Ukrajinu, se pravidelně vrací. Při jedné z takových návštěv narazila Anna na fotoalbu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velké (a všeobecně známé) filmy na velkém plátně

200fV posledních letech se zdálo, že záslužný klubový Projekt 100, který od roku 1995 každoročně pořádá Asociace českých filmových klubů, zajde na úbytě. Postupně se sice podařilo tradici oživit aspoň několika tituly, i když původní myšlenka zpřístupňovat u nás...


Literatura

Hellboy zasahuje popáté – Červ dobyvatel

Hellboy5 200Páté komiksové vystoupení největšího paranormálního vyšetřovatele na světě, obrovského tvora s koženým kabátem, upilovanými rohy a s kapsami nacpanými amulety, „čestného člověka“ (lidský status mu byl úředně přiznán Kongresem Spojených států ame...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...