Jiří Syrovátka: Sochy a těla

Jiří Syrovátka: Sochy a těla

Tisk

syr200Pozoruhodnou reflexi současného světa nabídne výstava Jiřího Syrovátky v Galerii Co Co (zámecká budova v jihočeské Dobrši). Na třinácti stylizovaných fotografických obrazech zahlédnete šílenství, na které jste si možná už zvykli.

 

 

Na co se můžete těšit? Ženy a dívky… Samy – ve vzájemném objetí – v kontaktu s muži. Intimita jejich těl narušena jasnými reflektory – barevnými neony – vystřelovanými lasery. Dívky se dívají, dívky hovoří, dívky se pohybují. Svádějí muže, nebo se jen předvádějí. Jaké vlastně jsou?
Jiří Syrovátka je pozoruje. Zachycuje řeč jejich těl, výrazy tváří. Obrazy všelijak rastruje, zahaluje do elektronického oparu. Sochá je ve virtuálním kameni.
Jeho fotografie jsou současné. Dávají nám nahlédnout do metasvěta, který ztrácí svou přirozenost v umělých gestech, v hraných aférkách,v reklamním šílenství. Do podivného metasvěta, kde pohlaví mění role, kde se upřednostňují úchylky… Do světa, který drhne a klouže na hraně.

syr2

     

Set Sochy a těla vznikl v průběhu několika měsíců, kdy jsem promýval a filtroval základní obrazné kameny. Něco jsem přidával, jinde zase ubíral. Snažil jsem se ukázat, že lidská těla mají úžasné parametry, že to jsou schrány ducha, že se z nich mohou stát sochy – když na sobě vtělené bytosti patřičně pracují,“ říká Jiří Syrovátka.  „Ženy stojí zatím na začátku naší cesty – vrhají nás do života – proto jsem se jim věnoval především. Ale jak dlouho tady budou ještě stát? Rodit nás. To je ta otázka,“ dodává výtvarník.        
    

O autorovi
Jiří Syrovátka (*1959) je univerzální tvůrce. Vyprofiloval se jako spisovatel. Na svém kontě má 8 opusů – zatím poslední je černá groteska Hypochondr z periferie (Brána, 2014). Natáčel experimentální hudební dokumenty pro Českou televizi – např. o Petru Piňosovi nebo Otovi Petřinovi. Šest let opět podniká dobrodružství s fotografickým obrazem (vrátil se k němu po 20 letech). Blyštivé snímky pod názvem Metal vystavil v roce 2013 v pražském Paláci Akropolis. Také se věnuje progresivní malbě a dalším výtvarným aktivitám.  

syr9

 


Název výstavy: Sochy a těla
Autor: Jiří Syrovátka
Žánr: Fotografické obrazy
Místo konání: Galerie Co Co, Dobrš, www.galerie-coco.cz 
Termín: 26.09.-28.10. 2015
Vernisáž: v sobotu 26.09. od 16 hodin   


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

9 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Fotograf Jindřich Štreit objede Česko s vlastním pořadem. Jeho dílo zmapuje obsáhlá publikace

streit 200Fotograf Jindřich Štreit je naprosto neoddělitelnou součástí české i světové fotografie. Rodák ze Vsetína má za sebou více než 1550 samostatných výstav a jeho práce jsou zastoupeny v mnoha významných světových institucích včetně Muzea moderního umění ...


Literatura

Kurt Cobain: Ilustrovaný životopis

kurt cobain ilustrovany zivotopis 200Tak na tohle jsem byla po čertech zvědavá! Nakladatelství CPress přineslo v listopadu novinku pro všechny fandy kapely Nirvana – Ilustrovaný životopis Kurta Cobaina od španělských autorů Davi...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...