Živé historky ze starého světa

Živé historky ze starého světa

Tisk

jerome klapka perexKdyž se řekne Jerome Klapka Jerome, vybaví se vám nejspíš Tři muži ve člunu. Ty zná přece každý! V nedávno vydané knize s předlouhým názvem O psech, zlodějích, strážníkovi i jiná vyprávění najdete drobnější a méně známé prózy z dílny klasika britského humoru.



Pokud berete zmiňovaný svazek do ruky, musíte se připravit na cestu do starého světa. Originály těchto textu totiž vycházely v Londýně mezi roky 1893 a 1905. Skrze ně máte možnost vstoupit do společnosti před první světovou válkou, do doby, v níž si někteří lidé připadali jako obyvatelé jedné z nedotknutelných  mocností. Život tehdy plynul jinak, z dnešního pohledu tak trochu „líně“. Je to věrně přenesená realita, nebo jen falešný dojem způsobený zručností autora? Toť otázka pro zvídavého čtenáře.

Jerome Klapka Jerome (1859-1927) neměl jednoduchý život. Ve třinácti letech přišel o otce a o dva roky později o matku. Hned po střední škole byl nucen si vydělávat na obživu. Vystřídal různé profese – byl dělníkem na železnici, učitelem, baličem či hercem v kočovné společnosti. Válečné období přežil jako řidič ambulance u francouzského Červeného kříže. Spisovatel, který se proslavil vyprávěním o zážitcích tří vodáků, postupně ubíral svůj bezstarostný tón a po válce už žádný humoristický román nenapsal.

Muž, který proslul skvělým pozorovatelským talentem a smyslem pro jemný humor, při svém psaní nezapomínal na člověka. Možná i proto jsou jeho texty tak působivé. Například v drobné próze s názvem Věční a věrní se zabývá silnými a klidnými lidmi, s nimiž je radost žít: „Ženy jsou zpravidla houževnatější než muži. Jsou ženy, u nichž máte pocit, že byste se na ně mohli spoléhat až do smrti. Ovšem mezi muži má tuto psí vlastnost jen málokdo. Pokud vezmeme muže obecně, podobají se spíše kočkám. Můžete s nimi žít dvacet let a považovat je za své, ale nebudete si úplně jisti. Nikdy přesně nevíte, co si myslí.“

Do výbavy legendárního spisovatele patřila schopnost ironického náhledu na svět, který se někdy jevil složitějším, než byl ve skutečnosti. Jedním z velkých čtenářských zážitků může být kupříkladu próza nazvaná Proč nenávidíme cizince. Při jejím pročítání se zamyslíte nejen nad tím, jak je nebezpečné rozhazovat na ulici papírky. Úsměv na rtech vám zaručeně přivodí i další texty v této knize, třeba neuvěřitelná vyprávěnka Převoznický pomocník James.

Jerome Klapka Jerome měl pochopení pro lidské slabosti a dokázal se na ně podívat způsobem, který neurážel. Snad i proto jsou jeho texty po letech tak vyhledávané. Bez ohledu na dobu, která uplynula od jejich vzniku, může jeho dílo upoutat čtenáře všech generací. Stačí se jen naladit na nezaměnitelný styl.

Doporučuji zahradní křeslo, terasu, balkón, dobré pití, zmrzlinu… A hlavně: nikam nepospíchat, nestresovat se… Prostě jen číst a přemýšlet o tom, co je na světě ze všeho nejdůležitější.

jerome klapka

O psech, zlodějích, strážníkovi i jiná vyprávění
Autor: Jerome Klapka Jerome
Žánr: Humoristická literatura
Rok vydání: 2015
Počet stran: 208
Vydalo: Nakladatelství Vyšehrad
ISBN: 978-80-7429-519-5
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto (obálka):  www.ivysehrad.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MetaLinda: „Bola iná doba, asi aj lepšia, ako je teraz.“

Metalinda perexSkupinu MetaLinda založili v Bratislave v roku 1983 členovia skupiny Halušky a Regata Peter Sámel, Ján Lapoš, Vlado Suchán a Dušan Horecký. Ich začiatky ako uviedol Peťo Sáme

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Praobyvatelé Severní Ameriky: Indiáni

indiani 200V červenci u nakladatelství Universum vyšlo druhé vydání výborné knihy Thomase Jeira Indiáni, které nabízí ucelené informace pro všechny zájemce o pohnuté osudy domorodých obyvatel Ameriky.

 

...

Literatura

Třicetiletá rychlá holka

rychla holka200Pojďte si projít život naší známé sportovní osobnosti od jejího příchodu na svět až po úspěšnou reprezentaci .

...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Režisér a scenárista Jiří Mádl právě dotočil svůj dosud největší film Vlny

vlny2 (2)Napínavé dobové drama z konce šedesátých let natáčel Jiří Mádl podle vlastního scénáře, teď snímek míří do postprodukce. Příběh dvou bratrů, jejichž filmový osud se protne se skutečnými událostmi kolem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Českos...