Nástup ďábelské organizace

Nástup ďábelské organizace

Tisk

Obal Kaplan perexPříznivci novodobé historie mají další poklad do knihovny. Karel Kaplan totiž sepsal obsáhlou knihu s názvem Protistátní bezpečnost. Kdo se chce dozvědět něco nového o tom, kterak komunisté v letech 1945-1948 vytvářeli mocenský monopol, má jedinečnou příležitost.

 

 

Státní bezpečnost (StB) byla organizací, která hýbala dějinami, a o její roli už bylo napsáno mnohé. I tak existuje velký prostor pro další bádání a hledání souvislostí. Karel Kaplan zvolil formu volného vyprávění, v němž se mísí vlastní poznatky historika se svědectvím poválečných událostí a dalšími dokumenty. Přitom text nepostrádá čtivost a velkou dávku autenticity.

Renomovaný autor vykresluje poválečnou atmosféru ve společnosti, přináší detailní popis pomyslného jeviště i zákulisí. Například se dozvíte, jak si v napjaté době počínaly politické strany, kdo a jak získával informace o strategiích konkurenta. Historik Kaplan záměrně pracuje s materiály, které nabízejí optiku tehdejších aktivních komunistů. Jejich metody a způsob uvažování nepůsobí až tak archaicky, spíše objasňují pozdější vývoj a částečně jsou i varováním.

Obsah knihy umožňuje pochopit skutečné postavení StB ve společenském systému bývalého Československa. Vždyť aktivita této organizace spoluvytvářela atmosféru v zemi a vnášela do ní silný prvek nejistoty a strachu. Čtenář si může udělat představu o vztahu „ďábelské“ represivní složky a totalitní Komunistické strany Československa. Kdo koho vlastně řídil? I na tuto otázku lze hledat odpověď. Stačí se ponořit do pozoruhodné mozaiky dobových jevů a informací.

Protistátní bezpečnost jistě poslouží dalším historikům, badatelům, některým studentům, učitelům, žurnalistům a všem ostatním, které zajímá novodobá historie. Zbystřit by mohli také leckteří knihovníci z menších měst nebo ředitelé škol, kde si dávají záležet na výuce dějepisu. A vůbec – člověk by měl být rád, že takové věci někdo píše a vydává. Nemusí to tak být navždycky.

Vzhledem k „živému dědictví“ StB, se kterým česká společnost dodnes rozpačitě zápasí, je tato kniha více než potřebná.

Obal Kaplan

Protistátní bezpečnost
Autor: Karel Kaplan
Žánr: Literatura faktu
Rok vydání: 2015
Počet stran: 490
Vydalo: Nakladatelství Plus ve společnosti Albatros Media, a.s.
ISBN: 978-80-259-0364-3
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto (obálka):  www.albatrosmedia.cz

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (1.část )

Brabec perexNa rozhovor se skvělým hercem a znamenitým dabérem Vladimírem Brabcem jsem dorazila s asi 20 minutovým zpožděním. Dole mi otevřela jeho manželka a poslala mě nahoru – prý už na mě čekají a ona že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Královské město Ústí nad Labem se představuje

UL 1 perexPokud vás zajímá historie, přečtěte si něco o dějinách města Ústí nad Labem. Možná budete překvapeni, co všechno se dozvíte. Loňský letopočet s devítkou na konci nám prostřednictvím dochovaných středověkých listin připomenul dva nejdůležitější mome...

Z archivu...


Literatura

Labyrinty světa

laby 200Tajemné labyrinty přitahují po staletí pozornost lidí. Jsou krásné, vztahuje se k nim řada legend, bývají spojovány s duchovní cestou a poznáním. Slovo labyrint pochází z řečtiny a znamená mj. rozs...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

Nicolas Cage se vrací na plátna kin jako Ghost Rider. A návrat je to zbytečný.
ImageNicolas Cage je zvláštní patron. Za svou kariéru prošel neuvěřitelnými zvraty a z držitele Oscara (dnes se to zdá neuvěřitelné) se stal dost možná tím nejvysmívanějším mužem celého Hollywoodu. Pomalu, ale jistě, může přebrat...