Děravé paměti Michala Viewegha

Děravé paměti Michala Viewegha

Tisk

Děravé paměti 100Michal Viewegh v letošním roce oslavil kulaté 60. narozeniny a u té příležitosti si nadělil i knižní dárek v podobě autobiografie s názvem Děravé paměti. Podtitul Šedesát báječných let pod psa potom mluví za vše.

 

 

Hned na úvod se musím přiznat, že jsem prozatím nečetl žádnou z autorových knih. Jeho jméno mi je samozřejmě známé, viděl jsem většinu známých filmů natočených na základě jeho děl. Ale do literární tvorby Michala Viewegha jsem prozatím nepronikl. A u čeho jiného začít než u životopisu, kde se můžu dozvědět informace o jejich vzniku i soukromí tvůrce.

Rozhodně nečekejte žádnou suchou autobiografii s množstvím datumů a popisů každého dne. Pan Viewegh se rozhodl napsat Děravé paměti ve stylu, v jakém píše i žije vlastní život. Tedy s notnou dávkou humoru, docela velkého sebevědomí a nemalého množství avantýr.

Na začátku poznáte i jeho rodiče, kteří ho minimálně částečně formovali. Posléze se už ovšem vyprávění přes dětství dostává k prvním láskám, ale i literárním pokusům. Ze začátku ve formě povídek a podobných kratších útvarů.

Rozhodně ovšem nečekejte pouze důkladné rozbory psaní či vysvětlování, proč se v knihách stalo tohle nebo proč je ústřední postava taková. Jak jsem se již zmínil, z velké části se text věnuje autorově osobnímu životu. Poznáte z něj, že rozhodně není úplným vzorem pro mládež. Zejména s ohledem na ženy, pro které měl a má velkou slabost a poměrně často je střídal. Bohužel s nimi i několikrát klopýtnul, ale to už se holt v takovémto stylu života stává.

Samozřejmě se ovšem dostane i na ona zásadní literární díla, často zfilmovaná, která zná asi většina z Čechů. Podíváte se i do zákulisí nakladatelské branže, dozvíte se, že v minulosti knihy vycházely v daleko větších nákladech, a i výplaty pro spisovatele tudíž byly podstatně štědřejší. Pro drtinou většinu současných autorů v našich podmínkách je psaní jen koníček a musejí ho dělat ve volném čase po práci. Michal Viewegh se ovšem již řadu let psaním živí a je nejprodávanějším českým autorem vůbec.

Texty zřejmě lehce upravují holou skutečnost a někdy se tváří takřka beletristicky. Jak sám uvádí, občas je něco zkráceno nebo raději vynecháno. Hlavním účelem není předvést autorův životopis do sebemenšího detailu, ale především pobavit samotného čtenáře. A to se podle mě daří na výbornou. Kdo zná jeho knihy, zřejmě bude i v tomto případě potěšen. Zároveň to ovšem neznamená, že by si nějak výrazně vymýšlel.

Nechybí ani popis nejhorších okamžiků, které Michal Viewegh prožil. K nim patří zejména jeho zdravotní problémy, kdy se nacházel takřka na pokraji smrti. Naštěstí dokázal vše překonat a my si tak můžeme vychutnávat další jeho nové tituly. Povětšinou je ovšem kniha pozitivní.

Děravé paměti jsou určitě povinností pro všechny fanoušky tohoto spisovatele. Zároveň ovšem mohou přilákat i ty nové, kteří o něm zjistí řadu zajímavých informací a budou chtít poznat jeho zbylou tvorbu. Viewegh měl a stále má na zážitky a události bohatý život, takže se jedná o velice zajímavé čtení. Přejeme tedy hodně zdraví do dalších let, a především ještě mnoho populárních románů.

Děravé paměti 450

Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa

Autor: Michal Viewegh

Žánr: Autobiografie

Nakladatelství: Ikar

Rok vydání: 2022

Počet stran: 232

Vazba: pevná/vázaná

Hodnocení: 75 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/581983-derave-pameti-sedesat-bajecnych-let-pod-psa.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

O mnohdy netušených aspektech chovu včel

ekologie chovu vcel200O včelách a zacházení s nimi vyšla v průběhu dějin dlouhá řádka publikací. K nejnovějším se řadí kolektivní monografie Ekologie chovu včel, vydaná nakladatelstvím Pavel Mervart. Domácí i zahraniční odborníci (slovenské pří...


Literatura

Chcete se bát? Linda Greenová: Před pikolou za pikolou

 

pred pikolou za pikolou 200

V říjnu vydalo nakladatelství Bookmedia první román britské autorky Lindy Greenové v naší zemi, Před pikolou za pikolou. Připravte se n...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství ne...