Jak řešit nesplněné sliby a nepřijatelné chování

Jak řešit nesplněné sliby a nepřijatelné chování

Tisk

Zasadni odpovednost 200„Tato nepostradatelná pomůcka pro manažery, podnikatele, učitele, mediátory, kouče, rodiče a vůbec všechny, kteří pracují s lidmi, předkládá praxí ověřený metodický mix, který vám dovolí dosahovat významných zlepšení při řešení problémů s odpovědností tam, kde druzí selhávají, a soubor dovedností, s jehož využitím se stanete mistry vedení zásadních rozhovorů.“ To je část textu na záložce knihy v modrobílém obalu s velikým názvem Zásadní odpovědnost: a za dvojtečkou je menším písmem dopsáno Jak řešit nesplněné sliby a nepřijatelné chování.

Tým velmi úspěšných autorů nás má vést krok za krokem prověřenými metodami, jak se vyrovnat s problematikou nesplněných slibů a nepřijatelného chování, aniž by to zničilo vztahy, nýbrž naopak, aby je to do budoucna posílilo. Vždycky se dopředu děsím metodických příruček, kde se ve změti mnoha písmen sice dá najít myšlenka, kterou hledám, ale bývá to zdlouhavé. Proto jsem měla trochu obavu, že tohle bude nudné čtení, ale nebylo. Hned v úvodu autoři píšou, že tuto knihu věnují nejlepším světovým vůdčím osobnostem a děkují za jejich příklady a za to, že jim byli nápomocni v jejich vlastním učení. Následuje Obsah, který je stručný a přehledný. Z něj je patrné, že je kniha rozdělena na tři části. V první máme pracovat především na sobě, druhá část říká, jak vytvořit bezpečné prostředí a ve třetí máme přikročit k činu. Poté jsou tu dodatky, což jsou vlastně sebehodnotící dotazníky a diagnostické otázky, diskusní otázky a různé „vychytávky“, které nám pomohou být lepšími a jistějšími si. Závěr patří Poznámkám, Rejstříku a informacích o vydavateli a autorech.

Podívejme se konkrétněji:
Například hned v Úvodu je modelová situace: stojíte slušně ve frontě v obchodě a někdo vás předběhne. Co teď? Jak se s takovou situací vypořádat bez ztráty kytičky? A od takové situace se odvíjí spousta úvah a řešení. Není to jen a vůbec otázka vzteku. Je to především otázka komunikace, pochopení, vzájemných ústupků. Je to i otázka odpovědnosti. A o odpovědnosti se tady mluví často. Ale nejen o ní. Například také o tom, jak správně vést rozhovor, aby splnil to, co se od něj očekává, jak a hlavně proč se vyvarovat okázalým gestům, jak navodit u protistrany zvídavost, jak se vzájemně ctít, jak motivovat a proč nepoužívat sílu, jak je důležité být opatrní s odměnami, jak se zachovat, když ostatní kličkují, naříkají nebo trucují či jak řešit velké, neodbytné a komplikované problémy. To je zhruba průřez knihou, kterou jednou přečíst nestačí. Tohle je přesně ten druh literatury, ke které se můžete opakovaně vracet a pokaždé tam najdete něco nového.

Zasadni odpovednost

 

Kdybych ji bývala měla v ruce dřív, jistě bych využila návod na to, jak si se svou nadřízenou co nejlépe a bez emocí vyjasnit, že mojí vlastní iniciativě a kreativitě neponechává ani ten nejmenší prostor. Kdyby ji bývala měla ona, jistě by lépe zvládala ukáznit pracovníka, který neustále chodil pozdě. Kdyby ji bývalo mělo několik mých kamarádů a známých, jistě by zabránili tomu, aby přišli o práci, povýšení, nebo přátele. Jenže to je kdyby. Takže knihu do ruky a začít znovu, lépe a hlavně efektivně. Budeme - li totiž umět ukočírovat své konání v určité situaci, nebudou se opakovat ty časté nepromyšlené dialogy dvou stran a bezduchá opakování nepřijatelného chování, jakým jsou výhrůžky, zloba, nepřiměřené emoce, urážky a podobně, jehož jsme často svědky. A ruku na srdce – tohle problémy s odpovědností nevyřeší. Po přečtení této jedinečné knihy budeme schopni nepřecházet porušený slib mlčením a klopením očí, nesmyslným trápením či hněvem, ale budeme schopni o něm správně promluvit.

Takový pokus jistě stojí za to, co myslíte?

Název: Zásadní odpovědnost: Jak řešit nesplněné sliby a nepřijatelné chování
Kolektiv autorů: Kerry Patterson, Joseph Grenny, David Maxfield, Ron McMillan, Al Switzler,
Žánr: Osobní rozvoj, kariéra/ Metodická příručka
Z anglického originálu přeložil: Michal Čakrt
Obálku navrhl: Petr Foltera
Sazbu zhotovil: Jaroslav Křikava
Vydalo: Nakladatelství Management Press, s.r.o., člen skupiny Albatros Media a.s., Praha 4
Rok vydání: 2014, vydání první, lepená
Počet stran:  242
ISBN: 978-80-7261-276-5

www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vzala si ďábla v lidské kůži. Podaří se jí utéct?

Gaslighter perexKdyž Marika potká Josefa, je to velká láska. Ta však hned na začátku projde těžkou zkouškou. Josefovi diagnostikují zhoubné onemocnění a čeká ho léčba, Marika stojí při něm a všemožně ho podporuje.

...


Literatura

MYSL JE MOCNÝ LÉKAŘ

mysllekar perexExistuje vědecký důkaz o tom, že se člověk může uzdravit sám? Známe rčení „ve zdravém těle, zdraví duch“ ale indicko americký filozof Sri Chinmoy říká „ veselá mysl vždy byla dokonalým průvodcem zdravého těla“. A o rozkolu mezi myslí, těl...

Divadlo

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...

Film

Expendables: Postradatelní 2: sólo pro akční hrdiny

postradatelni 2Pokračování úspěšného akčního trháku nabytého filmovými hvězdami je tady. Kdyby mi někdo před natočením Expendables řekl, že se v jednom filmu sejde taková herecká sestava, asi bych mu opravdu nevěřil a označil ho za blá...